България през 2020 година: Васил Божков – обществен враг номер едно

0

В началото бе словото – но в тази история словото е навсякъде! Порой от думи, който повече пречи, отколкото помага да разберем истината. Но колкото и думи да се изсипват, винаги има определени действия, които подсказват.

Ако не беше коронавирусът, вероятно случилото се с Васил Божков щеше да е тема номер едно на годината за България. Но дори и така тази история и най-вече последствията от нея тепърва ще оказват влияние върху държавата ни.

Че Божков ще влезе в ролята на обществен враг номер едно без хич и да го иска почна да става ясно още в края на 2019 година. Тогава тръгнаха слухове, че ДАНС разследва Efbet – една от компаниите, свързвани с Божков чрез дългогодишните му съдружници Стефан, Боян и Цветомир Найденови. Рязката реакция на определени маргинални сайтове след като Actualno.com публикува информацията за Efbet подсказа, че има нещо. Но какво точно се разбра именно в навечерието на 2020 година, когато Цветомир Найденов почна да се появява по медиите – от по-малките към големите телевизии. И всеки път той говореше яростно срещу Божков – защото, по думите му, Божков искал да вземе бизнеса на Найденови и ги заплашил.

В разгара на скандала се стигна до такива висини, че Найденов обвини Божков в изнасилване, което после и прокуратурата прие за вярно – в едно от 19-те обвинения, по които Божков трябва да отговаря пред българския съд. Паметен ще остане и задочният телевизионен спор между Божков и Найденов, когато за всеки внимателно слушащ станаха ясни много неща, най-важното от които е, че явно не е само за правосъдие. Защото нито Божков искаше да обясни в този момент факти като това, че отчетите на „Национална лотария“ пред Търговския регистър са в много нечетим формат, нито обясненията на Найденов как от 1993 година семейството му е партньор в бизнеса с Божков и чак сега Найденов разбрал как Божков го лъже, след като тръгнал да му взема бизнеса, вдъхват доверие. Нищо, че още 2016 година, по думите на Найденов, Божков го изрекетирал – тогава Найденов не отишъл в прокуратурата, защото не вярвал да стане нещо. Сега защо повярва – само заради Иван Гешев ли или защото има нещо много повече зад гърба му?

Обвиненията

Че работата не е само медиен фишек се видя ясно в края на януари, когато прокуратурата влезе в офиси на Васил Божков и „Национална лотария“, както и в Държавната комисия по хазарта, като там реално всички важни членове на управлението влязоха в ареста.

По това време публично ясно стана и, че Божков вече не е в България – след като се превърна в чест гост по телефона на сутрешните блокове на bTV и Нова телевизия. Малко по-късно се разбра и къде е отишъл – в Обединените арабски емирства, където е и до ден-днешен. Иначе, официално главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Васил Божков е обявен за издирване, с европейска заповед за арест. За начало, срещу Божков бяха повдигнати 7 обвинения, по-късно през годината бяха увеличени до 19, включително за ощетяване на държавния бюджет със 700 млн. лева, но първоначално от прокуратурата беше съобщено за половин милиард – после това число беше завишено.

Освен това – обвинения за убийство и опит за убийство, като първо главният прокурор Иван Гешев насочи вниманието към стария случай със съпруга на Весела Лечева – Манол Велев, както и още трима души, за които публично държавното обвинение обяви единствено инициали.

Предположенията обаче са, че става въпрос за Алексей Петров и Йордан Динов, който беше застрелян преди цели 8 години в центъра на София. Прокуратурата направи и нещо, което вече може да се каже, че е стил на поведение – публикува записи от разговори между Божков и семейство Найденови, за да докаже пред обществото кой кого рекетира.

Самият Божков първо коментира, че ще се изправи пред българския съд, но бързо смени плочата – че се страхува за живота си, че ако се върне, ще бъде тикнат в ареста и там ще стои дълго време, за да бъде пречупен. Иван Гешев пък с ироничен тон отвърна, че Божков няма от какво да се страхува – ще му бъде осигурен психолог. Но Божков си остана в ОАЕ, откъдето поде кампания срещу управляващите и прокуратурата, като с поредица твърдения, които ще разгледаме по-нататък, предизвика сериозни съмнения тип „какво още“ извън неговата недосегаема за дълги години персона.

Защитата

Основната линия на защита на Божков беше следната – че е бил рекетиран и принуден от властта в лицето на Бойко Борисов и Делян Пеевски да си плаща за възможността да прави хазартен бизнес. И то не просто да плаща подкупи, но да плаща законно – през Закона за хазарта. Версията на Божков – при това публикувана като комикс за Али Баба, е, че през 2014 година „разбойник от Опозиционната шайка“ поискал хазарта да се облага с 15% върху оборота, което, според Божков, щяло да затвори „Национална лотария“. В комикса този разбойник е нарисуван с лицето на Георги Кадиев. Но „Главатаря“ (нарисуван е Бойко Борисов) казал, че ще оправи нещата. Показани са още вече бившият финансов министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Твърдението на Божков в комикса е, че Стоянова написала в Закона за хазарта да се събира 20% такса при хазартни игри, в които за да участваш се събира такса и комисионна, като 20-те процента са върху приходите само от таксите и комисионните т.е. далеч по-малко пари от 15% върху целия оборот, с което се изпълнява заръката на „Главатаря“.

Почти месец по-рано Божков публикува и как е вървял законотворческия процес, като посочи публичните стенограми от всяко едно от заседанията на парламента и съответно кой какво предлага през есента на 2014 година. За Менда Стоянова обаче законът не бил хич двусмислен. Защо обаче след като уж схемата работела добре и за двете страни, се стигнало до публичното ѝ зачеркване? Според Божков, защото голяма чешка компания се заинтересувала от „Национална лотария“, в потенциална сделка за 1 млрд. лева.

Ако сделката станела факт, то нямало как корупционната схема да съществува, защото чехите са голям външен играч и при опит за натиск веднага биха отнесли нещата на международно ниво. Божков продължи с контраатаката, като публикува свой чат с Владислав Горанов, с който да покаже, че говори истината за топлите си връзки с властта заради хазартния си бизнес.

В чата има разговора за „ценни указания“ към член на Държавната комисия по хазарта, както и за инспекция, която „саботира“ Божков. Горанов предпочете да замълчи с оправданието, че вече веднъж по-рано говорил по темата „хазартен бизнес на Божков“ и бил готов да понесе отговорност, ако Божков си докаже обвиненията. При криминално престъпление обаче доказателства търси и събира прокуратурата – а главният прокурор публично заяви, че не вижда причина да проверява Горанов, но официално Горанов беше разпитан от прокуратурата, от което не последва нищо. Само че проста проверка на публични протоколи на Държавната комисия по хазарта за събития, случили се непосредствено след показаните от Божков разговори с Горанов, показа много съмнителни неща – например 3 решения, облагодетелстващи „Национална лотария“ и Efbet на говорещия за Божков като за абсолютен престъпник навсякъде, където може, негов бивш съдружник Цветомир Найденов.

За протокола – Владислав Горанов също отказа да носи отговорност като финансов министър за спазването на Закона за хазарта, а именно заради неспазването му държавата тръгна да си търси пропуснати 700 млн. лева даъци. Интересно кой я носи тази отговорност, като Държавната комисия на хазарта беше пряко подчинена на финансовото министерство?! И пред парламента Горанов директно си замълча как са проверявани отчетите от хазартния бизнес на Божков през годините, че да бъдат пропуснати 700 млн. лева! Бойко Борисов също изигра неадекватна роля: „И аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта е бил занижен“. Ние пък не можахме да си отговорим на въпроса защо Владислав Горанов не беше съден?! Щом 5 години не можеш да разбереш, че 700 млн. лева ти липсват, що за финансов министър си – некадърен или корумпиран? В България – явно невинен!

На този фон твърдението на Божков, че платил директно подкуп от 67 млн. лева на Горанов и на Бойко Борисов си остана също в графа „проверки“ от прокуратурата, без особена публичност какво точно установи въпросната проверка. Бойко Борисов пък мина в режим „заклевам се“, че не е взел и лев от Божков. Пред „Биволъ“ обаче Божков каза следното: „Имам готовност да предоставя на прокуратурата пълни свидетелски показания за споменатите събития, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания“. И извади на бял свят ролята на личния пиар на Борисов Севделина Арнаудова, твърдейки, че тя била посредник, на което Арнаудова реагира болезнено, с обяснения във Facebook как Божков всъщност я притиска нарочно, но пък от думите ѝ стана ясно, че „член на нейното семейство“ доскоро му бил служител – интересно по тази линия как точно са се развивали отношенията?! А бързо стана ясно и, че през 2019 година Арнаудова си купила къща за 1 млн. лева – истински политически зоопарк!

Обяснението на Бойко Борисов – Божков харесвал Арнаудова, затова така говорел – един вид препратка що за човек е олигарха предвид едно от обвиненията срещу него, това за опит за изнасилване. Друга линия, която Божков начерта, сочи към Кирил Домусчиев и Нова телевизия. Твърдението на Божков беше, че след като Домусчиев взел Нова Броудкастинг груп, поискал 20 млн. лева годишно от „Национална лотария“, за да продължи хазартния бизнес на Божков да съществува – по разпореждане на Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Домусчиев се защити с твърдение, че още преди да вземе Нова телевизия, Божков плащал по-големи на телевизията за реклама и ПР по-големи суми. Само че Божков извади договори с Нова Броудкастинг груп отпреди Домусчиев да я вземе и след като я взе, в които се вижда как от 8,176 млн. лева цената за реклама на хазартния бизнес на Божков става 20 млн. лева – вече остава въпросът дали това са единствените договори, откакто „Национална лотария“ работи с Нова Броудкастинг груп? Знаково прозвуча оценката на президента Румен Радев, че Божков звучи по-убедително от обвинителите си. Самият Радев обаче влезе в открита война с прокуратурата заради публикувани СРС относно проверка как жена му Десислава е назначена за ПР на ВВС докато той беше техен командир, а и заради обвиненията срещу неговите съветници Пламен Узунов и Илия Милушев, които доведоха до безпрецедентно влизане на Специализираната прокуратура в президентството и сложиха началото на бурните летни протести с искане за оставките на главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов. Тези протести не избухнаха само заради тази акция – да не забравяме публично разпространените записи и снимки на Бойко Борисов, но специално в контекста на историята с Васил Божков особено показателно е как Бойко Борисов се самоуличи за интересни контакти с него, при това публично – след отговори на журналистически въпроси, в които видимо се заплете.

Отговорът на прокуратурата беше отново с публично оповестяване на записи – как Божков говори с основателя на „Фрогнюз“ Огнян Стефанов и с бившия вече депутат от БСП Александър Паунов, като показно как Божков пали протестите срещу държавното обвинение и властта. Само че „Биволъ“ изрази съмнение, че тези записи са манипулирани – и за пореден път остана висящ въпросът как прокуратурата си позволява да публикува доказателства по течащи дела, при това доказателства, за които контекстът не е изяснен напълно!

Как така Божков успя да избяга?

Покрай цялата сага с публични престрелки, встрани остана въпросът защо Божков успя да напусне България преди прокуратурата да го подхване? По-точно – дали не стигна до Дубай, защото държавата ни години наред му е била като майка? Конкретно – Божков има служебен паспорт от МВнР, но имал ли е право на такъв? Той го е получил като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт. Въпросът е дали тези действия попадат в хипотезата на член 5, точка 12 от Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти: „Членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации“ т.е. дали Българският съюз за физическа култура и спорт се считат за такава организация, сдружение или федерация. Спортното министерство казва, че съюзът не е „в патримониума му“, а е самостоятелно юридическо лице, но изразява мнение още през 2016 година, че нямало пречка за издаване на паспортите.

Имаше и разпити заради въпросния служебен паспорт, след публични обяснения как няма данни Божков да е използвал точно него, за да стигне до ОАЕ – на външния ни министър Екатерина Захариева, на заместника ѝ Георг Георгиев. В цялата работа поредната трагикомична забава беше как Георгиев обяснява, че Божков не можело да има такъв паспорт, само че 10 години явно е можело!

Както обикновено в България – виновни няма!

В сагата с опитите Божков да бъде върнат в България най-интересната история се оказа тази с дарението от фурми. Официално то се случи заради коронавируса, но с уточнението, че България дари 32 тона храни на ОАЕ, при това лично ги ескортира тогавашният министър на икономиката Емил Караниколов, който няколко месеца по-късно си тръгна от правителството заради говоренето, че е един от хората на Делян Пеевски в кабинета, а ние получихме 12 тона фурми и 3 тона медицински консумативи. Защо е такава разликата – спекулациите са, че с топлите връзки на Делян Пеевски е правен опит Божков да бъде върнат. Фактите – Божков още си е в Дубай.

Законът на хазарта

На фона на твърденията на Божков за хазарта, много светкавично бяха приети промени в Закона за хазарта – при това процесът започна още преди олигархът официално да бъде подгонен от прокуратурата, което засили съмненията, че „всичко е заради парите“, както се пее в легендарната песен на Meja.

Главно действащо лице тук – лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Преди две години той беше в същата роля, само че този път я изигра до успешен финал. За разлика от тогава, бързо стана ясно, че сега ще се получи – защото Бойко Борисов подкрепи, макар да не го стори шумно. Че от законодателна гледна точка инициативата на Симеонов миришеше на чиста национализация стил 1945 година показа и поведението на депутата от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. Естествено, това не значеше нищо за крайния резултат на практика – да вземем от един, за да го дадем на друг. На Божков не помогнаха нито сигналът до ЕК за национализация, нито уж далеч по-мекия и различен законодателен подход на Владислав Горанов, в който най-важно беше предложението да не се отнемат действащи лицензи в полза на държавата, което пък беше основата на законопроекта на Симеонов.

Горанов искаше само повече пари (за държавата), само че в крайна сметка стана каквото предложи Симеонов – национализация. Стана скандално – с нарушение на правилника на парламента, само че пак си мина по познатата българска действителност – и какво от това?! Директните последствия – загуби за всички, които се оказаха обвързани като разпространители на талоните на „Национална лотария“, както и за тези, които имаха печалби от тези талони, но още не ги бяха получили преди промяната на закона. Фалира и „Лафка“ – един от знаковите бизнеси на Пеевски.

А Конституционният съд отказа да се занимава с промените в Закона за хазарта и дали такава национализация е против Конституцията. Друго сериозно последствие се оказа съдбата на ФК „Левски“. Божков беше собственик на клуба и съответно финансово там всичко се срина. Чрез „Левски“ олигархът се подигра на Бойко Борисов и по още една линия – като му прехвърли акциите на синия клуб. Това стана публично, а пълният цирк беше, че Сашо Диков ги занесе лично в Министерския съвет.

Разбира се, Борисов не ги взе и в крайна сметка Наско Сираков пое юздите на сините, които са в дъното на класирането на Първа лига, но поне „Щрабаг“ малко преди Коледа им стана генерален спонсор и това дава надежда за по-добри дни за тях.

Оттук-нататък – накъде?

Много трудно е да се каже какво ще има да става предвид историята с друг беглец – Цветан Василев. Но Божков не е Василев – Божков има съвсем различна репутация. Интересно ще е дали политическият му проект „Българско лято“ ще се превърне в нещо значимо. Той официално беше представен като платформа, но самият Божков реши да не се прави на политик в този момент, макар че беше обявил нарочна пресконференция и възможност да му се задават въпроси – но я отмени в последния момент. От това, което досега говори като политик, Божков създава чувство за силен популизъм – защитава позиции, които много се харесват на мнозинството в България. Само че въпросът е може ли да си изпълни обещанията – 30 години опит от Прехода казват друго!

А и не звучи хич убедително да преживееш катарзис към морала тогава, когато те подгонят здраво довчерашните ти дружки – заради парите и властта! Колкото до парите – безспорно Божков до момента печели в съда. Още през лятото беше отменено решението да бъде взет лицензът на „Еврофутбол“, а през есента почнаха да падат наложени запори върху имущество на олигарха и върху хазартния му бизнес. Засега говорим за първа инстанция, но развитието е показателно. В началото на месец май, когато Васил Божков започна с публичните удари срещу властта, Валери Симеонов заяви следното: „Аз мисля, че той ще се върне при това управление и то с белезници“.

Божков  пък каза следното в средата на август: „С Шиши ще се разправям лично“. Та кое Ви изглежда по-вероятно да стане към днешна дата?

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече