Новата алтернатива на ДПС вече е факт – какво следва в политически план

0

Анонсираното през декември гражданско движение, което да даде алтернатива на избирателите на ДПС, вече е факт. То се казва „Движение за единство на народа“ (ДЕН).

Формацията е регистрирана не като партия, а като сдружение, в което участват партии и отделни личности. Идеята е да обедини всички формации и хора, които са се отделили от ДПС през годините.

Председател е бившият министър на земеделието в правителството „Сакскобургготски“ и бивш член на ДПС Мехмед Дикме, който преди нова година първи обяви, че подобен проект се подготвя. Тогава обаче Дикме твърдеше, че не възнамерява да участва, а само да „подкрепи това гражданско движение“.

Преди месец той обяви, че новото гражданско движение ще бъде регистрирано в случай, че „ДПС не намери промяната и не тръгне по правилния път за реформиране на партията, за да стане приемлив участник в следващо управление“. Според него означава ДПС да „скъса“ с депутата Делян Пеевски.

Освен Дикме, в управителния съвет на „Движение за единство на народа“ влизат председателите на Националното движение за права и свободи (НДПС) Гюнер Тахир и на Народната партия за свобода и достойнство (НПСД) Орхан Исмаилов.

И двете формации от години се опитват да разбият монопола на ДПС в смесените райони, но усилията им са без резултат. По- амбициозен изглеждаше проектът ДОСТ на Лютви Местан, който основа своя партия веднага след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган го прогони от лидерския пост на ДПС. Преди четири години обаче ДОСТ не успя да прескочи бариерата за влизане в парламента и пое към разпад.

Представители на ДОСТ сега се вливат в ДЕН.

В ръководство на новото сдружение е кметът на Хитрино и член на ДПС Нуридин Исмаил. На последните избори Исмаил беше кандидат- кмет от ДОСТ.  Това не е единственият представител на ДОСТ в „Движение за единство на народа“. В управителния съвет е и Бюлент Хасанов, който е член на Националния съвет на ДОСТ.

НПСД беше част от Реформаторския блок, който участва в кабинета „Борисов 2“. На последните парламентарни избори НПСД се яви в коалиция с ДОСТ на бившия председател на ДПС Лютви Местан, но в края на 2017 г. двете партии се разделиха.

През 2019 г. Исмаилов искаше НПСД да участва на евроизборите в коалиция с „Воля“ на Веселин Марешки. Това доведе до остър конфликт между него и Касим Дал, който го изгони от партията и я оглави. В крайна сметка обаче съдът върна Исмаилов като председател. 

От НДПС също има още един представител в сдружението – Мустафа Улан, който на последните местни избори е бил кандидат за кмет на Гърмен.

В управителния съвет на „Движение за единство на народа“ са още Михаела Христова , Георги Ковачки и Петър Груев. 

От документите на „Движение за единство на народа“ се разбира, че ръководството е избрано на 21 декември, а мандатът му е три години.

Въпреки че е сдружение, „Движение за единство на народа“ много прилича на партия по начина си на функциониране – има членски внос, централно ръководство и местни структури, правила за приемане на нови членове и т.н.

Сред целите, които си поставя то са: изкореняване корупционния модел на управление в страната, повишаване благосъстоянието и качеството на живот на българските граждани, установяване върховенство на закона, укрепване на независимостта и професионализма на институциите, справяне с бедността чрез ускорен икономически растеж, както и създаване на условия за равни възможности за всички граждани на България, независимо от пол, възраст, религия. „Движение за единство на народа“ настоява още за въвеждане на законодателна рамка, която да гарантира ясна собственост на медиите и спазването на високи професионални стандарти в медийната среда, за да се сложи край на политическото финансиране на медии.

Очаква се сдружението да участва в следващите избори. Това вероятно ще стане по модела на СДС, който смята да използва и Мая Манолова – коалиция между две партии, която да носи името на сдружението.

По неофициална информация сдружението е било търсено за евентуална коалиция от партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, както и от други партии. Това не е изненада, защото още през декември Дикме обяви, че „със сигурност ще бъдем в коалиция, водят се разговори“. Фактът, че са водени разговори с Цветанов също не е изненадващ, защото той от години има активност в Кърджалийско и се опитва да прекрати хегемонията на ДПС там.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече