За вкопчването във властта: Гледай изборите в САЩ, мисли за изборите у нас

0

По тарикатлъци при гласуването отдавна сме задминали американците. Но има на какво да се учим още

Доналд Тръмп явно не си е взел поука от легендарния лаф, който се появил по време на Гражданската война – тогава заради войниците на фронта също имало гласуване по пощата. През 1864 г. републиканецът Абрахам Линкълн се състезавал срещу създателя на съюзната армия – демократа Джордж Маклелън.

Та на онeзи избори демократите пращали толкова много писма с бюлетини от името на умрели войници, че се появил изразът: “Синът ми беше републиканец, но откакто умря, стана демократ“. Линкълн все пак победил.

Америка, която е правила избори и по време на световните войни, и по време на испанския грип, със сигурност ще си извади поуки от завършилите президентски избори, които я представиха в лоша светлина – нещо като бананова република, в която бюлетините се броят с дни, а действащият президент не иска да напусне кабинета си и сипе обвинения във фалшификации. 

За нас е по-важно какви поуки ще си вземем ние от изборите в най-развитата демокрация в света. 

1. Тръмп падна от власт, защото срещу него не бе само Джо Байдън,

а коалиция от политици, медии, интелектуалци, граждански сдружения… Байдън получи рекордна електорална подкрепа, почти без да прави класическа кампания, примерно като Барак Обама през 2008-а, който пълнеше стадиони с привърженици. Победата стана възможна въпреки сравнително добрите резултати на Тръмп, който дори разшири присъствието си сред определени етнически групи.

Ние трябва да сме наясно, че изборите в България могат да бъдат спечелени само от широка коалиция срещу ГЕРБ, която на този етап не е събрала нито един от необходимите сегменти – опозиционните партийци не са се разбрали, медиите са превзети, интелектуалците спят, а гражданските сдружения са в латентно състояние.

2. Гласуването по пощата в Америка създаде проблеми

В много щати то може да продължи дълго след изборния ден, което е напълно логично за американския начин на правене на избори (електорите се събират чак през декември, в някои щати бюлетини по пощата се приемат 3 седмици след датата на вота), но дълбоко не се връзва с европейските представи за вот.

На нас ни предстои гласуване с машини и въпреки безграничната ми подкрепа за електронно, вкл. и дистанционно гласуване, трябва да призная – никоя машина не е застрахована от намеса, която да изкриви резултатите (за това ни научи пак Америка при гласуването за Буш и Гор във Флорида през 2000 г). Ако искаме ГЕРБ да не се изкуши в тази посока, трябва да сме наясно с контрола върху машинните протоколи. Пробните гласувания тук показаха, че когато една секционна комисия не е обучена, когато трябва да преписва на хартия резултатите, подадени от машината, често се получават грешки. Спасението е в компетентна СИК. 

3. По време на изборите си американците с учудване научиха, че десетки хиляди американци на възраст над 110 години се намират в избирателните им списъци.

Заговори се за “зомби гласуване“ –

починали избиратели получаваха бюлетини и… гласуваха. В България от 30 години си говорим за ”мъртви души“ в избирателните списъци, но заради удобството на политиците да боравят с тези фиктивни гласоподаватели нищо не се променя. Под мъртви души разбираме не само починали хора, неизчистени от избирателните списъци, а и хора, които отдавна не живеят на адресната си регистрация, но продължават да имат право на глас на местни избори, примерно. Крайно време е избирателните списъци да бъдат оправени, най-добре е това да стане чрез активна регистрация. Ама не такава като в Америка, където активисти на партии чукат от врата на врата в търсене на хора, които да включат в списъка.

За мнозина изсипването на чували с бюлетини, което обърна резултата в САЩ, бе изненадващо. То бе обяснено с гласуването по пощите. Това не е нищо – ние си имахме депутат от ГЕРБ, който преди 9 г. стоеше до компютрите, в които се въвеждаха резултатите, а след това, под погледа на полицията, изнесе от зала „Фестивална“ чувал с бюлетини.

Снимка: БГНЕС

4. Много други изборни „хватки“ се използват

очевидно и в Америка, и в България. В Аризона се използваха маркери за гласуване (може би така по-лесно се контролира вотът), но пък този начин на гласуване водеше до обявяването на много бюлетините за невалидни. В България се използват знаци по бюлетините – заради по-добрата отчетност на търговците на гласове.

В Мичиган имаше секция със 100% за Байдън. Такива секции има и в Кърджалийско, и в Делиормана.

В интерес на истината ние такава простотия като да изгониш застъпниците при броенето на бюлетините не сме имали, но това е само поради начина на броене тук и в САЩ – ние броим още в секциите. При нас се е случвало обратното – да не пуснеш членовете на СИК да излязат от Арена „Армеец“.
На места в САЩ политиците изискваха и получаваха лична информация за гласуването – примерно на кого точно бюлетината е била отхвърлена. При нас тук личната информация е толкова открита, че е безинтересна – тук избирателите се водят под строй до секциите. Може да им дадеш пръчка за гласуване, ако са неграмотни, може да ги накараш да снимат попълнената бюлетина в тъмната стаичка и т.н. 
 

5. Байдън ще управлява Америка на Тръмп

САЩ са наясно, че Тръмп активира и структурира гигантска подкрепа за консервативния си и протекционистки поглед към страната и света. Ако някой си мисли, че победата на демократите в САЩ ще върне бързо света към либералния и олевяващ коловоз, жестоко се лъже.

Ако опозицията в България вземе властта след март 2021 г., тя също ще бъде принудена да управлява България на Бойко Борисов – страна, в която бизнес, политика, медии и съдебна система са здраво преплетени в нещо, което за удобство наричаме задкулисие, а иначе си е чиста мафия. За да “разкачат” системите, трябва да минат години, мандати да свършат, избори да се проведат и собственост да се промени.  

6. Никога не трябва да се забравя, че споровете, които неминуемо могат да възникнат около всички национални избори, се решават в съда. В САЩ Тръмп тепърва събира „звездна компания от юристи„. Ако някой иска да победи Бойко в България, трябва да го направи толкова убедително, че да не се стига до съд, защото колкото и да са му звездни юристите, съдът може да не го разбере. Защото в САЩ все още вярват на съдебната си система, а в България отдавна тя е дискредитирана. 

7. Тръмп се е вкопчил във властта

до такава степен, че заприличва на един шеф на българска агенция, който се бе вързал за парното, за да не го изкарат от кабинета му. Съвет към Борисов – не прави така. Подготви оттеглянето си. Имаш достатъчно време.

8. Разделението в Америка за улеснение се представя като разделение между либералните мегаполиси и дивата, консервативна провинция. Всъщност битието прави разделението – ако живееш в сепарирано, малко населено място, в което всички се познават, ти си потенциален гласоподавател на републиканците. Така е в едноетажна Америка. Ако живееш в мегаполис, където връзките се късат и създават лесно, ти си потенциален радетел на глобализма. Ако си първо поколение американец, е ясно за кого гласуваш. Ако си пето – също. 

Разделението в България върви също по линията „битие“, също по оста, разделяща големите градове и провинцията. Заради системните проблеми вдясно тук си имаме обаче само жълтопаветна София, а заради кризата вляво останаха малко „червени крепости“. 

Накратко – САЩ, които практикуват най-добрата демокрация в света, проведоха избори, които са далеч от блестящи. На България, която е далеч от най-добрите демокрации, предстоят важни избори. Можем да си вземем поука от американските избори и да ги направим по-добри. А може да научим някой „американски“ номер.  

Автор: Петьо Цеков

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече