Путин отново постигна своето: Навални е осъден на 3 години и половина затвор (ВИДЕО с реакциите)

0

Руският държавен глава ще остане като Владимир Отровните гащи, заяви опозиционерът в съда

Московският градски съд осъди опозиционера Алексей Навални на 3 години и половина затвор, който трябва да прекара в колония с общ режим. Съдът удовлетвори искането на прокуратурата. Навални ще прекара в колонията 2 години и 8 месеца, защото вече е бил под домашен арест 1 година.

Присъдата се основава на това, че е нарушил 60 пъти условната си присъда по дело за мошеничество от 2014 г. Част от нарушението е, че е бил миналата година в Германия. В част от времето Навални бе в кома след опита за отравянето му в Томск през август. След това се възстановяваше. Присъдата не е окончателна, може да бъде обжалвана в десетдневен срок в апелативния съд.

„Не тъгувай. Всичко ще е наред“, каза Навални на съпругата си Юлия преди да го отведат обратно в „Матроска тишина“.

Директорът на Фонда за борба с корупцията Иван Жданов коментира, че фондът ще продължи да търси международна подкрепа срещу несправедливата присъда на Навални. В момента в социалните мрежи вървят призиви за протести. 15 минути преди съдийката да произнесе присъдата кремълската медия Rossia Today в линк към отправка за пряко излъчване от съдебната зала беше написала, че „Навални е осъден на 2.5 години“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на въшните работи на Великобритания Доминик Рааб призоваха за „незабавно и безусловно“ освобождаване на Навални. Те настояха и всички задържани заради протестите в негова подкрепа да бъдат освободени. 

Масови арести белязаха часовете преди началото и по време на делото, което продължи почти 9 часа. 

Заради спонтанните протести в защита на Навални централните улици на Москва и Петербург почерняха от омоновци и полиция. Арестите продължават. Ето как омоновците бият фоторепортер с електрошокови палки.

В речта си пред съда Навални  иронизира, че след Александър Освободител Русия ще има Владимир Отровните гащи. Той нарече Путин страхливец, крадливо човече, което живее в бункер :

„Искам да започна с юридически въпрос, който ми се струва важен и беше пренебрегнат в залата. Седят си двама и единият вика: Дайте да осъдим Навални, че се явява в полицията всеки понеделник, а не в четвъртък. Другият отвръща: Дайте да го осъдим, защото излизайки от комата, не се яви веднага в полицията!“. Същността на това дело е да бъда вкаран в затвора по дело, за което съм признат за невиновен. По дело, което е признато, че е изфабрикувано.  Ваша чест, надявам се, че неведнъж сте отварял Наказателния кодекс и там пише, че Европейският съд по правата на човека е част от руската съдебна система  и неговите решения са задължителни. 

Руската федерация призна решението половинчато, даже ми бе изплатено обезщетение по това дело. Независимо от това брат ми прекара 3 години и половина в затвора. А аз – година под домашен арест. Когато изтече тази година, ме арестуваха и ме докараха в съда. Дайте да смятаме – 2014 г присъда, а сега е 2021 и продължават да ме преследват по това дело! Но защо? Защото на някого много му се искаше в момента, в който мина границата, да се озова в ареста. 

Причината за това е ненавистта и страхът на един човек, който живее в бункер. Нанесох му смъртна обида с това, че оживях. Оживях благодарение на добри хора – пилотите и лекарите. 

След това нанесох още по-сериозна обида – не се скрих! А след това се случи страшното – участвах в разследването на собственото си отравяне. И ние доказахме, че именно Путин е извършил опита за убийство. И това побърква малкото крадливо човече в бункера. 

Защото всички се убедиха, че той е просто едно чиновниче, поставено случайно на този пост. Той никога не е участвал в спорове и дискусии. Неговият единствен начин за борба е убийството. В историята той ще остане като Отровителя. Имали сме Александър Освободител, Ярослав Мъдрия. А сега имаме Владимир Отровните гащи. (Навални иронизира опита за отравянето му, в разговор с един от атентаторите от ФСС се разбра, че са намазали с Новичок ластика на долното му бельо.)

Ние растем само по брой милиардери, всичко останало се срива.  Стоя в килията и само слушам по телевизията –  поскъпна маслото, поскъпнаха яйцата.  

Понякога се случва така, че беззаконието и произволът са същността на политическата система. И това е ужасно. Но има и още по-лошо – когато беззаконието и произволът навличат мундира на прокурора или съдийската мантия. В този случая дълг на всеки човек е да не им се подчинява. Когато произволът е поставен в закон, дълг на всеки е да се бори. Аз се боря, както мога, и ще продължавам да го правя. Независимо че сега се оказах под контрола на хора, които обожават да мажат всичко с химическо оръжие. Но пак ви казвам, че ще се боря и ще направя всичко възможно, за да възтържествува законът, а не маскираните.

Искам да кажа, че ако в момента в Русия има много хубави неща, най-хубавото са хората, които не се страхуват, които не са безразлични и които никога няма да предадат нашата страна на чиновниците, които искат да я заменят за дворци, лозя и аквадискотеки.

Половин Москва е отцепена, защото малкият човечец в бункера полудява. Той не се занимава с геополитика, а провежда съвещания как да намаже с химическо оръжие нечии гащи. Главното в този процес не е дори това как той ще завърши за мен – дали ще ме затворят или не. Това не е сложно. Главното, заради което той се провежда, е да изплаши хората. Затваряме един, за да изплашим милиони. Опитват се да ги изплашат с такива показни процеси. Затова този процес не трябва бъде възприет от хората като сигнал, че те трябва повече да се страхуват. Той не е демонстрация на сила, а на слабост. Няма как да затвориш стотици хиляди, милиони… И когато хората го осъзнаят, всичко това ще се разпадне…

Призовавам всички, които се борят, да не се страхуват и да излязат на улицата, защото ние също имаме права и искаме нормално правосъдие и участие в изборите. Ние настояваме за това.

Искам незабавно освобождаване не само на себе си, но и на другите арестувани, и не признавам това представление.

Около сградата на Московския градски съд са усилени мерките за сигурност. При спирка „Преображенски площад“ на метрото има няколко автомобила на Росгвардия и полицията. Бойци от ОМОН пък са блокирали най-близкия до спирката път към съда, като пускат само служители на съда и хора, живеещи в района. Хора, чакащи трамвай на близката спирка са отпращани да продължават пеша, защото трамваят няма да спира днес на нея.

По-късно, с идването на повече протестиращи и любопитни, пристигнаха и допълнителни полицейски части.  Надвечер бе заграден и Дворцовият площад в Санкт Петербург, за да бъдат предотвратени протести.

Повече от 300 души бяха арестувани преди началото и по време на делото, сред тях имаше и петима журналисти, след които и двама от интернет сайта Mash, който направи репортажа от строителнтите работи по „Двореца на Путин“ преди няколко дни.

Преди обяд Навални беше докаран в съда от СИЗО-1 „Матроска тишина“. В съда се намираха наблюдатели – представители на 18 държави, сред които САЩ, Канада, Швейцария, Германия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Чехия, Великобритания, Латвия, Полша и Австрия. Първоначално, РИА Новости съобщи, че сред дипломатите в съда е бил и български представител. Това накара говорителката на МВнР Мария Захарова да коментира, че смята тяхното присъствие в съда като намеса във вътрешните работи. 

В съда бе и съпругата на Навални – Юлия, която вчера бе осъдена на глоба 20 000 рубли (220 евро) за участието си в протестите. 

Руският опозиционер беше осъден през 2014 година за присвояване на финансови средства на 3 години и половина години затвор, с 5-годишен изпитателен срок. Той бе задържан на 17 януари т.г. на летището в Москва на връщане от Германия, където бе на лечение в продължение на 5 месеца. В момента Навални излежава 30-дневна административна присъда за нарушаване на условната присъда.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече