Павел Вълнев: Не могат да се сравняват Цветанов и Борисов

0

Интервю на зам.-председателя на ПП „Републиканци за България“ Павел Вълнев за предаването 12+3 по програма Хоризонт на БНР

Разговарям с г-н Павел Вълнев, зам.-председател на партия „Републиканци за България“. В няколко интервюта за други медии вече отговорихте, но защо решихте да се занимавате с политика?

Крайно време е да се получи някаква промяна в държавата. Хората точно това искат – някаква нормалност. Трябва някой да се захване с тази работа, защото аз съм човек, който преди 20 години тръгна от България за Америка, а в момента сякаш нещата са много по-зле. Когато тръгвах, имаше някакъв живот. В момента обикалям страната за трети път и трябва да Ви кажа, че просто сърцето ме заболява в момента, когато видя как всичко е обезлюдено, разрушено… Нуждаем се в от много бързи промени, за да може да се модернизира държавата. Според мен това сега не е европейска държава.

Участието Ви в политиката може би предполага постоянно завръщане в България, тоест – тук да си останете. Това ли възнамерявате да направите?

 На този етап не планирам сто процента завръщане, но искам да помогна, с каквото мога. Аз винаги съм помагал – в периода, в който съм в Чикаго, това са почти 20 години, съм помагал с какво ли не на българската общност, сигурно съм дарил над 3-4 милиона лева за този период. Подпомагал съм училища, църкви, най-различни форуми, спортни събития, спортни клубове, танцови състави. Мисля, че сега мога да помогна и тук, в България.

Какво искате да промените в България?

Много неща искам да се променят, да станем това, което наричаме нормална държава – сега не сме такава, защото никакви закони не функционират. Да започнем първо от съдебната система. Трябва да се върне върховенството на закона. В момента институциите не са работещи, имаме един месия, който решава къде и какво ще се даде –това се случва, вие виждате. Раздават се пари наляво и надясно, а аз, обикаляйки страната виждам – никой не е получил нищо! Интересно, къде отиват тези пари? И може би след изборите това ще е въпросът, който аз ще задам най-напред. Някой трябва да търси наказателна отговороност на тези хора.

Не е ли малко странен изборът Ви? Искате да променяте държавата, казвате, че тя не е нормална, че съдебната система не работи, че институциите не работят. Но всъщност през последните 10 години лицето, което Вие сте избрал за лидер на партия, всъщност хората са го избрали за лидер на партия, а Вие подкрепяте Републиканци за България – Цветан Цветанов – е дясната ръка на Бойко Борисов. Тоест, той е участвал в цялото това управление?

Вие колко добре познавате господин Цветанов? Най-вероятно от медиите го познавате. Аз го познавам доста добре, дори сме семейни приятели и това, което искам да кажа, че това е човек, който е голям професионалист, бил е в изпълнителната, в законодателната власт, в местната също, тук в София, и навсякъде, където е бил, е оставил сериозни резултати. Аз мисля, че не може да се сравнява г-н Цветанов с г-н Борисов, защото първото, което ги различава, е евроатлантическата ориентация. Второто е, че тук говорим за един принципен човек, който където-каквото е обещал, навсякъде е изпълнил обещанието си – това го виждам сега, като обикаляме страната. Това е бил човекът, който е свързвал местната власт с централната…

А не мислите ли, че този човек, който години наред, ама наистина години наред, не една, не две, стои до Бойко Борисов и изпълнява решенията му, може би безгласно, може би с някакви спорове, не знаем, но така или иначе е участвал?

Да, той е участвал във властта, но пак казвам – той е оставил резултати.

Какви резултати, току-що казахте, че нямаме държава, че съдебната система не работи, че институциите…

 Това важи за Бойко Борисов. Но когато г-н Цветанов е бил вътрешен министър, имаме най-голям резултат в борбата с престъпността, той има и по-висок рейтинг от Борисов и оттам тръгват и проблемите му, според мен.

Но пък има и много дела – в Страсбург България беше осъдена неколкократно именно заради акциите и изказванията на г-н Цветанов…

Когато човек работи, той прави и грешки. Обаче, когато нищо не прави – тогава нищо не следва. Нормално е човек, който е тръгнал срещу мафията, да е направил на моменти и някакви грешки. Но в крайна сметка тези грешки не са били чак толкова фатални в сравнение с резултатите, които е постигнал. Той има награди от Европол, от ФБР, от Мосад, така че нека да гледаме към световните парньори, с които работи България, защото в момента тези институции нямат същото доверие в държавата.

Обикаляйки България, хората казват ли ви, че са се чувствали сигурни, когато той оглавяваше МВР?

 Да, точно. По това, което наблюдавам, виждам кой е работил в държавата. И го казвам най-искрено, тук няма какво да спорим по това.

Не се ли притеснявате, че въпреки че Вие имате такова добро мнение за него, е възможно хората да не му се доверят отново? Има ли го този риск?

Вижте, нали не говорим тук, че тази партия е на господин Цветанов и е някаква лидерска партия? В тази партия влизат толкова млади хора! Може би трябва да се направи по-сериозно проучване, за да видите за какво става въпрос. Ние започнахме да представяме нашите структурни политики, на седмица по две, така че вижте за какви хора става въпрос. Професори, доктори, доценти – хора от цял свят има, включително аз. Така че тук не говорим за г-н Цветанов – говорим за един нов, уникален проект. В него влизат хора от цял свят, това не е проект, в който има значение каква етническа или религиозна принадлежност има човекът, а единствено значение има кой е читав човек, кой може да работи и да допринесе за промяната. Примерно аз съм направил някакъв резултат в бизнеса, влизам в този проект, защото той ми харесва. И пак казвам – това не е лидерска партия, има мандатност…

Един милион лева сте вложил до момента –  да си възвърнете тази инвестиция очаквате ли?

Вече Ви казах – аз нищо такова не очаквам. Не знам защо в България се мисли, че всеки, когато прави нещо, трябва да очаква нещо друго, и „къде му е далаверата“, и много ми е странно: хората вече не вярват в добрите ценности. Вече казах – дарявал съм на българската общност в Чикаго, за най-различни каузи и никога нищо не съм очаквал. Какво да очаквам? Единствено очаквам да направим нещо, за да се променят нещата в държавата. Имах например една медия, много пари наливах в нея, беше независима, показаха много неща, но в крайна сметка нищо не можеш да промениш (чрез медия). Нещата се променят чрез политика. Затова трябва да се влезе в политиката, да се гласуват закони и да се променят нещата… Ето, тази година имаше протести и то – доста дълго време, повече от 100 дни, а в крайна сметка нищо не се промени. Това е „площадна“ демокрация, където колкото и да си протестираме, отиваме на избори и накрая – пак същите хора влизат в парламента. И точно затова влизам в този проект, защото мисля, че чрез политика могат да се променят нещата.

Няколко пъти споменахте за бизнеса Ви в Америка, Вие имате ли притеснения за онзи първи милион?

Нямам никакви притеснения, дори ми става смешно. Какво значи първи милион? Това не е България, избрал съм американската икономика, най-сериозната конкуренция в света. Няколко пъти вече казвам – в сравнение с българските бизнесмени на такова ниво, аз мога да си отворя всички сметки, мога да си отворя данъчните декларации – нямам никакви притеснения, нито за първия, нито за втория, нито за петия милион. За какво говорим? Аз познавам сигурно 200 милионери-българи в Америка. Значи, понеже влизам в политиката, дай първия милион, втория милион – нямам нищо против! Нека всеки от българските политици тук, бизнесмени, да си докажат доходите. Аз лесно мога да докажа моите.

Допускам, че разчитате много на българите в чужбина, които имат право да гласуват на тези избори, а те споделят ли ви притеснения за гласуването на българите в чужбина?

За съжаление – да. Преди да си дойда в България имах няколко срещи в Чикаго. Едната беше с бизнесмени от българската общност, другата – с обществени фигури и дейци на културата. Мнението е едно – българите в чужбина бяха „занулени“ – 2 милиона българи бяха умножени по нула в тези избори. Ние просто няма как да гласуваме – 4 април е празник, католическият Великден, а от друга страна, навсякъде има локдаун. Това ще рече, че ние, дори да искаме, може да нямаме възможности за отваряне на секции. Та българите в чужбина почти няма как да гласуват.

В момента правят ли се постъпки, попълват ли се декларации за подобно гласуване? Знаете ли или нямате информация?

Специално за района на Чикаго има вече заявени допълнителни секции, досега две или три, нямаме още информация дали ще бъдат отворени и дали въобще ще се случи това.

Казахте преди малко, че искате нови хора в политиката, а кои са вашите близки партии?

Евроатлантическите ценности за нас са приоритет. Трябва да видим и в какво се припокриват политиките ни с другите партии. А най-важното е да видим кой ще влезе в парламента. Много рано е в момента да се говори за коалиции. За нас зад червена линия в момента са БСП, ГЕРБ и ДПС. Тези партии правят статуквото.

Може би няма да има управление без една поне от тези три партии?

Е, не е нужно да се влиза в управление, ако няма принципи, които да са общи.

Тогава идеите ви доникъде няма да стигнат… Слави Трифонов? Вие сте финансирали негово турне?

Но не искам да създавам „новина“ за Слави или за „Да, България“ и да бъда разбран погрешно. Със Слави се познаваме, имаме приятелски отношения, всичко е възможно, ние сме с отворени врати, но нека да видим как съвпадат политиките ни. Не съм виждал тяхната програма.

Защо не се включихте в политиката към партията на Слави Трифонов, след като сте се познавали, финансирали сте негови инициативи?

Просто той не ме е поканил. Докато г-н Цветанов успя да ме убеди да направим общ проект.

Споменахте, че всяка седмица се опитвате да изваждате наяве вашите идеи, вашите секторни политики. Защо искате намаляване на мандата на главния прокурор?

Защото един човек, когато е по-малко време на власт, е по-малко опасен. Нали виждате как стават диктатурите? Някой, който тръгне да управлява един дълъг мандат, втори мандат или примерно 20 години, започва да си вярва, не се вслушва в хората, започва да живее във виртуален свят. Това се получава в момента с господин Борисов. Прекалено дългият мандат винаги е вреден.

Но пък от друга страна има възможност някой много свестен човек да не може да се свърши работата, ако има избори през 2-3-4-5 години?

Може, но по-скоро и по-често попадаме на хора, които са зависими и от тази гледна точка по-добре да е по-къс мандатът.

Защо трябва да бъде закрито специализираното наказателно правосъдие? Това са от акцентите, които представихте вчера – да кажа на нашите слушатели. Да?

Защото това е организация-бухалка в ръцете на хора, които в момента управляват. И те не вършат никаква работа, освен да изпълняват поръчки.

Защо смятате, че изпълняват поръчки? Те твърдят друго. Вашата позиция вероятно е стъпила на някакви аргументи, на някакви казуси, на нещо?

Да не изреждам всички случаи, виждате какво се случва с Божков дори – какво направиха, някого да осъдиха? Създава се нещо като ударна група – дай, този ще „опраскаме“, оня ще „опраскаме“, това е публична тайна.

За икономиката какво смятате, че трябва да се направи? Предполагам, че бизнесът Ви е най-близката тема?

За икономиката са необходими доста реформи. А това, което не се направи през годините, например, да има фонд, който да финансира малкия, среден и семеен бизнес, защото липсата му за една европейска държава е пагубно.

Нали има програми, по които се финансира малкият и среден бизнес в България?

Явно са неработещи. То има и банка за финансиране на малкия и средния бизнес, но тя финансира олигарсите. От тази гледна точка трябват незабавни реформи. Другото, което трябва да се направи, е електронното правителство. Ще се намали администрацията с него, ще се освободи бюджет и ще падне корупцията същевременно. Защото в момента, в който тези хора, като видят, че си тръгнал да правиш нещо, докато отвориш и започват да ти искат. Още не си започнал и идват за подкуп. Ти, докато затвориш, докато завършиш работата, може и да фалираш.

Как се развива бизнесът Ви в Северна Македония? Мисля, че бяхте обявили инвестиция над 100 милиона там?

Добре се развива бизнесът там.

Защо не ги инвестирахте в България?

Заради всичко това, за което говорихме дотук. Ако специализираната наказателна прокуратура реши, идва и ти взима бизнеса. Реално какво се е променило тогава, в сравнение с комунизма? Може би единствено това, че може да се пътува и че ако напсуваш някой политик, може да не те изпратят в Белене?

На колко възлиза инвестицията Ви в България? Вие имате една фирма ли тук, колко?

В България имам офис и колцентър, който води камиони в Америка.

Цветан Цветанов работи за Вас, за какво Ви консултира?

Човек като Цветанов може да ме консултира за много неща, това е един човек с много контакти, бил и в изпълнителната, и в законодателната власт, така че може да е много полезен за нас.

Вие можете да бъдете полезен за България, така смятате?

 Да, точно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече