Родни абсурди: Възстановяването на парите от „заменките“ е на крачка от пълното фиаско

0

От милостиво изчислените 80 млн. лв., държавата е успяла да си прибере обратно само 82 000 лева.

Година  се изтърколи, откакто министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева съобщи, че смята да върне в хазната 80 млн. лв. от скандалните „заменки“на атрактивни държавни имоти срещу земи във всевъзможни пущинаци, извършени по времето на Тройната коалиция и правителството на Сергей Станишев (2005-2009 година). Заради тях България отнесе звучен шамар от Брюксел, защото според правото на ЕС тези сделки са чиста проба незаконна държавна помощ.

Както знаем, обещаното от политиците у нас далеч не означава свършено. Като оставим  настрана факта, че намеренията на властите бяха да се потърсят парите за 103 от общо 132 „заменки“ на гори, извършени на ръба на закона, сумата, която министър Танева се закани да върне в бюджета, сама по себе си беше

доста далеч от реалните цени на тези имоти.

Веднага след „заканата“ на земеделската началничка, едни от изследователите на тези случаи – гражданската организация  “Зелени закони” обяви, че тази цифра е сериозно занижена, защото става дума за едни от най-хубавите кътчета по Черноморието и в планинските курорти – тема, която в. „БАНКЕРЪ“  детайлно разработва от десетина  години.

По оценка на експертите от организацията, тези „упражнения“ на министрите от правителството на Станишев (основно под диктовката на ДПС) са нанесли

щети в размер на над 1 млрд. лева.

Сдружението „Зелени закони“ настоя да бъдат направени реални оценки на заменените имоти и дори предложи те да бъдат върнати на държавата, за да се избегне опасността от изсичане на горите и застрояване на терените.

Въпреки големите обещания на министър Танева обаче ситуацията с възстановяването на парите от незаконната държавна помощ продължава да е по-скоро трагична, отколкото комична.

Оказва се, че за година усилна работа по проблема, държавата е успяла да си върне

фундаменталните… 82 000 лева.

Това показват данните, публикувани от Министерството на финансите, съобщават от „Зелени закони“. Четирима от „заменкаджиите“ са се съгласили сделките им да бъдат развалени. Други десетина техни „колеги“ са се стреснали, но по-скоро – символично, ако съдим по крайния финансов резултат от атаката на министър Танева.

Останалите „заменкаджии“ са решили да играят контра. Повечето от тях са завели съдебни дела,чрез които целят да оспорят дори нищожните обезщетения, за които държавата е предявила  претенциите си. И – странно или не – част от  тях вече са спечелили делата си на първа инстанция.

Тук не бива да се подминават „щадящите“ оценки,

които държавната фирма „Агролеспроект“ направи на тези имоти.  Работата стигна дотам, че някои от „заменкаджиите“ не само няма да доплащат за придобитите от тях имоти, но вече успяха даже да „докажат“, че държавата ги била ощетила!?

На този етап сумата за обезщетенията за причинените им „вреди“ вече доближава 2 млн. лв., съобщават от „Зелени закони“. И, ако ситуацията продължи да се развива по същия начин, като нищо ще се стигне до друг един парадокс: България да бъде задължена и да изплати на Европейската комисия сумата, определена като „незаконна държавна помощ“. Ето защо от екоорганизацията настояват правителството да предприеме спешни действия за разваляне на възможно най-голям брой от скандалните сделки. Такъв подход ще избави хазната от задължението да плаща на Брюксел, а управниците ще успеят да измият лицето си пред Европа.

Не  по-малко важно е, че

единствено връщането на заменените гори

би могло да гарантира опазване на природата и на обществения интерес, категорични са природозащитниците.

 Какви обаче, ще са действията на управляващите за решаването на този парещ от години  проблем, можем само гадаем…?!

Тук е моментът да припомним, макар и накратко как се стигна до тук

Със свое Решение  от 5 септември 2014 г., Европейската комисия

обяви 132 разпоредителни сделки

за замяна на частни и държавни горски парцели (през периода 2007-2009 г. ) като схема за неправомерна държавна помощ (№ SA.26212 (2011/C). Съгласно това решение, българската държава трябваше да направи две задължителни стъпки. Първо – да установи разликите между нормативно определените продажни цени на заменените гори и реалните пазарни цени в района на заменените гори. И второ – да започне процедура за възстановяване на държавната помощ при сделките, в които са  установени разлики.

В резултат на обществения натиск и започналото разследване на Еврокомисията, още през 2009 г. с  промени в Закона за горите „заменките“ на гори бяха прекратени, а върху вече заменените държавни имоти бе наложена забрана за промяна на предназначението. За съжаление, тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации да се наложи забрана и върху разпоредителните сделки с придобитите от частните фирми държавни гори, напомнят от „Зелени закони“. 

През 2015 г. държавата направи опит да възложи оценката на „заменките“ чрез методика, която обаче щеше да…

прикрие незаконната държавна помощ изцяло.

По простата причина, че въпросната методиката бе сходна на онази, по която са извършени самите „заменки“. За щастие Еврокомисията реагира навреме и държавата беше задължена да използва методика, базирата на реални пазарни цени.

На 20 ноември 2019 г. Министерството на земеделието, храните и горите обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната фирма „Агролеспроект“ ЕООД е преценено, че от

132 заменки с обща площ 25 000 дка,

само при 103 от тях е установена неправомерно получена държавна помощ в размер на 80 млн. лева. Анализите на десетки експерти доказаха, че тази сума е смехотворно ниска в сравнение с истинската цена на придобитите имоти, но… ефект никакъв!

За сметка на това, в отговор на парламентарен въпрос от българския евродепутат Радан Кънев (на 6 юли 2020 г.), Европейската комисия доста категорично „обясни“, че при невъзможност България да възстанови незаконната държавна помощ от „заменките“, държавата ще бъде съдена по реда на чл. 108 (2) от Договора за Европейската общност. В същия отговор на Комисията се посочва, че вече е започнала да разглежда жалбата на Инициатива “Зелени закони” с доказателства за манипулиране на пазарните оценки.

Или казано в сбит вид, вероятността държавата да не си върне заграбените красиви черноморски и планински кътчета, но да плати „глоба“ (с нашите пари, естествено) за близо 10-годишното безхаберие на родните институции, става все по-реална.

Но… това е положението, както се казва по друг повод: ние си избираме управниците, ние ще си им сърбаме и попарата!

Автор: Мариета Велинова

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече