Политическото бъдеще на Радев: Зависи от последната година от мандата му

0

Президентът Румен Радев започва най-важната си година. Следващите девет месеца ще определят политическото му бъдеще и възможностите за спечелване на втори мандат на изборите през есента. Но негови ходове, правомощия и думи могат да повлияят и други политически събития и дори да имат решаващо значение за следващото управление.

Въпреки че все още няма официално потвърждение, че ще се кандидатира, това е от въпросите с ясен отговор. Засега неясна остава подкрепата, с която ще се яви, след като БСП отложи тази тема за след парламентарните избори. През последните месеци Радев изразява гласовете на недоволните от управлението от целия спектър, но дали те ще се превърнат и в негови избиратели е по-сложно уравнение.

Решаващата роля за сформирането на следващото правителство ще е негова, ако първите две партии не успеят да съставят кабинет. Затова и те ще се опитват да избегнат този сценарий (в момента социологическите агенции дават с минимална разлика тези позиции за ГЕРБ и БСП). Но ако не успеят – изборът на кого да бъде връчен третият мандат ще е на Радев. А ако и той не бъде изпълнен, президентът ще трябва да назначи служебно правителство и да насрочи извънредни парламентарни избори.

И ако преди пет години липсата на политическа биография и опит на генерала от Военновъздушните сили се оказаха ключови за победата му, сега представянето му ще зависи от натрупаните такива.

В последната година от мандата си Радев влиза с 46% положителна оценка за дейността му срещу 24% отрицателна (при 51% срещу 10% в началото на мандата му) по данни на „Алфа Рисърч“ към декември 2020 г. (вижте графиките).

Радев на висок глас

В последната почти година Радев показа, че няма и да мълчи по ключови теми и проблеми, което при правомощията на президентската институция често е единствената възможна реакция. И се измъкна от наслагвания от партии и наблюдатели шаблон, че държавният глава като „обединител на нацията“ трябва да е пасивен наблюдател на събитията без позиция. А сред институциите и парламентарно представените партии е единственият, който говори все по-директно за модела „Пеевски“ и последно вбеси по темата премиера, който се появи за първи път от много време пред журналисти (макар да не остана за въпроси), за да му отговори.

През лятото на 2020 г., когато въоръжени мъже влезнаха в президентството в показна акция, типична за новия главен прокурор, планиралите я едва ли са очаквали как Радев ще се възползва от нея и че българите ще подкрепят него в този сблъсък – 45% спрямо 11% за действията на Гешев (според данни от национално представително проучване на „Алфа Рисърч“ по поръчка на „Дневник“).

Ходът с призива „Мутри, вън!“, изречен с вдигнат юмрук на площада в началото на протестите, и подкрепата му за тях, може и да не се е харесал на всички критици на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, но е опит президентът да се позиционира като обединител на недоволните от ГЕРБ, ДПС, модела на управление и прокуратурата.

Според социолога Юрий Асланов през четвъртата година от мандата си (която изтича на 22 януари) държавният глава се е превърнал в единствен притегателен център на опозиционно настроените избиратели и ще продължи да ги символизира, надявайки се това да му донесе успех.

„Очевидно Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат през есента и ще се опитва да се позиционира така, че да възпроизведе гласовете от миналите избори – основната подкрепа да е от БСП, но и да може да събере гласове от онези хора, които протестираха и са в либералната градска част на спектъра. Мисля, че има големи шансове да събере този вот“, коментира пред „Дневник“ политологът Евгений Дайнов.

Ще има ли роля в изпълнителната власт

За първите избори през тази година – парламентарните, изглежда президентът Румен Радев няма да успее да наложи предложения на партиите извън парламента и на българите в чужбина, които подкрепя – за гласуване по пощата, онлайн наблюдение на броенето на бюлетините и попълването на протоколите с резултатите от изборите, равнопоставеност в обществените медии по време на кампанията и др.

Той обаче може да изиграе и немаловажна роля при формирането на новата изпълнителна власт – ако първите две партии не успеят да сформират правителство и се стигне до връчване на трети мандат за съставяне на кабинета – тогава изборът коя партията да го получи е на Радев. Първите два мандата се дават по броя на гласовете на изборите и според социологическите проучвания към момента те ще са за ГЕРБ и БСП. След тях в парламента ще са поне още три формации – „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, ДПС и „Демократична България“.

„Изборът на кого да връчи третия мандат е единственото правомощие, което би направило президентът по-интересен за един момент, но роля при формиране на мнозинство, ускоряване или забавяне на преговорите между парламентарно представените сили в случая не може да изиграе“, смята Юрий Асланов. Според него Радев би имал по-важна роля, ако изборите бяха предсрочни, т.е. организирани от назначен от него служебен кабинет.

Ако и трите мандата за съставяне на правителство след парламентарния вот тази пролет бъдат неуспешни и се стигне до нови избори, ролята на Румен Радев ще нарасне – той трябва да назначи служебен кабинет, който да организира провеждането им.

Иначе от „Дондуков“ 2 предлагат нов модел на управление на страната – в проектодокумент на Стратегическия съвет към президента са посочени стъпки за управление с повече отговорност и по-силен граждански контрол.

Според анализаторите от новата управленска коалиция обаче може даде и допълнителна мотивация на избирателите за подкрепа или неподкрепа на определен кандидат за президент през есента.

„Ако Бойко Борисов събере повече гласове от останалите на парламентарните избори – не казвам да ги спечели, защото той не може, то очакванията към президента ще бъдат отново да се идентифицира с недоволните. Ако Бойко Борисов не спечели повече гласове, то очакванията към президента ще бъдат да обещае през втория си мандат някакъв механизъм, някакви негови инициативи, с които да се преодоляват пораженията, нанесени от ГЕРБ“, смята Евгений Дайнов. Според него, ако Борисов вземе най-много гласове на парламентарния вот, рязко ще се вдигне гласуването за Радев на президентските избори. От своя страна – по думите на политолога – Радев може да призове да се гласува за него с оглед на преодоляването на тези, които той нарече „мутри“.

Ще спечели ли втори мандат

Засега изглежда сигурно, че Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат и официално вероятно ще бъде издигнат от инициативен комитет, но въпросът кои партии ще го подкрепят остава отворен. С уговорката, че в БСП има процедури, лидерът Корнелия Нинова дори не дава знак, че ще призове партията отново да подкрепи президента. От ДПС вече казаха, че за държавен глава искат „обединител на нацията“, и са все по-остри в изказванията си срещу президента, което според самия Радев е знак, че партията на Делян Пеевски ще подкрепи партията на Бойко Борисов за президентските избори, защото „двамата са ортаци в бизнеса и политиката“.

„За да спечели един кандидат-президент, на него му трябва подкрепа от една от двете големи партии – или ГЕРБ, или БСП. От ГЕРБ Радев не може да получи – ясно е, ако не получи от БСП, няма да успее. Дано подкрепата на БСП да е въпрос на време или формалност“, смята Юрий Асланов, който преди бе в широкото ръководство на „Позитано“ 20. Според него подкрепата на ДПС за президентските избори отдавна е мит, тъй като ситуацията е различна от преди 30 г. и последните няколко пъти президентите са избирани независимо от подкрепата или неподкрепата на движението. Въпреки че нямаше официален призив за подкрепа през 2016 г., резултатите от втория тур показаха, че 90% от избирателите, които на първия са гласували за кандидата на ДПС Пламен Орешарски (над 253 хил. души), на балотажа са пуснали бюлетина за Радев.

„Този път от ДПС официално искат да са във властта и от тази гледна точка те ще търсят най-изгодна позиция спрямо другите играчи, в т.ч. и президента. Всичко ще опира до това – ДПС искат да са официално властващи. Като видим какво е отношението към Радев, ще разберем още малко за това как искат да вземат и упражняват властта“, смята Евгений Дайнов.

Друг интересен въпрос е кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент и дали настоящият има шанс да спечели втори мандат, ако негов опонент е Бойко Борисов.

Със сигурност сблъсъците (определяни от медийни заглавия като „война“) между премиера и президента ще продължат, а може би и ще се засилят през следващите месеци. А Радев досега показа, че нито атаките от прокуратурата на Гешев (няколко през миналата година, като първите бяха анализирани и като реванш на главния прокурор, чийто избор президентът върна първия път), нито от жълтите медии, подкрепящи Борисов, ще повлият да замълчи. Дали прокуратурата ще се намеси по-активно в президентската кампания ще проличи след парламентарните избори.

Най-важната година на президента Радев

Според Юрий Асланов Румен Радев има теоретичен шанс да спечели президентските избори срещу който и да е кандидат, дори и срещу лидера на ГЕРБ, тъй като „всички познати играчи и партийни величия“ с изключение на Радев, са „изхабени лица за българската политика и в съзнанието на избирателите; за всеки един от тях могат да се кажат повече лоши неща, отколкото добри“.

Неизвестни би имало, ако се появи нов сериозен претендент, но засега друг потенциално силен кандидат няма. „Ако двубоят е генералски, но между Радев и да кажем ген. Венцислав Мутафчийски, това би било изключително заплетена драма, чиято развръзка не е известна, но ще се въведе интрига, която засега не се вижда“, смята социологът.

Който и да е кандидатът на ГЕРБ за президент, Румен Радев ще продължи да се позиционира като изразител на недоволството към управляващите. Конфронтация между двете страни се очаква да има и покрай тазгодишното домакинство на България на инициативата „Три морета“, лице на която е президентът, макар и голяма част от организацията се поема от изпълнителната власт. След злополучното посещение в Естония, което се запомни със скандал, че Радев е заминал след контакт със заразен с коронавирус, се видя, че в ГЕРБ не искат държавният глава да си прави предизборен пиар с инициативата.

При загуба на президентските избори – според Юрий Асланов – засега остава неизвестно какво ще прави Румен Радев – дали ще напусне политиката или ще се яви на терена в ново качество. Едва ли обаче – според Евгений Дайнов – ще го видим като партиен лидер още тази година.

Източник: „Дневник“


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече