На изпроводяк: Външно министерство раздава ВИП паспорти на кого ли не

0

Скандалът е още едно доказателство, че живеем в разграден двор, който функционира в два режима – за наши и ваши

Който не е поискал, той не е получил. Такава е ситуацията със служебните паспорти, издавани от външното министерство, с които се пътува по-лесно в чужбина. По принцип те би трябвало да са улеснение за държавните служители, докато те изпълняват функциите си. Де факто обаче са се превърнали в привилегия и за куп други хора, която трудно може да бъде защитена с логични аргументи.

Оказва се, че да регистрирате някаква организация – примерно Асоциация на българските тулупи, служебният паспорт ви е в кърпа вързан. В момента валиден служебен паспорт ползва Българската астрологична асоциация. И това не е шега.

След като ведомството на Екатерина Захариева предостави на данните за служебните паспорти на „Сега“ по Закона за достъп до обществената информация, явно опитвайки се да тушира скандала, бодро обяви, че ще сложи край на злоупотребите с привилегии. Все едно точно от ГЕРБ години наред не са ги толерирали.

Екатерина Захариева, снимка: „СЕГА“

Официалните данни, с които „Сега“ разполага, сочат, че макар и Захариева да нареди проверката, точно

по нейно време са издадени повечето от валидните в момента служебни паспорти.

В това число и на Българската астрологична асоциация, както и на федерацията по ММА, чийто шеф през лятото оглави проправителствените контрапротести. Пак по нейно време Българският съюз по физкултура и спорт е получил служебни паспорти през 2019 г. С такива документи, оказа се, бизнесменът Васил Божков и дясната му ръка Георги Попов напуснаха страната и сега се укриват в Дубай. Тези разкрития на „Биволъ“ дадоха повод Захариева да нареди ревизия на специалните паспорти. Ако с това не ни заблуждава в опит да се освободи от отговорност, излиза, че не е била наясно какво се случва в министерството. Което също, меко казано, не е добре за един министър. Заради паспорта на Божков Захариева и нейният заместник Георг Георгиев бяха разпитани от спецпрокуратурата миналия март. По тази линия на разследването повече нищо не се чу. Но при прокуратурата винаги има възможност това да се промени, ако изборите донесат промяна в политическата конюнктура.

Захариева е вицепремиер и външен министър от 4 май 2017 г. От списъка на валидните служебни паспорти само някои от тези на четири министерства, на главното мюфтийство и на ИА „Българска служба за акредитация“, които са издадени преди тази дата.

Още по-голям е скандалът с дипломатическите паспорти.

С такива са разполагали омбудсманът, Българският футболен съюз, Българската банка за развитие, Агенцията за българите в чужбина и БНР. От Външно не разкриват длъжностите на хората с привилегии, но може да се предположи, че това са шефовете. Всички тези паспорти, без омбудсманския, са били издадени по времето на Захариева.

В момента законът казва още, че „служебни паспорти се издават и на лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи, както и на лица по преценка за служебна целесъобразност и предложение на прекия ръководител до ръководителя на съответната институция или организация, който отправя писмено искане до дирекция „Консулски отношения“ в Министерството на външните работи“. 

Дипломатически паспорти по закон имат президентът и вицепрезидентът, депутатите, премиерът, министрите, областните управители, служители на МВнР с дипломатически ранг, членовете на Конституционния съд, представляващия Висшия съдебен съвет, председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор и неговите заместници, директорът на Националната следствена служба и неговите заместници, управителят и подуправителите на Българската народна банка, председателят на Сметната палата и т.н.

Валидните служебни паспорти са 2959,

2121 от тях са на служители на Външно и семействата им. 

От министерството едва сега, почти година след скандала с паспорта на Божков и проверката, признават, че действащият закон позволява всеки дееспособен български гражданин да получи служебен паспорт, и предлагат законови промени. „Практиката показа, че това основание се използва за злоупотреба с право и с привилегиите, които предоставят този вид паспорти и най-вече безвизовото пътуване в чужбина до всички трети страни, с които има сключени споразумения за освобождаване от изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти“, се казва в доклада към законопроекта.

Да ползваш връзки и привилегии е част от манталитета на българина. И вероятно ще трябват няколко поколения, за да се промени. Но в случая важи и приказката за баницата – не е луд този, който я яде, а този, който му я дава. Властите явно имат интерес да поддържат тази привилегирована групичка с ВИП паспорти. Ако надвисне скандал, поразчистват няколко, после всичко се връща постарому. И сега никой не говори за отнемането на паспортите на астролози и физкултурници.

Скандалът с ВИП паспортите е просто още едно чудовищно доказателство, че не живеем в правова държава, а в разграден двор, който от десетилетия функционира в два режима – за наши и ваши. Предложенията за промени бяха публикувани, когато се разбра, че скандалът ще стане публичен. Това не е извинение, а замитане. Да не говорим, че не е ясно дали поправките изобщо ще бъдат приети. Така както продължаваме да продаваме български паспорти на несъществуващи инвеститори – две години, след като властите обещаха на ЕС, че тази практика ще спре.

Автор: ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече