На война и по избори всичко е позволено: Започва битката за партийните листи

0

Датата на изборите вече е насрочена и след първите емоционални реакции обществото се успокои, а партиите започнаха да набират кандидати за депутати в следващия парламент. По принцип подреждането на кандидатдепутатските листи е много отговорна работа, въпреки че нашенските партийни началници и политици не се отнасят към нея с нужното държавническо мислене. От подредбата на листите ще зависи качеството и професионализма на следващото Народно събрание. Само че вместо с експерти в различни области, те се пълнят с функционери, местни активисти и лично предани на лидера хора. Затова никак не е случайно, че през последните 30 години всеки следващ парламент у нас е на по-ниско ниво от предишния. 

Подреждането на партийните списъци за 45-ото Народно събрание няма да е по-различно от наложената вече практика.

Управляващата партия ГЕРБ е в доста затруднено положение

не само от трусовете, които преживя през последните 4 години, но и заради изключително ниското доверие в нея в резултат на избухналите през лятото протести. Бойко Борисов ще разчита основно на министрите си за водачи на листите. Повечето от тях вероятно ще водят на по две места. Самият той по традиция ще оглави партийната нишка в 25-ти МИР – София, за да се изправи срещу Корнелия Нинова. Ще води и предизборната листа в Пловдив-област.

Социалният министър Деница Сачева ще е начело в Добрич, а вицепремиерът Томислав Дончев – в Габрово, като е възможно да го видим и в един от софийските избирателни райони. Председателят на парламента Цвета Караянчева традиционно ще е сред първите в Кърджали, при все че в партията имало големи колебания за това. Очаква се в Пазарджик листата на ГЕРБ да се оглави от Екатерина Захариева, която е родена там, а за Велико Търново се спряга министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който не е член на ГЕРБ и ще бъде от т. нар. гражданска квота. Земеделската министърка Десислава Танева ще е първа в списъка в Сливен, а бившата екоминистърка и настояща депутатка Ивелина Василева изглежда ще поеме Бургас. Спортният Красен Кралев ще се готви за Варна. Любопитно е кой ще се яви в централния 24-ти МИР-София, където традиционно водеше ексфинансовият министър Владислав Горанов.

Втората кадрова банка, на която ще разчита Борисов са

приближените до него и изявените партийни функционери.

Твърди се, че за депутатско място се стягала и доскорошната му пиарка в Министерския съвет Севдалина Арнаудова. Водачески места ще получат и десетина от най-активните народни представители, както и близки до сърцето на премиера. В следващия парламент сигурно пак ще гледаме Даниела Дариткова, Красимир Ципов, Тома Биков, Александър Ненков. Това никак не е сигурно обаче за Георги Марков.

Ще е изненада, ако за попълване на кандидатските листи Борисов не прибегне и до пристаналия на ГЕРБ Институт за дясна политика, който сега се ръководи от Георги Харизанов. Според Харизанов парламентарната група се нуждаела от речовити хора, оратори и самият той може би вече се вижда на депутатските банки в следващия парламент.

Избираеми места обаче трябва да се осигурят и за лидерите на коалиционните партньори. С такова вероятно в пловдивската листа ще се сдобие председателят на СДС Румен Христов. Но работата с патриотите още е неясна. От една страна, ВМРО и НФСБ преговарят да се явят заедно на изборите в сегашния патриотичен формат. От друга, влизането им в 45-ото Народно събрание никак не е сигурно, дори да привлекат и други по-малки националистически организации. Затова се обмисля и

вариант да отидат на вота в коалиция с ГЕРБ.

Това не се харесва особено на Красимир Каракачанов, за разлика от Валери Симеонов. Защото означава пълно обезличаване на двете формации. Но пък попадането в следващия парламент ще е сигурно, ако водачът на ВМРО поведе листата в Плевен, а този на НФСБ – в Бургас.

Около патриотите и ГЕРБ гравитира и д-р Петър Москов с неговата нова партия КОД („Консервативно обединение на десницата“), тъй като в дясното пространство дори не искат да чуят за него след „предателството“ му да остане министър във втория кабинет на Борисов.

По всичко изглежда, че в ГЕРБ има силно свиване на кадровия потенциал, който и без това никога на е бил особено богат. Част от местните активисити се преориентираха към Цветан Цветанов и неговите „Републиканци за България“. Други бяха низвергнати от Борисов именно заради близките им отношения с бившия втори. Което едва ли може да се нарече „проветряване“, за каквото говори министър-председателят. По-скоро листите ще се запълнят с амбициозни местни тарикати, видели своя шанс да осъществят кариеристичните си желания.

При опозиционната БСП ситуацията с реденето на листите е не по-малко сложна. Като изключим водаческите места, които

ще се заемат от приближени на лидерката Корнелия Нинова.

Тя ще направи всичко възможно да изтласка утвърдени лица от старата гвардия и да ги замени с млади и по-неизвестни. Така близкият до нея Георги Свиленски вероятно ще бъде пратен в Пловдив да се справи с наследството на Гергов. За града под тепетата обаче се спряга и проф. Иво Христов. Възможно е на Свиленски да бъде поверена и втора листа в един от софийските райони. Младата надежда Крум Зарков със сигурност ще поеме Русе, а може и в София да се изяви. Същото се отнася и за Кристиан Вигенин, който ще поеме Ямбол. Начело на листи ще бъдат и юристът Явор Божанков, и икономистът Димитър Данчев. Бизнесменът Петър Кънев, който е от гражданската квота, почти сигурно ще запази лидерската си позиция в Бургас. Не е сигурно политическото бъдеще на Антон Кутев, Весела Лечева, Дора Янкова, Жельо Бойчев. Вътрешната опозиция на председателката в лицето на Кирил Добрев, Димитър Дъбов, Михаил Миков и хората на Сергей Станишев ще бъде категорично маргинализирана. На нищо не може да се надява и напусналият парламентарната група, но останал в партията Валери Жаблянов. С депутатското си кресло ще се раздели и народният представител в два парламента Георги Търновалийски, който беше един от най-пламенните защитници на Георги Гергов.

Самата Нинова традиционно се кандидатира в 25-ти МИР-София.

Избутването назад на знакови лица за БСП естествено ще предизвика трусове, противоречия и напрежения в някои партийни структури по места – нещо, с което лидерката ще трябва да се справи, като минимизира щетите върху изборния резултат. Тя ще трябва да се пребори и с апетитите на местните функционери, които ще поискат да заемат освободените от дългогодишните доайени места. Така е при Столетницата, когато около нея замирише на власт.

При ДПС всичко е ясно – в Кърджали води лидерът на партията Мустафа Карадайъ, а в Добрич – ползващият се с голям авторитет депутат Хасан Адемов. Разпределението и на останалате водачески места едва ли ще предизвика големи спорове. Още повече, че партията на Ахмед Доган отново е пълен монополист в смесените райони, след като успя да си върне голяма част от гласовете, избягали при ДОСТ, на предишните избори.

Автор: Елизабет Дафинова

Източник: „Бенкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече