„Поверително“ от БГ: Платеното за охраната на Доган и Пеевски е държавна тайна

0

И въпреки това НСО е в пъти по-прозрачна институция от Бюрото на Гешев

Стойността на дългогодишната държавна охрана на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски се оказва държавна тайна. Това става ясно от два последователни отговора на началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев на въпросите на Mediapool. Той напълно отказва да предостави данни за свалената на 11 юли т.г. охрана върху двамата политици.

Ген. Тонев първоначално отказва да отговори на директен въпрос на Mediapool колко е струвала на данъкоплатците охраната на Доган и Пеевски с аргумента, че е това е невъзможно да се определи. Началникът на НСО обяснява, че службата не съхранява информация за разходите по охраната на отделни лица и обекти.   

Mediapool поиска уточнение за това колко години двамата политици са ползвали държавни гардове, колко служители на НСО са били ангажирани за тяхната охрана и колко е средната заплата на служител от охранителния състав. Така може да се изчисли приблизително цената на охраната на двамата. Това също се оказаха въпроси без отговор.

От обясненията на ген. Тонев се разбира, че отчетността пред данъкоплатците е нещо непостижимо за НСО, защото всичко е държавна тайна. Средната заплата на служителите в НСО изненадващо се оказа защитена с гриф „Поверително“, въпреки че се определя с постановление на Министерския съвет.

Колко души са били ангажирани с вече свалената охрана на двамата политици също е тайна, която се пази, за да не се застрашава тяхната сигурност. Колко време са били охранявани също е тайна, чието издаване би застрашило националната сигурност.

„Съобщаването на индивидуализирана информация за конкретни личности, чиято охрана се осигурява от НСО при конкретна застрашеност в мирно време би било опасна практика за тези лица и засилва рисковете за тяхната сигурност, телесна неприкосновеност и достойнство. Ето защо, както по време на осъществяване на охрана, така и след снемането ѝ, НСО се въздържа от предоставяне на информация за охраната на които и да са такива лица“, се казва в отговора до Mediapool.

Според началника на НСО информацията, от която се интересува медията, фигурира в документи на Комисията на НСО, която определя кой има нужда от охрана. А тези документи са защитени, защото са „елемент от защитата на националната сигурност.“

Любопитното е случая е, че след акцията на съпредседателя на ДБ Христо Иванов на плажа край летния сарай на Доган край Росенец, самият министър-председател Бойко Борисов обяви на 11 юли т.г., че е поискал да се свали охраната на Доган и Пеевски, а междувременно Доган и Пеевски сами се отказаха от нея. Същият ден охраната бе вдигната, но никой не тръгна да преследва хората, издали тази тази държавна тайна.

Поне милион на година

Преди три години сайтът „Гласове“ публикува своя вътрешна информация, че охраната на Делян Пеевски струва на година около половин милион лева, а директно ангажираните с мероприятията гардове са 28 души. Също по неофициална информация на сайта, Пеевски е бил охраняван от НСО най-малко четири години. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е охраняван от десетилетия, а въпросът защо това се налагало стана особено актуален, след като той напусна парламента и лидерския пост в партията.

Снимка: Mediapool.bg

От отговорите на въпросите на Mediapool може да се заключи, че охраната на Пеевски и Доган може да е струвала на година дори повече от милион годишно за двамата.

Общият бюджетът НСО е 44 милиона лева на година. Огромна част от тези пари (38 милиона лева) са преките разходи за охрана на лица и обекти. Тези пари за изразходва за заплатите на служителите, материална обезпеченост и оперативни разходи по охраната.

Постоянно във всеки момент НСО охранява около 40 души и десетина обекта – президентство, парламент, Министерски съвет, резиденция „Бояна“ и частни обекти, свързани със застрашените лица. Това посочва НСО в отговора си до Mediapool. Отделно службата има ангажимент да изпрати служители за охрана на конкретни събития, но това не коства толкова голям ресурс, защото не става дума за денонощна охрана. Годишно НСО изпраща свои хора до над 400 събития.

Ако се приеме, че охраната на лица и свързаните са тях обекти коства поне половината от бюджета на службата, то годишната охрана на един човек наистина излиза около половин милион лева.

Непостижима за Гешев отчетност

Въпреки абсурдния отказ да се публикува финансова информация за вече свалената охрана на двамата политици, НСО показва нива на публична отчетност, които са непостижими за Бюрото по защита под прекия контрол на главния прокурор. Контролираната от Иван Гешев институция охранява лично него, застрашени магистрати и свидели по ключови наказателни дела.

НСО работи по специален закон и има сайт. Службата публикува своя бюджет, от който гражданите могат да добият някаква най-обща представа колко пари се харчат от техните данъци.

Бюрото по защита работи при пълна финансова секретност, а Гешев предоставя бюджета на институцията единствено като процент от общите разходи на прокуратурата. Бюрото по защита представя веднъж на шест месеца отчет във ВСС, който не се публикува никъде, а и да се публикува, в него няма финансова информация.

НСО предоставя информация за броя на охраняваните лица, обекти и събития. Бюрото по защита отказва да стори това с аргумента, че става дума за държавна тайна. Така бе отказана информация на Mediapool за броя на акциите по задържане на заподозрени, в които са участвали служителите на Бюрото за последните пет години.

Главният прокурор е юрист би трябвало да е наясно, че бройката на нещо само по себе си няма как да е държавна тайна. Броят на прилаганите специални разузнавателни средства в държавата никога не са били държавна тайна, въпреки че става дума за дейност, чиито методи трябва да бъдат пазени от разкриване.

В случая става дума единствено за нежеланието на главния прокурор да разкрие финансови подробности за дейността на любимото отроче, както и тенденцията то да бъде все по-често употребявано за засилване на показната репресия в държавата. 

Автор: Красен Николов

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече