Оръжието на Борисов – пошлият пиар от джипката му

0

Рече и отсече – на гърба на болни и здрави

Не минава ден, в който Бойко Борисов и обкръжението му да не нахлуят в новините с хвалебствия за собствената си неповторимост и безгрешност. Джипът, с който обикаля насам-натам, отдавна се е превърнал в институция – последната инстанция, която разпорежда, „решава проблеми“ и раздава пари. Критерият за качество на тази сляпа „политика“ е вътрешната интуиция на самия Борисов и моментното му настроение. КОВИД-кризата и мерките в стил „а така, а онака“ също не прави изключение, като тук всяко обещание е от ден до пладне, но от устата му звучи като стратегическо планиране на изключителен капацитет, пише Валентин Георгиев във вестник Дума.

В България почти не се усеща, че има пандемия… Ваксината е нашето оръжие и трябва скоро да се връщаме към нормалния живот, това го очакват от нас хората.“ Такива ги наговори преди ден Бащицата на поредното работно заседание на кабинета и НОЩ, на което отново бяха отчетени всевъзможни успехи, свързани с действията на властта срещу епидемията.

Още 42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап се обучават присъствено, рапортува министърът на образованието Красимир Вълчев. Близо 2900 паралелки в страната вече ходят на училище. Отделно има 240 000 деца в предучилищна възраст посещават детските градини. И т.н.

Човек ще рече, че животът се нормализира и се връща в онова русло, което изгубихме задълго. В същото време официалната позиция на лекари и математици звучи в стила на „лошото ченге“: навлизаме в трета вълна, към 1 март цяла България ще е в червената зона, ще отчитаме над 1000 – 2000 заразени на ден, пускането на учениците в класните стаи е грешка…

За какво е целият този театър, когато излиза, че след седмица-две, ако не и по-рано, здравният министър ще издаде нова заповед за поредния локдаун? Дори и да пуснат децата, скоро, много скоро, пак ще ги спрат. Но правителството е спокойно и в двата случая – то никога не греши, защото винаги го прави с „грижа“ за хората.

На същото това съвещание е чуруликала с разни статистики и раздадени милиони и министър Деница Сачева. Не си струва да ги повтаряме, защото и бизнесът, и безработните, и всички засегнати най-добре знаят, че тези мерки почти не работят и не помагат. Картината е катастрофална, сочи анкета на БСК: от антикризисните мерки са се възползвали малка част от предприятията. Най-популярната мярка 60 на 40 е стигнала до 28 на сто от фирмите, като тук влизат и фрапантни случаи като например „помощ“ от… 90 стотинки. 27 на сто са успели да се вредят за грантовете между 3 и 10 хиляди лева. От кредитния мораториум са се възползвали едва 17 на сто от фирмите. Едва 1 процент от анкетираните е ползвал мерките през Българската банка за развитие, а 2-5 процента обмислят/проучват такава възможност. За всички останали тези мерки са или неприложими, или неизвестни.

Тук трябва да прибавим и водевила на Борисов с ресторантьорите, чиято игра на котка и мишка продължава с нови сюжети. Ресторантите задължително ще отворят на 1 март, каквито и да са данните за разпространението на коронавируса, изцепи се Той при посещението си в Исперих в неделя. И „повече по тази тема няма да се говори“ – рече и отсече пред собствения си здравен министър. А твърди, че се вслушвал в съветите на НОЩ и на лекарите, защото те били водещите! Час по-късно доц. Ангел Кунчев поохлади мераците му, като заяви, че „в момента никой не може да прогнозира кога точно ще отворят заведенията„. Зависи от зависи, както се казва. С подобни предупреждения и призиви към Борисов да се откаже от този мерак се изказаха и други колеги на Кунчев.

С какви очаквания и планове да са хилядите заети в този бранш, който от 4 месеца е хлопнал кепенци? Или пак ще ги отворят за ден-два, а после ще ги затворят, за да се угоди и на единия, и на другия.

Не знам защо са ни министерства, министри, експерти, щабове и т.н., след като имаме такъв респектиращ вожд начело на държавата, който контролира всички събития от А до Я. Да му вдигаме огромна статуя в центъра на София и да се знае поне, че е увековечен за поколенията. Хубавите неща са дело на Първия. За лошите са виновни чиновниците по министерствата. И Румен Радев, разбира се.

Не знам докога и докъде ще стигнем в този хаос, но народът вече е тотално скапан, и то не от кашлицата, ами от „мерките“. И е време да бъде спасяван от причинените икономически и психични травми. Вече на никого не му дреме за третия, петия и бъдещия четиридесет и осми „нов щам“.

Истинските вреди от управлението на Борисов са несравнимо по-тежки. Повече от десет години той няма хал хабер накъде да се върви в политическото управление на страната, камо ли в системата на общественото здравеопазване. За да е обратното, са нужни интелектуален капацитет, политическа култура и смелост, а не мишкуване по течението. Не е зле да се замислим, иначе пак ни чака повече от същото.

Автор: Валентин Георгиев

Източник: в. „ДУМА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече