„Криво седи, право мери“: 6 недомислици със социалните помощи за втория локдаун

0

Когато преди седмица министрите му обявиха 3-седмичен локдаун, премиерът Бойко Борисов каза, че ограниченията ще засегнат 356 000 души и за тези три седмици правителството ще раздаде не по-малко от 350-400 млн. лв. За всеки, който се вгледа в невероятната бюрокрация и недомисленост на предложените мерки, обаче е видно, че ще е цяло чудо с тях да се раздадат и 35 млн. лв. “Не сме неподготвени, тези мерки са готови от лятото, защото знаехме, че ще се стигне дотук”, увери социалният министър Деница Сачева.

Ако това са обмислени мерки обаче, то те са само поредно доказателство в непригодността на правителството да води държавата през кризата.

От социалните мерки, които в момента рекламира министър Деница Сачева, само една е нова – компенсациите за хора в неплатен отпуск от затворен бизнес с 24 лв. на ден. От есента се опитва да влезе в действие мярка за подкрепа с 610 лв. месечно на родители, които са принудени да не ходят на работа, за да гледат децата си. Преди няколко дни – в навечерието на локдауна, бяха облекчени условията по друга действаща схема – за субсидирана заетост на безработни, макар че едва ли на работодателите им е до наемане на хора. На дневен ред е и ново издание на програмата за детегледачки, която вече 3 години измъчва родителите. И накрая – продължава да действа единствената работеща програма от началото на кризата – 60/40 и нейните разновидности. С какви недомислици се сблъскват хората, които кандидатстват за тях?

1. Фитнес ли бе, да го опишеш

Миналия петък след края на работното време социалният министър Деница Сачева подписа заповед, с която определя кръга от икономически дейности, имащи право на компенсации от 24 лв. дневно за неплатен отпуск. След като в събота и неделя куп сектори се оплакаха, че са изпаднали извън обхвата на мярката, в понеделник министърът дописа заповедта, добавяйки в нея забравените дейности като например химическото чистене в моловете. Но колкото и да се променя тази заповед, тя пак няма да е в час с реалната ситуация навън.

От обхвата на компенсациите например са изключени театрите и училищата, защото първите бяха оставени да работят с намален капацитет, а вторите се предполага да са в онлайн режим на работа. И на двете места обаче вероятно има много служители, които нямат работа, но нямат и право на компенсация. Има и десетки хора без работа, защото са от обслужващи затворените фирми дейности. Така че заповедта на министъра, с която се определя кръгът от сектори за подпомагане, повече създава проблеми, отколкото да ги решава.

2. Помощ веднага? Не, след Нова година

„Целта ни е хората да имат пари за празниците“, твърди социалният министър. На практика обаче повечето хора няма да видят пари за Коледа, а все по-ясно става, че няма да видят и за Нова година. Проблемът започва от това, че според правилата в постановлението на правителството работодателите трябва да подават списъци със служителите си след края на месеца, в който е ползван неплатен отпуск. Така в понеделник бе отворено кандидатстването само за хора от фирмите, които затвориха още в края на октомври и не работиха и през ноември, като този факт бе изтъкнат и от Сачева. Всички останали ще кандидатстват след 21 декември, в последните работни дни на годината, когато по правило никой не може нищо да свърши в държавната бюрокрация. Оттам нататък ще текат 10 работни дни за обработка на молбите и още 5 дни за плащане. Този проблем бе дискутиран на заседание на парламентарната социална комисия в сряда и пред депутатите социалният министър каза, че документи могат да се подават и за декември, макар че такава възможност никъде не е записана черно на бяло.

Факт е, че в повечето фирми заплатите за декември се изплащат през януари, но на много места за празниците се дават аванси и т.н., каквито хората сега няма да получат. Пределно ясно е кой не може да работи в момента. Отсега във всяка фирма е известно и кой си е пуснал неплатен отпуск. Затова нищо не пречеше списъците да се подават и по време на локдауна. Сега излиза, че Борисов и Сачева отлично са знаели, че няма как хората да получат компенсациите до празниците, но въпреки това раздаваха такива обещания.

3. Бележки, бележки, бележки

Нищо в държавната администрация не става, без за него да се поискат всякакви служебни бележки и заявления. Така е и с помощта до 610 лв. за родители в принудителен неплатен отпуск на дете до 14 г. РЗИ, РУО и пр. служби отлично знаят кои деца са в карантина, но въпреки това Агенцията за социално подпомагане иска от родителите специално уведомление за това.

След много оплаквания в неделя агенцията размисли и дописа правилата, като съобщи във Фейсбук, че за семействата, които не са получили уведомление от детската градина или училището, ще се прави служебна проверка дали детето е записано в тези институции. На сайта на агенцията обаче пише нещо по-различно – че родителите трябва да приложат служебна бележка, удостоверяваща, че детето не посещава училище или детска градина само в случаите, когато тази информация не се предоставя по служебен ред. Тази бъркотия лесно може да бъде ликвидирана заедно с бележките, ако службите започнат да си обменят информация. Което те очевидно могат. Но тогава кой ще разиграва гражданите?

4. Познай кой отговаря на условията

От пролетта почти няма помощ за коронакризата, която да не се променя в крачка заради невъзможните условия за подпомагане. Месец след въвеждането на извънредно положение социалното министерство предложи еднократна помощ от 375 лв. за родители в принудителен отпуск, за която обаче те трябваше вече да са изразходили много повече отпуск от възможното. Така вместо до 55 000 души тази мярка достигна до 3750 семейства.

Същата помощ бе реанимирана в нов вариант в края на лятото – с по-широк достъп и по-голяма сума. За новия вариант беше обещано да се раздадат 85 млн. лв. В средата на ноември се оказа, че помощ са получили… 49 семейства. Така миналия месец мярката пак бе прекроена, като сериозно се премисли доходният критерий за получаването на помощта. Но от това тя не стана по-ясна. Оня ден например от социалното министерство уточниха, че ще приемат молби и от хора в неплатен отпуск, които не са имали възможност да ползват останалия си платен годишен отпуск. Кои обаче биха могли да бъдат тези хора?

5. 60/40, но има ли кой да плаща?

Мярката 60/40 тръгна трудно, също бе преправяна в началото, но вече е в третото си издание и е с гарантирано действие до края на годината. Правителството обаче не реагира достатъчно гъвкаво и не предложи олекотен вариант за локдауна, в който може да се окаже, че за много фирми ще е непосилно да покрият своя дял от заплатата на служителите.

6. Сложно, по-сложно, най-сложно – детегледачка от държавата

Вече три години държавата се опитва да усвои европейски ресурс с програмата „Родители в заетост“, по която плаща за детегледачки на деца, за които няма място в детска градина. Дотук тромавата процедура успяха да преминат само 5429 семейства. Вероятно за повечето от тях детегледачът е близък роднина, тъй като да се намери качествена детегледачка за минимална заплата е невъзможно. От самото начало тази програма върви трудно, но правителството така и не прави нищо да я облекчи. Тя и преди не беше особено бърза, но сега вече забавянето е абсурдно. Преди дни семейство се оплака, че чака от 4 месеца одобрената си детегледачка. В профила на МТСП във Фейсбук друга майка потвърждава същия срок на изчакване – нейната детегледачка е изминала целия път до одобрението за 4 месеца, паснала си е с детето, но в началото на септември то е било прието на ясла. Сега яслата е затворена, а детегледачката и майката са отново на изходна позиция, вместо просто бързо да бъдат върнати в проекта.

Автор: Диляна Димитрова

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече