Перла в короната – от „синьото лято“ на Мангъров до „Яко ще се мре“ на Мутафчийски

0

Ще припомним някои неща – на онези екстремни гласове на недоверието и на техните патрони. Например, че доц. Мангъров бе обявил, че вирусът най-вероятно ще изчезне лятото. И то в началото на лятото. Мутафчийски по същото време твърдеше, че яко ще измрем.

Винаги ми се е струвало, че и двамата са прекалени, но на фона на сто жертви на ден, втора вълна, задъхващи се болници, вие преценете кой е бил по-близо до истината.  Ако всички опасения за манипулация бяха верни, сега трябваше да живеем в един интересен свят.

Коронавирусът трябваше да е отстъпил още около юли и август. Септември трябваше да се намират изолирани случаи, които всеки да посреща с усмивка – е, да, нормално, тук-там ще има още някой. Леки локални карантини по места. Възстановени полети и туризъм. Много хора, които обичат да казват „аз казах ли ви“ вече започват да казват „аз казах ли ви“.

Щяха да се организират стотици дебати, а защо не и дела, които отзад-напред да проследяват защо целият свят е станал жертва на жестока измислица, кои са били водещите фигури на конспирацията, как всички за малко да се подадем на ваксиниране, чипиране, промиване. Но истината е възтържествувала.

И някой е доказал, че кадрите от болниците в Италия са измислица. И че обикновен аспирин е достатъчен.  С много голям интерес щяхме да проследим раждането на един прекрасен нов свят, който празнува старото нормално, като студентите в дискотеката в Благоевград, които бяха направили купон с корона интериор и танцьори в медицински екипи.

И всеки, който още от март е схванал, че вирусът е голяма заблуда, щеше да получи сертификат за прозрение, който да окачи на стената и след време да показва на внуците как през голямата измама на 2020-та година той е бил сред гласовете на истината, които не са останали заблудени. Това щяха да са предимно членовете на фейсбук групите „Измамата COVID-19“ и още няколкото мегафони на прозрението. Те щяха да се превърнат в новите инфлуенсъри, измествайки старите.  За съжаление обаче ще трябва да се сблъскаме с други проблеми.

Например, че последните 30 години могат да се разкажат, както бе писал един, по следния начин: вече има банани, но няма болници. И че кризата с коронавируса се разказва най-лесно през погледа на медик, който в разгара на епидемията изживява последен работен ден и заминава за Щутгарт. И също през погледа на премиер, който обиколи всички села, паланки и собствени асфалти, но използва месеците отсрочка, за да предложи Нова конституция, когато няма достатъчно линейки, лекари и легла. 

Държавата посреща коронавируса с повсеместна евакуация. Тя е на всички нива. 

1) Властта се готви за нови избори и вече живее в 2021.

2) Все по-малко хора въобще биха влезли в болница, понеже се начетоха на истории за това колко часове се губят в процедури, легла, диагноза и не е много сигурно дали това ще ти помогне да оцелееш, ако се наложи.

3) В социалните мрежи започват да се разпространяват импровизирани рецепти за лекарства, като немалко аптеки се опразват така както през март.

4) Най-големият критик на коронавируса вече започва да гравитира на пресконференции на политическа партия. Както най-често става, в един момент всеки разбира, че може да се оправя така, както винаги се е налагало. Сам.  

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече