„Фатката е да се пазиме“ или как започна повсеместната обществена евакуация

0

Преломният момент с коронавируса тръгна от тази фраза: „Фатката е да се пазиме“. Няма да споменавам на кого е – може да се досетите по стила.  Действително трудно може да се намери по-убедителен слоган на това, което става. Светът мисли за ваксина, преструктурира болници, привлича специалисти, опитва се не просто да запази медиците, но и да намери нови. България обаче е една стъпка напред и тази стъпка идва директно от премиера. Тя гласи: Фатката е да се пазиме. 

На никой не е хрумвало дори. Нито Борис Джонсън, нито Байдън, нито Путин, са успели да достигнат до такова прозрение. Каквото и да правят, нямат фатка. Това е.  И наистина – фатката взе да се прилага повсеместно. Ето как – като повсеместна евакуация. 

В момента почти няма човек, който ако развие симптоми или се уплаши на здравето, да обмисля сериозно влизането си в болница. От това, което четем, разбираме, че могат да се случат необикновени неща. Да чакаш часове. Да те върнат. Да няма лекар. Ако не си заразен, да се заразиш. Ако се заразиш, да се влошиш. Ако случайно имаш друг здравословен проблем, въобще пък не припарваш до личния лекар, понеже там е корона стълпотворение. Карай – ще правя тая операция по-нататък. Пък каквото стане.

От здравното министерство предупредиха да не се презапасяваме с лекарства, да не предозираме, да имаме по-висока медицинска култура. Е, много трудно е обаче да осъдиш всички онези, които разменят хвърчащи рецепти по фейсбук, изкупуват всичко, за което са прочели в интернет, че може би работи и трупат запаси. Не е много неочаквано човек да развие хипохондрия в държава, в която всеки ден излиза репортаж за това какво представлява влизането в болницата. През март месец паниката беше, че няма да има тоалетна хартия. Сега е, че няма да има достатъчно антибиотици. Има развитие, наистина. Всички изключително добре разбраха, че фатката е да се пазиме и още по-добре разбраха, че няма да има кой да ги опази, ако нещата загрубеят.

Изкупуваш всичко, затваряш се вкъщи и чакаш. Особено на фона на това, че водеща роля в Инфекциозна болница вече изпълнява човек, който твърди, че коронавируса е като счупен крак – седиш в гипс и чакаш да ти мине. Ми добре – защо тогава въобще да стигаме до инфекциозна болница? Прилича малко на онзи виц, в който пациентът казва „Докторе, никой не ме забелязва“ и докторът отвръща: „Следващия“.  Затова, ако случайно забелязвате появата на симптоми, не бива да се чувствате прекалено притеснени.

Има няколко основни хватки, но една истинска фатка – пазете се и толкова. И така до март, когато ще трябва да опазите правителството на власт. Пазим се взаимно.  

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече