Константин Кръстев от „ХелпКарма“ градил политическа кариера при Светльо Витков

0

Константин Кръстев е бил най-активен в кампанията на „Глас народен“ за парламентарните избори през 2013 година

Шефът на скандалната фондация “ХелпКарма“ Константин Кръстев е градил политическа кариера в “Глас народен“ – партията на Светослав Витков – Светльо Хиподил, показа проверка на в. „Галерия“.

Кръстев е бил най-активен в кампанията на „Глас народен“ за парламентарните избори през 2013 година. Тогава той е бил пълномощник на председателя Светльо Витков и лично е регистрирал 80 застъпници за 24-ти избирателен район в София, показва архивът на Централната избирателна комисия.

Снимка: в. „Галерия

Партията на музиканта спечели само 1,3 процента от гласовете тогава и не успя да влезе в Народното събрание. Кръстев и Витков са добри приятели и поддържат отношения и до днес, научи „Галерия“. През 2013 година Константин Кръстев вече в големия бизнес и е в съвета на директорите на „Кредисимо“, която тогава се казва „Глобекс финанс“, показва справка в Търговския регистър. Фондацията „ХелпКарма“ още не съществува. Тя е регистрирана през 2018 година.

От 2008 година в съвета на директорите на „Кредисимо“ освен Константин Кръстев, е друг бизнесмен, който е във фирмата за бързи кредити и до днес. Това е Сокол Янков. Любопитно е, че през 2013 година бизнес партньорът на Константин Кръстев също е бил пълномощник пред ЦИК на партия „Глас народен“.

Константин Кръстев стана печално известен преди седмица Когато репортаж на bTV уличи фондацията му, че дава заплати от по десетки хиляди левове, които са от даренията за нуждаещи се хора. Рекордьорът е Славчо Славчев от Бяла Слатина, който е взел 775 хиляди лв. за 2 години и 4 месеца или по 28 000 лв на месец. Прокуратурата вече е възложила проверка на НАП, която да покаже дали шефовете и мениджърите във фондацията са плащали реалните си данъци върху сумите, които са получавали на месец.

Работи се по съмнение, че част от парите, които са събирани от дарения, са предоставени като кредити на физически лица и фирми срещу лихви. Най-скъпоплатеният специалист във фондацията Славчо Славчев, например, е ползвал кредит за жилище, което така и не е купил. След скандала лично Константин Кръстев погасил дълга му към фондацията.

След избухването на скандала с парите на Фондацията се зададе въпросът дали е редно управляващ на организация с благотворителна цел да има и бизнес с бързи кредити. Константин Кръстев призна пред камерите, че имам малък дял като собственик в „Кредисимо“, а по-късно от компанията разпространиха отворено писмо, в което казват, че той не взема решения за бизнеса.

„Кредисимо“ и „ХелпКарма“ обаче са свързани във времето покрай няколко души, които са били и в двете организации, показва историята им в Търговския регистър. Официално собственик на фирмата за бързи кредити е „Кредисимо Холдинг лимитид“, регистрирано в Малта. По закон трябва да се явяват крайните физически лица, които са собственици на капитала. За „Кредисимо“ са посочени двама. Първият е Сокол Янков, който има 35% от малтийското дружество. Янков е същият, който заедно с Кръстев, е работило за Светльо Витков на изборите през 2013 година и сега е и управител на „Кредисимо“.

Вторият е Калин Кънчев, който има 47% . Собствениците на останалите 18% не са известни. Коста Кънчев, който има най-голям дял от собствеността на „Кредисимо“, е бил в управителния съвет на фондация „ХелпКарма“, разкриват документите на двете организации.

Кънчев влиза във фондацията през март 2018 година. Заличен е през декември същата година, а на негово място влиза злополучният Славчо Славчев. Шефът на „ХелпКарма“ Константин Кръстев е бил колега на Калин Кънчев в управителния съвет на „Кредисимо“ от 2008 до април 2019 година, когато вече е действал и с фондацията.

Автор: Григор Коларов

Източник: в. „Галерия“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече