Политолози за заявката на Радев за нов мандат: „Силен ход!“, „Това е на практика пълно късане на връзките с БСП“

0

Президентът Румен Радев вчера обяви официално, че ще се кандидатира за втори мандат с вицепрезидента Илияна Йотова. Той съобщи новината на пресконференция, след като направи отчет за четвъртата си година на поста. По този повод „Дневник“ потърси мнението на политолози, като им зададе три въпроса. Предлагаме Ви мненията и на техни колеги, изразени по БНР и БНТ.

проф. Антоний Тодоров, политолог:

Как оценявате заявката на Румен Радев за втори президентски мандат в тандем с Илияна Йотова още преди да е започнала предизборната кампания за парламентарните избори?

– Такава заявка е новост в българската политика, която отдавна е в плен на една лицемерна скромност – смятаме, че не бива политиците да се самономинират. В сегашната ситуация ходът на президента е израз на честност, защото така той не се опитва да извърта до последно, търсейки формална номинация от някой от политическите актьори. Иначе би трябвало да изчака парламентарните избори и евентуално избора на ново правителство, т.е. да отговори на така или иначе задавания му въпрос дали ще се кандидатира, едва през септември.

Добре е, че прави това заявление заедно с вицепрезидентката Илияна Йотова, така ще пресече всякакви опити за противопоставяне между двамата. Това е предложение към политическите и гражданските актьори да решат, какво искат за тези президентски избори. В някакъв смисъл това ускорява такива решения, стимулира по-активно обмисляне на политическите стратегии. Е, постъпката е като на летец – изтребител, пряма и конкретна.

Смятате ли, че обявените от него решителни реформи, както той ги нарече, са необичайни за президентска кандидатура, или имат връзка с подготвяните от президентството промени в конституцията?

– Има натрупани очаквания към президента, особено покрай вълната от протести, искащи дълбока реформа на държавата. Такава реформа може да изисква и конституционни промени, но най-вече в смисъл на връщане на властта в ръцете на гражданите.

Необичайно изглежда президентът, една неутрална власт според конституцията, да поема такъв ангажимент. Но и ситуацията е необичайна, защото опитите за промяна през последните десетина години не постигнаха нищо. В нашата конституционна уредба пряко избраният президент е, наред с другото, и власт, която трябва да балансира всесилието на изпълнителната власт, която контролира парламентарното мнозинство, а не обратното.

От думите на президента отново пролича силната му конфронтация с управляващата партия ГЕРБ и лично с премиера Бойко Борисов. Ще донесе ли тази стратегия успех на Радев?

– След протестите и заетите от правителството позиции президентът Радев няма как да избегне такава силна конфронтация. Обратното би било да признае, че не е бил прав, а това гражданите няма да му простят.

Разбира се, такава конфронтация трябва да остане в рамките на общата грижа за републиката, но ако едната страна е нарушила значително обществения договор, то конфронтацията е неизбежна. Иначе президентът би могъл да приеме ролята на удобна фасадна фигура, която може единствено и само да аплодира или в краен случай просто да мълчи. Изглежда Радев не е такъв и е приел една активна позиция. А и тази позиция подкрепи исканията на едно активно гражданство, което вече никой не може да пренебрегне.

доц. Стойчо Стойчев, политолог:

Как оценявате заявката на Румен Радев за втори президентски мандат в тандем с Илияна Йотова още преди да е започнала предизборната кампания за парламентарните избори?

– Заявката за втори мандат в този момент е силен ход. С него Румен Радев се поставя наравно с политическите лидери. Заявява се като фактор от първи порядък: не може да бъде вече ничий кандидат. Партиите могат само да го подкрепят, но легитимиращият го фактор не са те, а той самият със своите избиратели.

Това е на практика пълно късане на връзките с БСП. Те вече няма как да го подкрепят. Това е валидно и за Илияна Йотова, която избира него и неговите проекции в бъдещето.

Смятате ли, че обявените от него решителни реформи, както той ги нарече, са необичайни за президентска кандидатура, или имат връзка с подготвяните от президентството промени в конституцията?

– Нещата, които той маркира, не са нови, по-скоро банални, не предполагат разрешаване. Той ги инструментализира в биографичните си намерения, като аргументира чрез тях желанието си България да стане президентска република.

Посланието е: Нещата са катастофални, животите ни заедно и поотделно са в разпад, няма спасение, няма лечение. Единственият изход е всички солидарно да ме подкрепите и да ми се доверите на мен персонално. Аз си знам какво ще правя после.

От думите на президента отново пролича силната му конфронтация с управляващата партия ГЕРБ и лично с премиера Бойко Борисов. Ще донесе ли тази стратегия успех на Радев?

– Конфронтацията с ББ/ГЕРБ е христоматиен пример за популизъм като предизборна стратегия. Той казва: Те, корумпираните елити, са окраднали властта, седят там и пият кръвта на честните хора. Задушват ги и ги унижават с дребни подаяния за скотско съществуване. Честните хора не могат сами да се справят, мнозина дори не виждат ситуацията а са в делириум илид ълбока деменция. Те имат нужда от ново лидерство. Аз съм и никой друг не е това лидерство. Събудете се и застанете зад мен а аз ще ги измета. Те ще си платят. Аз ще въздам справедливост и възмездие.

Това умишлено се прави в деня за почит към жертвите на нарсъд и когато трябва да отчете 4-та година от мандата си. Казва ни следното: Мина това време с отчитането, каквото било – било. Сега ви чертая план за бъдещето. Събудете се и заемете моята страна, утре ще е късно, защото днес изгарям всички мостове зад себе си и път за отстъпление вече няма. Скоро ще е денят, в който сегашните корумпирани властници ще си платят, изправени пред справедливия президентски съд, така както платиха и онези, осъдени от справедливия народен съд. Щом е народен, то значи е справедлив.

проф. Румяна Коларова, политолог, пред БНР:

Президентът Румен Радев направи много силна заявка да бъде самостоятелен политически играч, с други думи фактор дори в предизборната кампания с идеята, че може да предложи платформа, която да обедини анти-ГЕРБ или анти-Борисов фронта. Дали този ход е далновиден, много зависи от това дали Радев предварително е консултирал и договорил с поне с няколко формации подкрепа след изборите. Не съдържанието на посланието му, а реално осъществените предварителни комуникации ще бъдат от съществено значение.

Тези 45-46% доверие не означават, че тези хора ще гласуват за Радев. Ако партиите се групират, зачитайки позицията на Радев, приемайки, че той осигурява една платформа, тогава той ще заеме доминираща позиция в предизборната кампания. Само че аз дълбоко се съмнявам, че ще бъде така.

Радев се опитва да предложи платформа, около която да се обединят всички. Проблемът е, че ще има една конкуренция. Всъщност има борба кой ще оглави несформирания още фронт срещу Борисов. И това може би им изигра лоша шега. Това за мен е големият проблем.

Тепърва ще видим как ще реагират другите партии. Ако Радев предварително се е договорил с тях за една толерантна позиция, която да му остави авторитета и ключовата роля в предизборната кампания, е едно. Друго е, ако изведнъж се окаже, че те се конкурират и се ритат по кокалчетата. Така че не е ясен ефектът от тази силна заявка.

Твърде вероятно е следващото правителство да е коалиционно и на малцинството. Това означава, че ще се разчита на подкрепяща партия, която няма министри в кабинета.

Не мисля, че е възможно Радев да се изправи срещу Борисов на изборите наесен. Ако ГЕРБ спечели мнозинство и Борисов реши да се министър-председател или да се отдръпне, той в никакъв случай няма да се кандидатира за президент. Още по-невероятно е да се кандидатира, ако ГЕРБ изгуби участието в управлението. Перспективата е издигане на кандидат от ГЕРБ тип гражданска квота, а не еднозначно партийна фигура.

доц. Петър Чолаков, политолог, пред БНР:

Президентът се ползва с доверие от 46% от българските граждани. Не изключвам да получи подкрепа от БСП.

Той даде заявка за платформа за обединяване на критиците на статуквото. Направи това още миналото лято след влизането с взлом на прокуратурата в президентството. Тогава голяма част от гражданите го припознаха като лидер на тези, които не желаят повече страната да се управлява от модела ГЕРБ-ДПС.

Радев остава верен към очакването, заложено в обществото към него, и е готов да предложи алтернатива. Кой ще откликне, предстои да видим.

Работа на президента Радев като институция е да не мълчи и да представя алтернатива, която да бъде в рамките на конституцията и законите.

При това съотношение в момента ще бъде самоубийство за Борисов да се изправи срещу Радев на президентските избори. Не вярвам да направи такъв ход.

доц. Борис Попиванов, политолог, пред БНТ:

Заявката на Румен Радев за втори мандат е изненадваща, но заедно с това последователна и характерна за неговото политическо поведение и стил.

Един стил, който е чужд на принципа „ще ви кажа, когато му дойде времето“, с който повечето български политици са свикнали, когато става дума за избори.

С това изявление реално се стартира политическата година и се връща разговора за алтернативата в българската политика. Вече се намираме във фактическа изборна кампания.

Юлий Павлов, социолог, пред БНР:

Намерението на Радев да се кандидатира за втори мандат е очаквано. Досега с поведението си той е показал, че застава на страната на една част от гражданите и ще разчита на гласовете им, за да бъде преизбран като държавен глава.

Това, с което ще се запомни, е, че доста преди протестите той се обяви против правителството и каза, че то трябва да се маха. После наблюдавахме театрални сцени на вдигнати юмруци. Това се вписва в една ясна предизборна стратегия.

Димитър Ганев, политолог, пред БНР:

Радев постави БСП в ситуация, в която тя да вземе отношение по въпроса за неговата кандидатура. За него е от изключително значение подкрепата на БСП за втори президентски мандат.

Това е първият президент, който си позволява да играе така грубо в междупартийния изборен процес – да дава подкрепа на едни и да сваля доверието си от други. Румен Радев е категорична опозиция на това управление през четирите години на мандата му, а през това се проведоха два избора – местен и европейски вот, и двата бяха спечелени от ГЕРБ. Така че не може да се каже, че влиянието му променя изборните нагласи.

Първан Симеонов, социолог, пред БНТ:

Радев каза „Аз и Йотова“. Ако са го договорили с Нинова, е хитро, ако не са, е рисково. На втори тур можеш да събереш протестен вот. Ако нямаш ясна партийна подкрепа на първи тур, е трудна работа. Президентът изглежда една идея по-далечен от БСП и може да събере антиГЕРБ, антистатукво, протестни хора и ще може да препотвърди общия фронт, който се създаде през лятото. Проблемът им е, че те са разделени. Радев от ден първи се опитва да говори на всички тях, други лостове няма, и досега не е загубил рейтинг.

В лицето на Радев имаме за пръв път въобще нещо извън плана на Борисов. Той им проби системата и те няма да му простят, ще го мачкат много. Борисов е самата гъвкавост, а президентът Радев звучи малко скучно и предвидимо, праволинейно – това ще двете тактики, които ще наблюдаваме.

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече