Икономистът Веселин Кънев: Възможно е кризата да се задълбочи след изборите

0

Отишлата си година вече беше оценена от списание „Тайм“ като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на доктора по икономика Евгений Кънев за 2020 г. преди новата година. Днес ви предлагаме прогнозата му.

Егений Кънев, снимка: Debati.bg

Кога икономиката ще излезе от кризата на 2020 г.?

– Ще започнем да излизаме от кризата, когато достатъчно много хора прекарат заболяването или се ваксинират и така да ограничат разпространението на заразата. А за достигането до нивото на БВП от 2019 г. вероятно ще са необходими няколко години в зависимост колко тежко икономиката и бизнесите са пострадали.

Задава ли се нова криза през 2021 г. и как ще се прояви в България?

– Ние вече сме в здравна, икономическа и социална криза. Възможно е тя да се задълбочи след изборите и с политическа криза, ако не бъде излъчено управление, адекватно на потребностите на държавата. От това ще зависи как ще посрещнем следващата година.

Какъв ще е ефектът от поредното повишение на минималната работна заплата?

– Повишаването на минималната работна заплата в този момент е пример за неадекватна икономическа политика. Ясно е, че целта сега би трябвало да е запазването на заетостта, а не увеличението на доходите при нищожна инфлация. По принцип увеличението на минималната работна заплата затруднява допълнително поставените под огромен стрес работодатели и е твърдо вероятно да доведе до още по-голяма безработица.

Но изглежда предвид идващите избори политиката е да бъдат ухажвани огромен брой ниско платени работници, държавни служители и пенсионери – чиито доходи е предвидено да растат.

Каква е прогнозата Ви за инвестициите?

– България отдавна е неприветливо място за чуждите инвестиции, особено тези, които разчитат на своята възвръщаемост от вътрешния пазар. Все още сме атрактивни за тези инвеститори, които работят на чужди пазари и могат да намалят себестойността на своите продукти и услуги благодарение на ниските преки данъци и сравнително ниските възнаграждения за квалифицирана работна сила.

Ако обаче дойде след изборите управление, което посегне на преките данъци, можем да очакваме нов отлив не само на инвеститори, а и на наши квалифицирани кадри към чужбина.

Новото правителство ще вдигне ли данъците?

– С голяма вероятност ще има повишаване на някои, най-вече косвени данъци, а ако имаме управление с лява политика – и на преките данъци. А също и ще
бъде изтеглен нов дълг, защото бизнес данъкоплатците – ударени от кризата и неадекватните помощни мерки – няма да могат да плащат данъци както преди и дефицитът трябва да бъде някак си покрит.

Какво няма да се промени според Вас в бизнес средата в България през 2021?

– Да отговоря обратно: докато не се овладее епидемията и докато политическите решения не станат държавнически, не можем да очакваме позитивни промени. А дори и поддържането на сегашната бизнес среда може да се окаже невъзможна задача.

Автор: Евгений Кънев

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече