Политическата истина: Тръмпизмът не може да бъде победен

0

Въпреки че загуби, Тръмп осигури на Републиканската партия преимущество за години напред

Всичко свърши. Ако не станем свидетели на юридически обрат през следващите дни, Джо Байдън ще бъде 46-ият президент на САЩ. Доналд Тръмп трябва да напусне Белия дом през следващите седмици, но в случай, че не желае да си тръгне, никой не е съвсем сигурен как ще бъде отстранен.

Тръмп вярва, че изборите са му били откраднати под носа – както и много от 70-те милиона американци, гласували за него.

Доверието е дефицитна стока в американската демокрация.

Тръмп обаче започна да обвинява опонента си още преди месеци. „Това е измама. Бяхме готови да спечелим тези избори. Честно казано, ние спечелихме тези избори“, обяви той миналата сряда. Логично възниква въпросът – ако предварително е знаел, че „безразсъдните демократи“ ще се опитат да лъжат пред урните, защо не направи повече, за да гарантира, че гласуването ще е по-прозрачно.

Байдън изнесе една от сполучливите си речи, след като медиите съобщиха, че е преминал заветните 270 гласа на изобрния електорат и е стигнал до победата. Изглеждаше по-енергичен, отколкото преди изборите. Неговите привърженици ще твърдят, че победата му се е оказала по-убедителна от прогнозите. Не им вярвайте. Президентските избори тази година бяха с почти равен резултат.

Истината е, че демократите и политическите експерти отново отписаха Тръмп.

И Тръмп за пореден път ги опроверга.

Тръмп отново използва своя скрит коз – хората, които експертите не забелязват, които избягват анкетите или просто лъжат. Екипът на Тръмп винаги е разбирал, че тяхното влияние е по-мощно, отколкото експертите могат да осъзнаят. По време на митинг в Ланкастър, Пенсилвания, Майк, около 50-годишен мъж от гръцко-американски произход, описа защо подкрепя Тръмп така: „Той нагази дълбоко в културни проблеми, които те просто не могат да стигнат или дори да разберат“. Под „те“ той има предвид демократите и голяма част от медиите. Оказа се прав. Феновете на Тръмп често са по-мъдри от хората, които ги мразят.

Може би е време да променим мнението си за това как и защо гласуват американците. Не става въпрос за раса или расизъм, а за социална класа. Въпреки че Тръмп не спечели, той все пак привлече „шарен електорат“ сред работническата класа, което ще гарантира победата на републиканците през следващите десетилетия. Въпреки че сега персонално не успя, той превърна Републиканската партия в печеливша опция в многорасова Америка за дълго време напред. Тръмп проведе особено успешна кампания сред латиноамериканците във Флорида – не само сред кубинците, но и сред пуерториканците, гватемалците и колумбийците. Всъщност той подобри представянето си спрямо 2016 г. сред всички полове и раси, с изключение на белите мъже. Изглежда, че Тръмп загуби част от гласоподавателите си расисти  – реформата му в наказателното правосъдие и забавянето на мерките срещу бунтовете на Black Lives Matter през лятото сломиха най-фанатичните му последователи.

По времето на Тръмп републиканците постепенно

се превърнаха в партията на бедните, зле платените и потъпканите.

Хвърлете един поглед на донорите – дарителите на Байдън са с висок статус: маркетинг ръководители, адвокати и служители на „Гугъл“. Дарителите на Тръмп, с няколко много богати изключения, са собственици на малък бизнес, фермери, строителни работници и полицаи.

Байдън спечели белите гласоподаватели от работническата класа на места като Северна Каролина, Охайо, Мичиган и Уисконсин. Опитите на републиканците да го представят като „радикално ляв” рикушираха. И все пак твърдението на отбора на Тръмп, че Байдън е „троянски кон“ на социализма, повлия на някои избиратели, особено сред латиноамериканските имигранти, избягали от социалистическите режими.

Ако съдим за изборите по кампаниите, то тогава

Байдън заслужаваше да загуби.

Неговата стратегия беше очевидна: да не се привлича внимание, доколкото това е възможно за един президентски кандидат, и така изборите да се превърнат в референдум за и против Тръмп. През последните няколко седмици кампанията на Байдън почти не съществуваше. Някои 77-годишни мъже са твърде жизнени за възрастта си; Байдън не е от тях. Проблемите с изказа, които го съпътстват през целия му живот, се влошават, когато е уморен. Често изглежда, че не знае къде се намира. Самият Байдън призна, че ако загуби, това ще означава, че е „неспособен кандидат“. Такива моменти на откровеност са точно това, което хората харесват в Стария Джо. Но може би той просто няма таланта да води предизборна кампания.

Междувременно Тръмп прекара последните дни от кампанията си, посещавайки до четири щата на ден, участвайки в митинг след митинг. Може да не е добър президент, но дори враговете му трябва да признаят, че той е един от най-добрите по време на кампания. Той е

човек, който просто отказва да бъде победен.

Седемдесетгодишните не трябва да мерят силите си на избори през XXI век. Но Тръмп, който е с около четири години по-млад от Байдън, беше очевидно по-добре подготвен за битката.

От последния телевизионен дебат нататък Тръмп показа по-добрата страна на особения си характер. В речите си той беше забавен. Комичните му танци срещнаха широк отзвук в социалните медии. Той се представи като оптимист, особено по отношение на пандемията. Байдън обеща на американците „дълга смъртоносна зима“. Тръмп им каза да не се страхуват от коронавируса. „Не позволявайте той да доминира в живота ви“, призова ги той, след като беше изписан от медицинския център „Уолтър Рийд“ на 5 октомври. За много американци, на които им беше втръснало от месеците на страх заради тази мистериозна болест, това бяха точните думи, които искаха да чуят. Тръмп може да загуби, но за пореден път показа колко добре разбира народа си.

Автор: The Spectator

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече