Той винаги излиза сух от водата… или кои са жертвените вестоносци на Борисов

0

Приел съм ролята на лош вестоносец. Докторът трябва да предписва това, което трябва, а не което пациентът иска да слуша“. Това обяви премиерът Бойко Борисов на един брифинг в Министерски съвет някъде в края на април. И тогава бяхме в локдаун, даже далеч по-солен. Беше веднага след Великден.

Тогава българите бяхме обвинени, че сме се юрнали да пътуваме за празниците и така сме се изпоразболели масово от коронавирус. Пак тогава дълбоко вярващият ни премиер не допусна да се затворят храмовете, та българският християнин да може да се черкува. Не стана ясно дали са се разболели повече пътували или повече черкували.

Но фактът си е факт – по него време Борисов наистина беше приел ролята на главен вестоносец. Освен брифингите на Националния оперативен щаб (НОЩ), често се случваше по нощите премиерът да събере журналистите и да съобщи жизненоважни за държавата неща. Напоследък обаче съвсем не е така. Макар че пак идат празници – коледни. Защо сравняваме Великденът с Коледата, ще кажем по-нататък. Премиерът все пак още съобщава жизненоважни, според него, неща. От джипката, от дома си (в карантина), от правителството. И все по Фейсбук. Предпочитаната форма е монолог. Премиерът рече и отсече. Борисов вече не събира журналистите. От сума време не е заставал лице в лице с тях. Да припомним само, че още през февруари крепката връзка между Борисов и медиите нещо се омисирчи. В смисъл, че премиерът сравни журналистите с мисирки и покрай тази метафора се вдигна невъобразим шум.

Снимка: debati.bg

После дойде пролетният локдаун. И министър-председателят даваше брифинги наравно с НОЩ. Даже по няколко пъти на ден. Сега обаче не е така. Дали нещата се промениха с втората вълна от коронавируса или с вълната протести срещу правителството и главния прокурор, която започна през лятото? Няма как да не се забележи, че Борисов все по-често громи искащите неговата оставка в монологична форма. Дори прословутият ремонт на кабинета, направен за да потуши протестите в края на юли, стана някак под сурдинка. И като капак на всичко беше гласуван от парламента в отсъствието на премиера.

Факт е, че Бойко Борисов напоследък не дава интервюта. Факт е, че не е говорил дори пред най-любимите му от всички мисирки. Нека да не се залъгваме, за 10 години се очертаха такива. Факт е, че преди да разпореди да се прекратят брифингите на НОЩ, на амбразурата, да се обясняват с журналистите, заставаха членовете на щаба. То не беше озовалият се в непривичната му роля на здравен министър Кирил Ананиев, то не беше изтървалият накрая нервите си ген. Венцислав Мутафчийски.

Днес в ролята на лошите вестоносци влязоха пак здравният министър – този път Костадин Ангелов, влезлият отново в роля след затишие ген. Мутафчийски и дежурният санитарен инспектор Ангел Кунчев. Те съобщиха за локдауна, който нямало да бъде същият, а по-мек. Няма ги КПП-тата между градовете, парковете, градинките и театрите са отворени и може да се събираме до 15 души. Докато здравният министър и щабът се пържеха пред журналистите, Бойко Борисов му дръпна поредния монолог пред правителството и го качи във Фейсбук.

Защо ли министър-председателят не застана сам пред медиите да каже за трудното решение? Защо два дни по-рано пусна пак здравния министър да намекне какви мерки ще одобрява правителството? Дали пак общественото мнение и различните браншове не бяха тествани доколко ще ритат срещу ограниченията? Работата май ще излезе точно такава и намирисва на популизъм поне по две причини.

Първата ще откриете в приложения във видеото монолог на Борисов. В него той твърди, че имало съпротива срещу мерките. Е, съпротива, че и протести има във всяка страна с наложени ограничения. Само че в нашата истинските протести от лятото не са срещу мерките, а срещу правителството и главния прокурор. Втората причина, която намирисва на популизъм, е свързана с Коледата. За разлика от Великдена, покрай който ни се караха, за Рождество щели да отхлабят мерките. Лично премиерът обеща, докато НОЩ изброяваше ограниченията. Човек не може да не си помисли, ако на 22 декември отворят моловете например, какво струпване ще настане.

И тогава, ако резултатът не дай си Боже е бум на заразяванията, премиерът няма да излезе крив, а вероятно вестоносците му.

Автор: Спасиана Кирилова

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече