Към братята македонци, тръгнали към ЕС: А канабисот ке го делим ли?

0

Братята македонци усилено работят по въпроса за легализацията на марихуаната. Първо здравният министър се похвали, че открили със Заев цех за медицинска марихуана, после самият премиер Заев потвърди, че е за легализация на този перспективен продукт. Това щяло да докара туристи и икономиката да живне.

Ако това стане, братята от Вардарско ще отворят голям проблем на съседните държави, че и на нас – ще ни отмъкнат напушващите се туристи. Голям, голям, колко да е голям – в София около Попа, НДК, университетите, по повечето паркове и градинки хич не е рядкост да надушиш канабис. Но друго си е легалната употреба. Скопие направо си става един Амстердам на Балканите. Кеф ти кафе с по-друга цигарка, кеф ти сладкиши с разсмиващо действие.

Медицинската марихуана е легална в Македония още от 2016 г. По аптеките свободно се продава и масло от канабис, което е доста скъпо, но у нас едва-едва е познато. Не беше толкова отдавна, когато марихуанният биг бос Майк Струмейтис, който е и съпруг на Цеци Красимирова, обяви, че братята македонци имат огромен потенциал за този специфичен бизнес.

Медиите бяха втрещени, когато същият публикува в Instagram свои снимки с премиера Заев и министъра на здравеопазването Венко Филипче. Явно не от сега двамата чертаят бизнес проекти в това направление. Понеже сме братски народи, също в близкото минало стана ясно от съобщения в медиите, че Митьо Очите е инвестирал 1 млн. евро в производството на канабис в Македония. Можем само да предполагаме с каква възвращаемост. Навремето беше доста популярен един виц. Суперсилите се събрали да решат какво да правят с вече достигнатата Луна – каква част да вземе всеки. Македонецът гледайки това по телевизията, въздъхнал: „Луно, луно, земьо македонска, пак ли ке те делим!“.

Та и с наркобизнеса така – може да се наложи някаква подялба.

Извън шегата, този сериозен бизнес може да позлати ако не целокупния македонски народ, то поне по-горния слой от населението. И Европа, и светът се нуждаят от места, където забраненото е разрешено, за да се правят пари. Комшиите, дори и да се позабавят с влизането в ЕС, като нищо ще си станат малка Ямайка – хем много пари, хем законни.

На албано-македонската граница чат-пат залавят по някой камион с марихуана. На българо-македонската – също. Вероятно граничните власти много се стараят, но се хващат доста малки количества на фона на неофициалните данни за произвежданите обеми. Сигурно е чиста случайност, че в същото време и албанският премиер Еди Рама подкрепя легализирането на медицинската марихуана. У нас пък нивите в Петричко и Благоевградско отдавна не пустеят, ширят се видими от всички минаващи добре гледани конопени масиви. Полицията от време на време бие тъпана как е хванала някой дядка, позакърпващ с тази култура някой лев към пенсията. Но големите площи се контролират от по-високи нива и дори не смеем да попитаме нашия премиер дали е единодушен със своя приятел Заев.

И дали тупането на топката за еврочленството на РС Македония от страна на България няма втори план с аромат на канабис. И на пари. Но пък можем да попитаме Заев – след като Гоце не можахме да раделим, ке го делим ли канабисот?  

Автор: Евелина Гечева

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече