Неудобният въпрос: Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19?

0

След всички добри новини, които се появиха за ваксините срещу Covid-19 през последните седмици, стана ясно, че не адресираме достатъчно добре опасенията на хората относно безопасността им.

Преди да продължим обаче, е важно да знаете кой съм. Аз съм академик в хубав университет. Обикновено не работя върху разработване на ваксини, никога не съм получавал финансиране от „Биг Фарма“ (или който и да е) за проучвания на ваксини, не съм направил кариера в областта и не мога да спечеля много от написването на тази статия. Никога не съм срещал Бил Гейтс и нямам интерес да ви имплантирам микрочип. Както каза някой в Туитър – аз съм само носител на идеята да останем живи. Защо да ме прочетете? Имам опит в клинични изпитвания, провеждам магистърски курсове, в които преподавам на студентите как да анализират клинични изпитвания, и, може би най-важното, бях въвлечен да помагам в изпитванията за ваксината на Оксфорд ChadOx, без заплащане и заедно с нормалната ми работа като наблюдател на клинични изпитвания в Кеймбридж. В дебата за ваксината имам кристално ясна идея какво се случва.

Безопасни ли са ваксините срещу COVID-19? Бях притеснен, когато започнахме изпитванията. Това чувство нямаше нищо общо с доказателствата за безопасност, които според мен бяха категорични. Бях притеснен, защото бях посочен за главния учен, който ще поеме отговорност за стотиците колеги в здравеопазването, някои от които мои приятели, получили експериментална ваксина.

Хиляди от най-алтруистичните ми колеги от цялата страна се включиха доброволно като опитни зайчета, така че да не ви се налага на вас да го правите. Това са най-големите герои на пандемията, за които се говори най-малко. Сега имаме 6000 пациенти и множество натрупани данни, които сочат, че ваксините са безопасни. Това не означава, че те не крият рискове, но рисковете от Covid-19 далеч надхвърлят рисковете от ваксината.

Въпреки това много хора се колебаят и

има опасения относно скоростта, с която са проведени проучванията,

и дългосрочната безопасност на ваксината. Те не са антиваксъри, а притеснението им е основателно.

Вярно е, че ваксините срещу Covid-19 бяха разработени бързо, особено на фона на факта, че обикновено този процес отнема от 7 до 10 години. Причината е проста и няма нищо общо с безопасността. Разработването включва трудна борба за финансиране, доминирана от търговски решения, пълна с бюрокрация и забавяния като преговори по договори, които се проточват с години. През по-голямата част от десетте години, необходими за разработването на ваксина, не се провеждат изпитвания. Не се получават данни за безопасност. Напротив – обикновено информацията за безопасността е по-малко, отколкото имаме сега, защото заради пандемията опитите са много по-мащабни. Сега знаем, че бързото провеждане на тези изпитвания беше “лесната“ част: просто се нуждаете от неограничено количество пари, цялата инфраструктура на света, обединена около една цел, огромен набор от доброволци алтруисти и някои фокусирани регулатори.

Снимка: БТВ

В крайна сметка целият свят наблюдаваше и всеки аспект, касаещ безопаснотта, беше анализиран подробно. 100-200 хиляди души взеха участие в опитите. Колко заглавия, в които се говори за един възможен сериозен страничен ефект, си спомняте? Едно? Две? Няколко? Това показва нещо много важно. Видях данните за безопасност от нашите изпитвания, те са отлични и през следващите дни вие също ще получите шанса да ги разгледате. Моля, направете го. Проверете внимателно данните – както за нашето изпитване, така и за останалите.

Що се отнася до

опасенията относно дългосрочната безопасност на ваксината,

честният отговор е, че все още чакаме, но това не е причина да предизвикваме безпокойство. Ако погледнете всяка разработена ваксина, ще видите ясен модел. Страничните ефекти са преобладаващо краткосрочни. Все пак това е вградено в начина на действие на ваксините: една или две дози насърчават краткосрочните имунни реакции, които ни подготвят за по-късно.

Ваксината срещу грип е хубав пример: вероятно дори и не помисляте за страничните ефекти, когато се ваксинирате. Нека бъдем честни – кой е проучвал резултатие от изпитванията на противогрипната ваксина? Аз не съм. По-скоро основният ми въпрос, преди да се ваксинирам е: “Да го направя ли през седмицата, или в петък и така да рискувам да си разваля уикенда?“ Очаквам да се чувствам малко отпаднал в продължение на два дни, да помрънкам на жена ми и след това да продължа с живота. Няма причина да мислим, че ваксината срешу Covid-19 ще бъде по-различна.

Антиваксърите използват два примера,

за да ви изплашат за дългосрочните негативни ефекти. Притесненията относно развитието на аутизъм като възможен страничен ефект са най-често срещаните, но това е толкова лесно да се разобличи, че няма да губя време; потърсете доказателствата в Google – те са безспорни.

Друга често споменавана в онлайн форумите е връзката между нарколепсията и ваксината срещу свински грип от 2009 г. Работя в същата болница като екипа, който е намерил тази връзка, и имам основателна причина да вярвам, че това е истина. Но въпреки това рискът е много малък: случва се при  един на 50 хиляди ваксинирани. Нужни са милиони ваксинирани, за да се хване този страничен ефект. Истината е, че конвенционалните изпитвания, които не са свързани с Covid-19, не биха направили опити с толкова хора (и всъщност не са). Друго важно уточнение е, че това дори не е дългосрочен ефект, тъй като повечето от тези редки диагнози бяха поставени в рамките на месеци, а не години. Механизмът на действие беше достатъчно бърз, за да забави диагнозата, така че това отново подчертава липсата на каквито и да било доказателства за дългосрочни проблеми.

И така, мога ли да твърдя, че няма да има неизвестен дългосрочен страничен ефект на ваксината срещу Covid-19? Не, не мога. Мога само да ви кажа, че шансовете да има такъв са много много ниски. Но това, което знам, е, че ако регулаторите не лицензират ваксината, рисковете от Covid-19 определено ще бъдат по-високи. Погледнете данните, когато излязат. Посъветвайте се. Ако се притеснявате, не бързайте. Едва ли ваксината ще бъде достъпна в следващите няколко месеца. Никой няма да бъде принуден да се ваксинира, но това според мен е най-мъдрият избор.

Автор: Д-р Марк Тошнер*Спектейтър

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече