БСП и Нинова като алтернатива на ГЕРБ и Борисов – урокът „Гергов“

0

Идват избори. Парламентарни. И колкото и ще протеста да имаше предишната година, нещата за първото място пак опират между две партии – ГЕРБ и БСП. Не ти трябват социологически агенции, за да си наясно – другите още са далеч от възможността да се преборят на тези избори с ГЕРБ. За мнозина със сигурност такъв избор не може да има.

Но нека погледнем на него малко повече като букмейкъри – със сметки, а не с емоции. Какво можем да очакваме от Бойко Борисов следва да е пределно ясно. Три мандата вече са достатъчни – умният човек не се спъва два пъти в един и същ камък, да напомня именно заради трите мандата. Но през това време при БСП се случиха промени – и то значими.

Няма какво да си кривим душата – Корнелия Нинова показа, че иска да скъса с определени зависимости, от които страдат социалистите. Зависимости, които се описват с имена като Георги Гергов и Сергей Станишев! Гергов директно излетя от червените редици, а Станишев го няма в кажи-речи най-важния партиен орган – Националния съвет. Там и друг го няма – Михаил Миков. Помните ли го – и председател на Народното събрание беше, когато Станишев водеше БСП на открити прегръдки с ДПС. Сега Миков подсмърча по телевизионните студия как някога си Гергов какъв бил, като подкрепил едикого си. И не обелва дума какъв е бил, като прави ЦУМгейт, какъв беше с „Дупката“ във Варна и 43-те милиона – хич не изглеждаше тази история като опозиционна, каквато партия е БСП спрямо ГЕРБ.

Колкото до Станишев – най-добре го каза Георги Свиленски: Кой удари еднолично печата за Делян Пеевски начело на ДАНС?

Заради това такива като Станишев трябва да възможно най-далеч от какъвто и да е публичен пост, но едва ли някой освен Нинова и нейното обкръжение е вярвал, че е възможно. Е, възможно е – всичко е възможно, дори промяна в БСП.

Ще кажете – добре де, Нинова колко време е начело на БСП, а чак сега станаха тези неща? Мислите ли, че вкопани в БСП хора като Гергов, като Станишев, като Миков е толкова лесно да бъдат изкоренени? Години наред те са се окопавали в тази партия, имат си семейни традиции буквално. Създавали са връзки, приятелства, дори зависимости вътре в партията – хора, които да ги подкрепят независимо какво става! За да се преодолеят такива препятствия, трябват и време, и ум. А щом има резултат, явно Нинова е показала акъл – или поне е имала добри съветници и стратези, които да го покажат, което пак си е акъл от нейна страна – управленски акъл.

Всъщност, елиминирането на Гергов и Станишев като фактори в БСП е плюс за Нинова и от чисто практична гледна точка – практичната гледна точка на избирателя.

Щом показва стратегически успех при такава трудна задача, защо да не може да покаже подобни успехи и като управляващ, за подобряване на ситуацията в България? И щом този успех е срещу хора, които бяха емблема на искрена ненавист в периода 2013-2014 година като управленци заради действията и които сега с думи и действия дават опора на сегашното управление (да, Борисов и пред съда опитва да помогне на „колегата Станишев“ по собствените му думи, а Станишев пък му върна с жест какъв хубав държавник е), също предизвикало искрена ненавист, тогава защо да не помислим поне дали тя и БСП не са добра алтернатива, още повече, че социалистическата партия е на такова разстояние от ГЕРБ в момента при всички социологически проучвания, че реалистично единствена може да излезе пред партията на Борисов?

Умният човек така прави – два пъти крои, веднъж реже. Така че претеглете, мислете, изберете кой ще подкрепите в крайна сметка. Стопроцентови гаранции за нищо няма, въпросът е поне да опитаме да уцелим тази алтернатива, която може да почне работи. Интересувайте се, търсете я! Защото сто процента е ясно, че България не може повече да продължава по досегашния начин!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече