ГЕРБ да спечели и тези избори?! Начинът е само един: Джипка ТВ до последния момент, масова паника от коронавируса

0

От самото начало коронавирусът се превърна в начин за натрупване на политически капитали – най-общите принципи вече описахме, а слаломът през тях не подмина и най-големите опозиционни играчи.  Но изборите на 28 март имат един допълнителен проблем. И той е, че притесненията от коронавируса биха могли да се свържат с традиционно ниската избирателна активност.

И да се случи нещо, което навярно вече е калкулирано в партията, която ще спечели най-много от подобен синтез – разбира се, ГЕРБ. Цветозар Томов вече посочи, че не е късно да се въведе дистанционно гласуване по пощата – това, което направиха в САЩ, и което е правилно да се направи, за да може да защити всички, които искат да гласуват, но са в застрашената група.

Ако в края на март положението с коронавируса е все още сериозно и няма дистанционно гласуване, то вотът би могъл да загуби немалко бюлетини. И при стандарта от 1 милион гласували за ГЕРБ, които не мръдват през годините по клиентилистки причини, те да се окажат съвсем достатъчни, за да подарят нови 4 години на Борисов. И нови, вероятно, четири шкафчета – за какво е иначе цялата сага.  Възможно е да влезем в крайно неблагоприятен сценарий.

В първите месеци на годината надпреварата за овладяването на по-големи електорати да принуди почти всички партии да минат в анти-локдаун реторика, тъй като грубата сметка сочи как преимуществено подобни позиции намират по-голяма одобрение. Оттам здравната криза с коронавируса да се задълбочи.

И оттам точно по време на изборите да се окажем в ситуация, сходна с тази от ноемврийските рекорди по заразени и починали. Да си представим вот, в който съобщават отново за по 200 починали и 4000 заразени на ден, а гласуването не може да бъде олекотено с изпращане на бюлетини по пощата, както бе възможно в САЩ и благодарение на което Байдън успя да надделее над Тръмп. Колкото и да е рано за прогнози подобна ситуация директно облагодателства ГЕРБ и то в решаваща степен.

Избори 2021 всъщност могат да бъдат изборите са най-ниска избирателна активност, независимо от всички условия да стане обратното – много по-силна опозиция, над 100 дни протести и скандали на всички нива. И по същият начин, по който изглеждаше след „Апартаментгейт“ невъзможно за ГЕРБ да спечели европейските избори, нещата да се повтарят.

Начинът е само един: Джипка ТВ до последния момент, масова паника от коронавируса. И слоганът „Остани вкъщи“ да остави във вкъщито на Министерски съвет същия човек.   

Автор: Райко Байчев 

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече