Абсурдистан на стероиди: Как обявиха национален план за пандемия 9 месеца след пандемията

0

Министерски съвет и главните лица от „Нощ“ обсъдиха национален план за готовност при пандемия. Ето ви вълнуващ откъс от представянето: „Основните му цели са: ограничаване на заболяемостта и намаляване на смъртността, поддържане на основни сектори и служби като здравеопазване, транспорт и др., както и осигуряване на достоверна информация.“

Вероятно се питате – как така правят план за готовност при пандемия, девет месеца след началото на пандемията? Уви, не мога да отговоря – човек трябва да е много сведущ в жанра на чиновническите забавяния. Или, предвид съвпадението в месеците, на родилните мъки.

Планът е актуализация на предишния от 2006-та, биха отговорили оттам. И въпреки всичко – сега ли дойде моментът да се актуализира?  Сега може да се почудим: дали да не известим на Световната здравна организация и всички останали, че има пандемия. Не бива да пазим това познание толкова стриктно за нас. Вероятно от него се нуждаят и други държави и ние алтруистично можем да им предоставим тайната. Германия, Великобритания, САЩ и Испания – ако не знаете, че има пандемия, ние сме тук, за да ви уведомим. На всичкото отгоре може да ви представим и самия националнен план, току-виж сте почерпили ексклузивен опит и сте започнали да го прилагате правилно. 

Разбира се, този план ще бъде разгърнат с цялата административна строгост на безсмислието. Но може да прочетете и най-краткият му възможен вариант. Той е малко неписан, но много, много характерен. Гласи: „Кот стане“. 

От март досега, с много малки изключения, това е голямото кредо на националния план. Ще говорим каквото дойде, пък да стане кот стане. Но тъй като бюрокрацията не търпи краткост, ще се наложи да попълним точките.

Ето малко предположения какво да се впише в  самия документ.

1) Правителството на републиката едвам дочаква лятото, когато романтично да забрави връхлитащата есен и втората вълна. Това правителство обикновено се изненадва от снега – какво толкова ако коронавирусът ни изненада.

2) Правителството на републиката забавя с години онова, което културно се нарича „здравна реформа“, а некултурно може да се нарече абсолютно задължителни и тотално закъснели решения за заплати, болници и структури, които най-сетне да надминат заплатите на касиерки и да осигурят някаква медицинска защита.

3) Правителството на република си запазва правото от време на време да говори за Велико народно събрание и то в най-трудната година от десетилетия наред, съчетала икономическа, здравна и политическа криза.

4) Правителството на републиката изготвя националния план по следния начин: има два медицински авангарда, единият воден от „Нощ“, другият от доц. Мангъров. В зависимост от това какъв е националният план, се дава преимущество на различни лекарски общности. Известно още като „щях да ти пусна“. 

5) Правителството не пропуска да защити водещи бизнес отрасли, след които близките до сърцето му пайнероподобни.

6) В националния план Борисов лично е разписал основното правило за борба с коронавируса – „фатката е да се пазиме“. Тази фатка се спазва на всички нива – от водещи столични болници до тази в Берковица. 

7) Разпределението на лидерите на мнение се дели на ковидолози и ковидократи – за същността на двете професии вижте тук.

8) Най-важната точка. При връхлитане на пандемията правителството си запазва правото да изработи план за пандемията от 9 до 18 месеца по-късно, в зависимост от това дали му искат оставката през лятото и колко точно му я искат. 

Това е всичко за планът. Включва и план „Б“. Той гласи същото. Но точките му са подредени в различна последователност.   

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече