Предизборно: Нинова запретна ръкави да „почисти“ къщичката на БСП от саботьори

0

 БСП започна раздяла със знакови фигури три месеца преди парламентарните избори. Изключването на пловдивския бизнесмен Георги Гергов от партията не се прие еднозначно, както в самата партия, така и от политическите наблюдатели. Големият въпрос е дали това действие ще навреди на Столетницата, или ще й помогне в предстоящия вот?

Спорната фигура на Гергов поражда брожения в партийните редици не от вчера. През годните на прехода не един редови социалист се отказа от партията заради присъствието на подобни хора в нея – олигарси, натрупали милионите си в мътни времена и отърквайки се около властта. Хората се питаха може ли такива новобогаташи да бъдат членове на политическа формация, която според идеологията си защитава интересите на наемния труд, на бедните и онеправданите? В нашенски условия се оказа, че може. Нещо повече – под крилото на партията същите тези хора увеличиха богатството си, търгувайки с влияние.

Предишните председатели на БСП търпяха това, защото червените милионери оказваха финансова подкрепа и осигуряваха работни места за партийци. И най-важното – влизаха в задкулисни сделки и постигаха такива компромиси, че партийната върхушка винаги да е на държавната софра. Независимо кой управлява…

Преди четири години Корнелия Нинова оглави БСП със заявката, че най-напред ще реформира партията, а след това и държавата. Публична тайна е, че тя седна на председателския стол с помощта на Георги Гергов и още няколко други видни партийни функционери.

През първия си мандат на лидерския пост, Нинова почти през цялото време

води тежки битки с т. нар. вътрешна опозиция.

Успя да наложи ограничаване на мандатите на председателя и на депутатите, което никак не се хареса на партийните бонзи, абонирани за парламентарните банки. А когато пое твърда линия срещу ГЕРБ и не допусна никакви колаборации и задкулисни договорки, повечето от въпросните бонзи се обърнаха срещу нея.

Преизбирането й на председателския пост – и то с огромно мнозинство – развърза ръцете на Нинова за довършване на реформата. Новата ѝ „задача“ е така да почисти и подреди организацията, че на предстоящите избори БСП да поиска властта от българските граждани като реална алтернатива на ГЕРБ. И тя логично започна с онзи, който най-силно и най-явно

лобираше за коалиция с формацията на Бойко Борисов

и не казваше една лоша дума за правителството му. Напротив – хвалеше го при всеки удобен случай.

„Когато имаш заявка да управляваш България, да има ред и еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо със себе си, вътре в партията. Въпросът е принципен. Ред, правила, устав и спазването им от всички социалисти, независимо кой как се казва”, обясни Нинова изключването на Гергов.

Георги Гергов, снимка: Nes.bg

Формалният повод за това бяха груби нарушения на партийния устав, въпреки че Гергов от години се разпореждаше в Пловдив и областта както намери за добре. Миналата пролет Корнелия Нинова го прикани  доброволно да напусне партията, но той реши да играе контра.

Самият Гергов явно усещаше накъде вървят нещата. Той влезе в Националния съвет на БСП като делегиран представител на пловдивската организация и „назначи“ – в нарушение на партийния устав – свой човек на лидерския пост в Областния съвет. След това заяви, че напуска Националния съвет, за да не може той да го изключи (след като не е негов член), а работата да опре до пловдивската организация, в която членува. И която най-вероятно под негово влияние нямаше да го направи. Само че определянето на състава на Националния съвет става на конгрес и евентуални промени в него също трябва да минат през най-висшия партиен форум. Затова Нинова светкавично задейства широкото ръководство и то взе решението за изключването на Гергов на подпис, тъй като той все още се води член на Националния съвет, въпреки заявеното му желание да напусне.

„Дошъл е моментът, в който

трябва да се разделим с хората, които са зависими от властта.

Няма значение кой е във властта, ти предаваш собствената си партия, ако се заиграваш. Това, че определени представители играят с ГЕРБ се случва пред очите на цялата българска общественост. Наш дълг е да вземем решение, за да не носим тези огромни тежести на партията на предстоящите избори“, заяви депутатът Румен Гечев по повод казуса „Гергов“.

Според него „Не може БСП в град Пловдив да е пета политическа сила. Кой е крив и кой е прав ще проличи на парламентарните избори, където съм сигурен, че резултатите на БСП ще бъдат по-добри. Да видим резултатите на БСП в Пловдив през 2012 и 2016 година. Като сравним резултатите, ще видим, че тази политика на отърсването на БСП от такива хора, които имат зависимости от властта, дават положителни резултати“, категоричен бе социалистът. По думите на Гечев няма напрежения в партийните организации и областни съвети, действията на ръководството и колективните органи на БСП се приемали положително от повечето членове на партията.

„Това е част от позицията на БСП през последните години за

разграничаване от този модел, който отблъсна българите.

БСП е последователна в последните четири години в борбата с този модел на задкулисие, на обвързване на бизнеса с партийни интереси”, защити действията на ръководството и зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски.

За да бъде изключването на Гергов необратимо и окончателно приключено, броени дни след това беше свикано онлайн заседание на Областния съвет в Пловдив, който избра за свой председател невролога, д-р Емил Караиванов, който е бил два мандата кмет от 2011-та до 2019 г. на Асеновград.

Автор: Елизабет Дафинова

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече