Игра за последно десет…или за 250 милиона?!

0

Последният „танц“ на сегашното управление на Министерството на околната среда и водите, ръководено от уж непримиримия към „кривдите“  в обществото Емил Димитров – Ревизоро, възбуди  пореден  скандал. Той бе  провокиран от едно видимо нелогично решение на „началника“ на природата у нас, отменил забраната за застрояване на терени в защитената зона „Камчийски пясъци“, с което влуди както природозащитните организации у нас, така и голяма част от обществеността. 

Преди дни в Държавен вестник беше обнародвана заповед за обявяване на защитена зона. В текста й по някаква необяснима логика е „отпаднала“ изричната забрана за строежи в  имотите, намиращи се в най-големия комплекс от дюни – в Камчийски пясъци.

„Маневрите“  за реализацията на това „задание“,

започват на 25 септември миналата година, когато Министерството на околната среда и водите публикува на интернет страницата си за обсъждане проект за тази заповед, заедно със заповедите за още общо 50 защитени зони. Запознати с темата напомнят, че файлът на този проект е създаден през декември 2014 г. и още в този му ранен вариант в него се съдържа забрана за строителство. Освен това е сложено и вето за разораване, за трайни насаждения и за сеч  в конкретни имоти като са посочени и номерата им в  кадастъра.

И това е било съвсем резонно, тъй като на практика тези имоти са дюни. Друг е въпросът, че преди години други играчи на политическата сцена у нас, независимо от явното противоречие с Конституцията на страната ни, ги обявяват първо за земеделска земя, а малко след това ги превръщат и в урбанизирани територии. И някак „естествено“ – според  порядките, установени у нас в последните години, те „прелитат“ в частни ръце.

Това по всяка вероятност е и причината пак да се „редактира“ заповедта на министерството .

Много любопитен факт  

е, че докато трае общественото обсъждане, файлът е подменен с друг, създаден ден по-рано  – на  24 септември. В този „вариант“ на проекта изричната забрана за застрояване на имотите от землищата на Ново Оряхово и Шкорпиловци обаче е …изчезнала. Тя липсва и в заповедта, обнародвана в Държавен вестник.

Това „недоглеждане“ се оказва много удобно  днес – министерството може да излезе с аргумента, че в обявения  едномесечен срок за обсъждане никое от заинтересованите лица не е представило възражения срещу проекта на заповедта.

Само, че номерът не минава 

Експерти на организацията „Зелени закони“ са свалили на компютрите си двата различни варианта на проекта и са установили въпросната подмяна .

По този повод природозащитниците от Коалиция “За да остане природа в България” и  от Инициативата “Зелени закони” са изпратили писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане да бъде възстановена законността около състоянието на Камчийски пясъци, като най-големия комплекс от дюни в България – той е с площ над 4000 декара.

Както „БАНКЕРЪ“ писа, природозащитниците са поискали и спешна среща с Министъра на регионалното развитие и с Министъра на околната среда и водите, за да бъде обсъдено решаването на този проблем. Хората настояват за щателна проверка на случая, процедурата по общественото обсъждане да бъде организирана наново, а сегашната заповед да бъде отменена.

В писмото си организацията изрично настоява да се издаде нова заповед и забраната за строителство в района да бъде възстановена. И  призовава :  „ Това правителство има  възможност да поправи изцяло беззаконията, допуснати от кабинетите на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев по отношение на тази част от българското крайбрежие, представляваща най-големия комплекс дюни в България“.

Еколозите искат премиерът Борисов да се опита да поправи тези щети. Дали обаче това ще се случи, все още не е ясно.

Тук е моментът да припомним, че само преди няколко месеца инициативата „Зелени закони“ представи на общественото внимание анализ на някои от  скандалните заменки на държавни срещу частни гори, направени в периода 2007 – 2009 година. Поводът беше претенцията на министъра на земеделието Десислава Танева (през ноември 2019 г.), фирмите, възползвали се от заменките, да върнат на държавата над 80 млн. лева.  Аргументите й бяха, че са реализирани по занижени цени скандалните 103 сделки, заради които страната ни получи звучен шамар от Брюксел.

Нищо, че още година преди това от „Зелени закони“ алармираха, че оценката на държавните експерти е била силно занижена. Те посочиха само десет случая, в които аргументирано доказаха, че щетата за държавата възлиза на над 1.5 млрд. лева. Случайно или не, най-отпред в тази своеобразна класация на разграбването попадна именно заменката „Камчийски пясъци“, тема която в. „БАНКЕРЪ“ е разработвал детайли още преди повече от десет години. Но тъй като очевидно тя се оказва неизчерпаема, отново ще напомним, че чрез различни схеми над 7000 дка край най-дългия плаж в България се озоваха в пет свързани една с друга фирми. Според анализите на „Зелени закони“  общата стойност на заграбеното надхвърля  700 млн. лева.

И до ден днешен, не е съвсем ясно точно кой стои зад фиктивните фирми, но едва ли има съмнение, че не става дума за случаен човек.

В историята на този грабеж

са забъркани свързаните помежду си „Бета форест“ ЕООД и „Мирта инженеринг“ ЕООД, които през 2007 г. придобиват чрез заменки общо 2709 дка държавни гори в района на Камчийски пясъци. Въпреки че имотите са разположени на първа линия до морето и са част от проекта „Камчия парк“, държавата ги „преотстъпва“ на неизвестните по това време компании срещу 9 лв. за квадрат.

Според информацията в Имотния регистър в периода 2005-2007 г. ( преди заменките) и според съдебно-техническа експертиза по дело 452/2015 на Административен съд Велико Търново, неурегулираните земи в района на Шкорпиловци са продавани на цени от 60 до над 100 лв. за кв.м., напомнят  в анализа си експертите на природозащитната организация. На това  основание те правят извода, че само с тези две заменки държавата е  предоставила на тези две фирми нерегламентирана помощ за близо 250 млн. лева.

Справка в Търговския регистър показва, че „Бета форест“ ЕООД и „Мирта инженеринг“ ЕООД са свързани с фирмите „Мет риъл истейт“ ЕАД, „Рийс интернешънъл“ ЕАД и „Интернешънъл спорт кампъни“ ЕООД, както и с австрийската „Мет Бетайлигунгсфервалтунг“ ГМБХ.

Към 2010 г. „Мет Бетайлигунгсфервалтунг“ ГМБХ е собственост на „Райфайзен банк“, но към 2019 г. вече е собственост на английската фирма „Reece Enterprises“ Limited, притежавана от 81-годишния Майк Рийс.

Заменки, но на земеделски земи, има и в полза на „Мет риъл истейт“ ЕАД, „Рийс интернешънъл“ ЕАД и „Интернешънъл спорт кампъни“ ЕООД, които в периода 2006-2008 г. придобиват други 4418 дка в района.

Общо незаконната държавна помощ, предоставена чрез държавни гори и земи, разположени на обща площ 7127 дка, в района на Камчийски пясъци в полза на петте свързани фирми достига до зашеметяващите 700 милиона лева – подарък за влиятелна личност, вероятно с най-висша държавна или международна позиция, предположиха още преди година хората от „Зелени закони“.

Припомняйки всичко това, няма как да не си зададем въпроса дали сегашните гимнастики с цитираните в началото заповеди на екологичното ведомство не са предизвикани от тези, чиито „интереси“ са  били  настъпени  от съществуващите забрани? И дали не е дошло време да се играе „за последно десет“ (като в белота)?

Автор: Мариета Велинова

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече