Новата 2021 – тест за равнището на критично мислене в обществото

0

Отишлата си година вече беше оценена от списание „Тайм“ като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на доц. Петър Чолаков за 2020 г. преди новата година. Днес ви предлагаме прогнозата му. 

Какви са надеждите ви и какви опасенията за 2021 г.?

– Надявам се да видя общество, което не се страхува да наруши комфорта си, когато управляващите се отклоняват от основните принципи, записани в конституцията.

Предстоят парламентарни избори през март. Каква е прогнозата ви?

– Независимо от представянето на ГЕРБ на следващите парламентарни избори, Борисов няма да е премиер. Твърде дискредитиран е. Резултатът на ГЕРБ ще бъде тест за равнището на критично мислене в обществото. Ако отново ГЕРБ са първа политическа сила или на малка дистанция след лидера – който и да е той – това показва, че пак не сме си научили уроците.

Дясното ще направи ли пробив на предстоящите парламентарни избори?

– Ако имате предвид традиционната десница – там се наблюдава известен електорален подем. Към момента изглежда, че „Демократична България“, която обаче обединява дясноконсервативната ДСБ и ляволибералната „Да, България“, ще намери място в следващия парламент. Въпросът е каква ще бъде тежестта им в него – например дали техни представители ще бъдат част от следващото правителство.

По всяка вероятност обаче правителството ще е коалиционно; с неговата подкрепа ще трябва да се ангажират минимум 3 политически сили (правя тези изчисления на базата на електоралната социология; но все пак данните, които имаме, са моментни снимки на ситуацията; до края на март 2021 г. могат да се променят много неща).

Иначе място за радикални популистки десни проекти винаги има.

Слави Трифонов, Мая Манолова, „Отровното трио“ – нови политически играчи загряват на тъч линията. Ще влязат ли в мача?

– Те вече са на терена.

Каква ще е ролята на ДПС след изборите?

– Същата като досега. ДПС няма да влезе в изпълнителната власт (през парадния вход). Изглежда, че – ако гръбнакът на следващото правителство е „Има такъв народ“ (ИТН) – ДПС няма и прикрито, както е в момента, да присъства в кабинета (ако се вярва на обещанията на ИТН).

След пандемията очаквате ли животът да потече постарому? Какво ще е различното?

– Пандемията нанесе и продължава да нанася огромни щети върху хиляди бизнеси (особено в сферите на туризма, ресторантьорството, транспорта и др.). Ще има ръст на безработицата.

Ето теми, които ще бъдат част от политическите дебати пролетта на 2021 (а и след това): колко и какви да са помощите за бизнеса в условията на COVID-19; за/против ваксините; вероятно ще има политически сили, които ще се опитат да яхнат вълната на конспиративните теории, които се вихрят около пандемията.

Накратко, ковид промени политическия дискурс из основи.

Автор: Петър Чолаков

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече