Въпрос: Защо правителството изгради „Турски поток“ почти за три години, а интерконекторa с Гърция – не?

0

Към настоящия момент текат процедури по приемане на изградените вече участъци на „Турски поток“. Това каза Христо Казанджиев координатор на експертна група „Енергетика и природни ресурси“ на ПП „Републиканци за България“ в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТV+ и TV1.

„По предварителна оценка в началото на 2021 г. той ще бъде въведен в експлоатация. По-важното е друго, дали тази изградена инфраструктура ще може да бъде натоварена с планираните за пренос през България количества природен газ?”, попита Казанджиев.

„Това е въпрос с повишена трудност, но очевидно България ще бъде изправена пред много сериозни проблеми – да реализира и капитализира този проект в интерес на българското общество“, категоричен е експертът.

„След приемане на военния бюджет от Конгреса на САЩ всякакви съмнения, относно намеренията на Щатите да наложат санкции към проекта „Турски поток“ отпаднаха“, припомни той.

„Независимо от неистовите напъни на българското правителство да представи проекта „Турски поток“ през България като „Балкански поток“, малко вероятно е, който и да е, да бъде заблуден в тази посока.

Парадоксалното в случая е, един проект – мащабен за размерите на България беше реализиран в рамките на малко повече от 3 години, един газапровод с дължина над 450 км и две компресорни станции, които не са изградени още напълно, но на този фон да се чака 12 години на междусистемната връзка с Гърция е „пълна загадка“.

По думите му е пределно ясно защо се забавя, при това преднамерено и целенасочено, изграждането на тази междусистемна връзка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече