На здравния фронт нищо ново – откровени лъжи и празни обещания

0

9 месеца правителството създава илюзията, че излива милиарди в системата

Когато поизчерпи рекламния заряд на пенсионерските добавки, премиерът Бойко Борисов включи нов рефрен в турнето си из страната. „Влагаме огромни усилия в здравеопазването. Този месец ще има 70-80 млн. лв. за хората на първа линия“, обясняваше той под път и над път през ноември. Премиерът старателно избягва срещи с медицинските работници, върху които уж трябва да се изсипе този рог на изобилието. Когато ходи по болници, обикновено се придържа към едно-две „образцови“ заведения в София, които съществуват в паралелната реалност на санитарите с 3000 лв. заплата.

Болниците от нашата реалност, в които лекари мъкнат пациенти на гръб три етажа, отделенията, в които една сестра и един лекар се грижат за 50 човека, COVID-звената, в които няма нито един специалист по специфичните за COVID проблеми, никога не са спирка от премиерските обиколки. И има защо – девет месеца правителството не съумя да организира адекватно здравната система за посрещане на най-голямото медицинско предизвикателство през последните десетилетия, а приказките за изливане на нови и нови милиони в болниците се оказаха пак до болка познатите празни обещания. Така от действията на властите човек остава с впечатлението, че в България битката с коронавируса се води от полицаи и чиновници, не от медици, а баровете са по-важни от болниците за здравето на населението.

Снимка: „СЕГА“

Гуша за гуша за 1000 лв.

Изминаха 9 месеца, откакто на 15 март премиерът Бойко Борисов с апломб обяви, че всяко медицинско лице, което е на първа линия на борбата с коронавируса, ще получи по 1000 лв. В здравеопазването бързо разбраха, че какво е първа линия е въпрос с повишена трудност. Още през април в спешни центрове и болници се бяха хванали гуша за гуша заради абсурдните изисквания, които МЗ спусна за достъп до бонусите (при 5 болни – пари за 40 души, при 5-10 болни – пари за 70 души, при над 10 болни – бонуси за 100 души, в спешен център – 12 часа положен труд с COVID пациент). През това време кабинетът скоростно раздаде по 650 лв. на 15 200 полицаи на първа линия (около 10 млн. лв.), без да ги пита колко часа положен труд с COVID пациент имат. Половин година по-късно – през август, COVID добавките в болниците най-сетне достигнаха обещаните през март обеми – 83 болници получиха 11 млн. лв. допълнително за 7287 души.

Да спестим 200 лв.

Безумната ситуация, в която се намира здравната система, се утежнява допълнително от бюрократичната неотстъпчивост на НЗОК. Клиничните пътеки, по които се лекува COVID-19, например бяха увеличени, но част от най-натоварените по тях отделения не получиха пари допълнително и работиха доскоро по старите цени. „Практически излизаше, че пулмолозите, които могат да лекуват пневмонии, нямат право да го правят, защото клиничната пътека е за изпълнение в инфекциозни отделения, а в белодробните отделения и диспансери няма инфекционист. Възможността да сключват договори за лечение на COVID пневмония се даде чак към средата на октомври, след наша остра реакция. А това, че самата пулмологична пътека се раздели на две и тази за COVID пневмония стана по-скъпа от „обикновената“ пневмония, се случи преди седмица“, обясни шефът на БЛС д-р Иван Маджаров пред zdrave.net.

Медицинската сестра Ася Новкова от Белодробната болница в София пък разказа пред „Евроком“, че от юли реанимацията в болницата не се води инфекциозно отделение, а обикновена реанимация. Било въпрос на 200 лв. разлика в заплащането. В реанимацията са най-тежко болните пациенти с COVID-19 – тези, които са на апаратно дишане. „Ние продължаваме да ги гледаме, но хаосът е пълен. Не може шест сестри да се справят с осем апарата“, каза Новкова. Тя получава 1000 лв. заплата. „1000 лв. получават и други отделения, но те нямат такава тежест, следователно никой не желае да дойде при нас“, казва медицинската сестра.

Свежи пари няма, има само обещания

Новият здравен министър проф. Костадин Ангелов встъпи в длъжност с обещание да се увеличат с 10% цените на клиничните пътеки, така че да могат болниците да увеличат заплатите на лекарите, сестрите и санитарите. Повишението бе направено със задна дата от 1 август и повече за него не се чу нищо. Междувременно с 30% бяха увеличени заплатите на 6000 души, които работят в структури на МЗ на първа линия. С 30% бяха увеличени заплатите и в 28 институции, като за тях толкова се бързаше, че правителството погази законовите процедури за обществено обсъждане. След като шумно си замрази бонусите в началото на кризата, администрацията тихомълком си ги размрази в края на лятото. Но в болниците още си чакат увеличението.

Оказва се, че обещаните 126 млн. лв. за увеличение на клиничните пътеки са всъщност реализирани икономии до 30 юни. „Иначе казано, през тази година свежи пари извън гласуваните в бюджета на НЗОК за 2020 г. не са достигнали до изпълнителите на медицинска помощ, а обществото остана с впечатление, че са били излети милиарди“, обяснява д-р Маджаров. Изключение има само при 55 големи болници, които получиха 50 млн. лв. за това, че поемат основната част от пациентите с COVID-19. Но това се случи чак през ноември.

Тази непосилна заплата от 950 лв.!

„Стартовата заплата на младите лекари от 2021 г. ще стане 1150 лв., а тази на медицинските сестри – 950 лв. Това е една трайна политика, която провежда правителството – всяка година се увеличават значително средствата в здравния сектор”. Не е за вярване, но здравно-финансовият министър Кирил Ананиев повтаря това обещание вече трета година. Но то така и не се е сбъднало. Заплатата на медицинските сестри трябваше да стане 950 лв. от 1 януари 2019 г. според колективен трудов договор, чието действие вече изтича. И до днес обаче има болници, които не успяват да дадат такива заплати. С цялата си наглост правителството вади това старо обещание при всяка следа от напрежение в системата и в края на всяка година. Така след три години лъжи минималната заплата отново ще става 950 лв., но… догодина.

Личните лекари – показно сами

Личните лекари би следвало да изнасят основната тежест на епидемията. От самото начало обаче тогавашният здравен министър Кирил Ананиев позволи скандално разделение в системата, като ги обвини, че отказват да поемат своя дял от тежестта. Общопрактикуващите медици бяха показно изключени и от доставките на предпазни средства, спирт и пр. в първите хаотични месеци на кризата.

Едва на 9 ноември кабинетът отпусна 10 млн. лв., за да включи личните лекари в подпомагането за първа линия. „Пари има, осигурени са! Работете с пълна мощност“, разпореди Борисов. Един месец по-късно се оказа, че пари няма. Недоволството измина своя обичаен път до кабинета на премиера и изведнъж здравната каса се разбърза и в понеделник благоволи да преведе парите. Но личният лекар от София Гергана Николова (член на УС на БЛС), призна пред Нова телевизия, че ако медиите не бяха вдигнали шум, медиците още щяха да си чакат 1000-та лв. Засега, с много мъки, от касата бяха отпуснати пари за ноември и декември. За януари още нищо не е сигурно.
 

И пак просим маски и гащеризони

„Всички знаехме, че септември ще стане страшно. Но какво правихме цяло лято – смятахме туризъм, хотели, имаме ли дезинфектант, не смятахме как да запазим персонал, как да подготвим болниците“, казва Ася Новкова. Сестрите твърдят, че продължават да имат проблеми с набавянето на гащеризони, маски, ръкавици. Продължават да се молят за дарения, докато Борисов обикаля и се бие в гърдите, че складовете са пълни. „Не знам защо, но се правят икономии, трябва за всяко нещо да настояваш, да натискаш. Ако дойдат 100 чифта ръкавици, ти получаваш 20“, казва Ася Новкова. „Късно е. Защо няма разбиране? Вече имам чувството, че управляващите живеят в друг, паралелен свят и са много далеч от проблемите на цялото общество. При тях всичко е добре – справяме се с COVID, няма хаос в системата“, добавя Мая Илиева, медицинската сестра, с която властта упорито избягва да се среща.

Автор: Диляна Димитрова

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече