Македонското ВМРО и Тръмпизмът. България иска банка, телеком и ТЕЦ

0

Преговорите между Скопие и София засега са само на ниво идеи, но продължават

България продължава да пази мълчание около преговорите със Северна Македония на фона на твърденията на управляващите в Скопие, че „не сме далеч от договор с България и не се разговаря за отстъпки, а за решения между двете страни“.

Според македонското правителство Скопие вече е изпратило на София ново предложение за изход от задънената улица. 

Какво е заложено в него не е ясно, но българското правителство на няколко пъти потвърди, че вижда решението на спора в подписването на нов документ – анекс, декларация или споразумение, който да замени неработещия Договор за добросъседство от 2017 година. 

Македонският външен министър Буяр Османи каза в сряда, че към момента няма постигнато съгласие. По думите му засега става дума само за „конкретни идеи и предложения“. Преговаря се по линия на българските резерви срещу евентуални териториални претенции, подкрепата за македонско малцинство у нас, работата на историческата комисия, говора на омразата. 

„Не мога да влезе в същината на идеята, докато са на това ниво. Има активност, комуникация на различни нива“, каза Османи на пресконференция в отговор на въпрос действително ли се очертава споразумение между двете държави в близко време.

Целта на Северна Македония е да се възползва от германското ротационно председателство на ЕС, което изтича в края на годината, за да се придвижи към ЕС под егидата на Берлин. Очаква се въпросът да бъде обсъден и на следващото заседание на Съвета по общи въпроси на 8 декември.   

Вестник „Слободен печат“ е разчел в лаконичните коментари на премиера Бойко Борисов по темата, че и от българска страна омекват позициите. Последно българският премиер каза, че България винаги е била подготвена за диалог и разбирателство за решаването на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но това трябва да бъде пожелано и изпълнено от двете страни. 

Липсата на коментари от българска страна обаче по-скоро говори за липсата на сериозен пробив.

Освен това изданието отбелязва, че САЩ са повторили позицията си Скопие и София да продължат да разрешават двустранните спорове извън и отделно от процеса на евроинтеграция и виждат влизането на страната в ЕС като взаимен интерес.

В същото време най-голямата опозиционна партия в Северна Македония – ВМРО-ДПМНЕ не спира натиска срещу правителството на Зоран Заев и отново го обвини, че е направил оферта на български фирми и бизнесмени да им продаде големи държавни и частни компании срещу нашето „Да“ за членство в ЕС.

„Тук бихме изброили една по-голяма банка, държавния дял на Република Македония в „Телеком“, което ще означава и пълна приватизация, железопътен транспорт, ТЕЦ Неготино, земеделска земя, за която се твърди, че вече е капарирана от определени хора и се подготвя за стоеж, а и още много други неща“, каза говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.

Това не е първият път, когато ВМРО-ДПМНЕ намесва бизнес въпроси в темата за българското вето върху преговорната рамка на Северна Македония. 

ВМРО-ДПМНЕ бе против Договора за добросъседство с България и използва отношенията с България като лост срещу кабинета на Заев, като дори организира протест в защита на Гоце Делчев от българите. 

Лидерът на ВМРО – ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви за „Сител“, че „абсолютно“ разбира българите, че защитават своите интереси, пише „Независен весник“ в материал, който е озаглавен „Тръмпизмът на Мицкоски: „Разбирам българите, Македония е изолирана“. 

Вестникът посочва, че Мицкоски погрешно е цитирал германският министър Михаел Рот в своебразен македонски Tръмпизъм.

Според Мицкоски Рот е заявил, че ЕС трябва да защити българските интереси. 

Рот обаче всъщност е казал, че от всички 27 членки на ЕС само България е била против приемането на преговорната рамка за Северна Македония, пише изданието. 

„Дали това е някаква политическа болест или просто шанс да грабне нещо, което изглежда близо по време на объркване, но лидерът на опозицията вчера твърдеше, че официална София не е изолирана от другите страни членки на ЕС в блокадата на Македония и на срещата на министрите на ЕС миналата седмица била подкрепена от още един съсед на нашата страна“, коментира „Независен весник“, цитиран от БТА. 

„Те си бранят своите интереси. Аз ги разбирам, абсолютно. Проблемът е, че ние имаме политик / Зоран Заев/, който разпродава националните интереси“, заявил Християн Мицкоски в разговор пред телевизия Сител.

По-рано тази седмица подобна подобна теза лансира и зам.-външният министър Георг Георгиев.

„В момента се прави внушението, че едва ли не България е единствената държава на ниво ЕС, която стопира Република Северна Македония. Нека си припомним само няколко месеца по-назад, когато имаше други страни, които също изразиха своите резерви към започване на преговорите – Холандия, Франция… По никакъв начин ние не сме този единствен стопер, който препятства Република Северна Македония“, каза Георгиев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Ето и видео по темата: https://www.facebook.com/watch/?v=470386370609302

Автор: Николай Лалов

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече