Силовата структура на ГЕРБ пак протестира: Иска още 30% увеличение на заплатите

0

Управляващите успяха да настроят срещу себе служителите от министерството, въпреки че наливат стотици милиони в системата, и то основно за възнаграждения

ГЕРБ със сигурност може да влезе като най-лош пример за комуникация с масите заради това как успя да настрои срещу себе си и най-благоразположените хора, включително и тези от МВР. Още по-интересно е, че успя да постигне това, докато наливаше милиарди  в касата на вътрешното министерство, и то основно за възнаграждения – заплати, осигуровки, извънреден труд.

В тази абсурдна ситуация се самопоставиха управляващите през последните няколко седмици. Месеци наред полицаите бяха по улиците – в началото за първата вълна на Ковид-19, а после и заради протестите. Накрая получиха еднократни награди от по 600 лв, като дори и за тези бонуси не се мина без спорове. 

На фона всичко това властта реши, че служителите на МВР са задоволени отвсякъде, и заложиха увеличение на заплатите с 30 на сто в администрациите на други 30 ведомства с мотива, че са на първата линия за борба с Ковид-19.  За МВР бяха предвидени само 10% повишение на възнагражданията. Затова беше само въпрос на време хората от МВР и особено полицаите, които са с най-ниски заплати, да покажат своята обида.

Протестът на обидените полицаи не закъсня –

тръгна първо град по град, а накрая се събраха пред сградата на МВР с доста внушително присъствие. 

Тезата на служителите на МВР и на техните синдикати изгежда логична. Според тях е съвсем нормално и техните заплати да бъдат увеличени с 30%. Те смятат, че са като медиците – на първа линия в борбата с епидемията. 

„МВР живее в един друг свят през последните 7 месеца – свръхнатоварване, тежки условия на работа, опасност от заразяване. Мислим, че 10% при това положение е подигравка“, коментираха от полицейските синдикати и добавяха, че хвалбите на властта за действията им при пандемията и протестите са се оказали лицемерни. „Чухме суперлативи през април и май, както и доскоро, по време на протестите, оценките бяха отлични. В един момент всички те бяха материализирани с подигравателни 10%, и то в последния момент“, категорични бяха полицейските синдикати.  

Първоначално ръководството на МВР абсолютно неглижираше протестите. Вътрешният министър Христо Терзийски обяви, че ще води разговори с всички синдикати в МВР, но в същото време даваше да се разбере, че стои зад позицията за 10% увеличение на заплатите. „Увеличението от 10% за над 48 000 служители е доста сериозна сума – възлиза на повече от 154 млн. лева. Не бих казал, че е стандартна тази сума или малко това увеличение“, обяви той. 

Като се видя, че няма да се мине толкова мирно, започнаха преговори. Като се разбра, че и това няма как да оправи нещата, се тръгна по две линии –

разделяне на синдикатите и намесата лично на премиера Бойко Борисов

Пожарникарят Борисов се включи в преговорите със синдикат „Огнеборец“, тогава се лансира версията за 15% увеличение на заплатите в МВР. Т.е. „Бойко дава“ още 5% увеличение. Последва още по-мелодраматична история с участието отново на премиера, който се появи на екрана от резиденция „Бояна“, за да обяви тържествено:  „От 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите – 360 лв., а санитарите – 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици и ще струва 237 млн. лв.“. От същото изявление става ясно, че пак по негово настояване ще има 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР. „Това ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души“, похвали се Борисов. Новите екстри на Борисов бяха под рубриката „ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза“. 

По-големите полицейски синдикати обаче не приеха тези още 5 % и излязоха на национален протест.

Цялата история обаче показва ясно две линии. Едната от тях е, 

ГЕРБ си носи от години етикета като партия на силовите структури,

на полицейските управления, партия на силната ръка. Никой не е забравил – при учредяването на ГЕРБ почти половината партийно ръководство идваше от тази система. ГЕРБ ползваше при създаването си точно подкрепата на вътрешното министерство – нали във властта влизаха техният любим главен секретар и неговият оперативен помощник, които им обещаваха цветя и рози. Нещо повече. Българинът масово гласуваше за тази политическа сила, защото тя обещава безкомпромисна борба срещу битовата и организираната престъпност. Как тя успя в последното – всеки може и сам да прецени. Но пък за всички е ясно друго – трайно, при всеки мандат на ГЕРБ вече има масови полицейски протести

Протести на полицаите имаше и през 2010-а, и през 2015-а и сега, през 2020 г. ГЕРБ някак си винаги успява да настрои масово служителите на МВР срещу себе си – дали ще е с орязване на някакви пари, дали ще е с проблеми с дрехите и обувките, дали ще е с поредна идея за пенсионна реформа или непремерено изказване. Понякога се появява и версията, че полицаите и управляващите понякога разиграват обща сценка, след която обществото по-лесно преглъща наливането на пари в системата, но засега това са само догадки и съмнения.

Всъщност това е

втората линия – наливане на милиарди за заплати, а реформа няма

Веднага трябва да се отбележи, че в бюджета за 2021 г. за МВР са предвидени общо разходи, в размер на 1 872 773 400 лв. В графата „персонал“, разбирай заплати и осигуровки, пък са записани 1 735 836 400 лв. Както и да го погледне човек, то от целия бюджет на МВР повече от три четвърти отиват за възнаграждения. С обещаното от Борисов още 5% увеличение, което ще глътне още близо 80 млн.лв, то очевидно, че за заплати ще отидат 1,8 млрд.лв. Или иначе казано, парите за МВР гонят 2 млрд.лв, каквито има само за здравната система, за социалната сфера и донякъде за отбраната. Вече мина и искането на хората от МВР нощният и извънредният труд да се плаща, а не да се компенсира с почивка. Сигурно ще се вдигне и ставката. Всяка година правителството налива още пари в МВР, а всъщото време

МВР е нищо повече от един неефективен, лошо конструиран и материално зле осигурен мастодонт

Тази структура е просто сбъркана. Невъзможно е да има система, в която години наред 90% от бюджета да отива за заплати и тя рано или късно да не изпуши. Тази система има освен хора хиляди сгради, парк с хиляди коли. На нея и са нужни нова техника, консумативи, ремонти. 

Още повече когато в тази система под един покрив виреят пожарна, барети, жандармерия, охранителна полиция, криминална полиция, служба за борба с организираната престъпност, оперативно-издирвателни и технически служби и огромна администрация. Така само се натрупват проблеми, които се решават половинчато със законодателни експерименти и с обичайните кадрови размествания. Стигна се до абсурдите фирми да пълнят резервоарите на полицейските коли, бензиностанции да отчисляват проценти от оборота си за МВР, полицаи да просят стари компютри, принтери, хладилници, телевизори от различни търговски дружества. Поне на тези дарения се сложи край. Състоянието на полицейските управления и изобщо на местата, в които работят служители на МВР, обаче продължава да е под всякаква критика.

Стаи дупки, в които са наблъскани по няколко оперативни работници

Липсват компютри. Виждат се затрупани с хиляди преписки дознатели, разследващи 97% от престъпленията, но получаващи понякога и в пъти по-малко от съдии, прокурори, служители на ДАНС, следователи. Проблемите и дисбалансите отдавна показват едно – трябва реформа в този мастодонт. Както и че и там трябват резултати, за да се изливат толкова пари и да се поддържа състав от над 40 000 човека. А такива резултати може да са само опазването на имуществото, здравето и живота на гражданите. 

А дали хората се чувстват обгрижени? Всеки и сам може да прецени. 

Автор: Александър Александров

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече