Политическа клоунада: Софиянски пристана на комунисти, социалисти и земеделци

0

След като ЦИК обяви приключването на регистрацията на партиите за предстоящите избори, стана ясно нова политическа клоунада.

Вечно усмихнатият екс кмет на София – синият Стефан Софиянски, който е и бивш лидер на партия Съюз на свободните демократи (оглавявана сега от Радослав Кацаров), е в предизборна коалиция със… Съюза на комунистите в България, основана от покойния вече биограф на Тодор Живков и негов съветник приживе Костадин Чакъров!

И това не е всичко. В политическия мишмаш участват още „Българската левица“, партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“ и  „Българска земеделска партия”. Всички те претендират да са „Граждани от Протеста”, както са и нарекли предизборното си обединение.

Покойният Костадин Чакъров сигурно се е обърнал в гроба. Цял живот той – като председател на оглавявания от него години наред Съюз на комунистите, бе радетел за излизането на България от НАТО, за предоговаряне на членството ни в ЕС и за национализация на стратегическите за страната ни обекти и предприятия.

За разлика от десния Съюз на свободните демократи, който сред целите си е записал: „Участие в европейския политически живот за осъществяване на принципите и идеите на обединена Европа, изложени в документите на Европейския съюз.”

Партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“ пък, която провокира с абревеатурата си, се представлява от бизнесмена Светлозар Съев – известно лице от контрапротестите през 2013-2014 г.

Според партийните документи партията се бори срещу статуквото, а членове на Инициативния й комитет са „хора, занимаващи се с частен бизнес, ръководители и специалисти, работещи в частния и обществен сектор, служители и работници, интелектуалци, научни работници, преподаватели и студенти.”

Друг от участниците в коалицията – ПП „Българска земеделска партия” определя целите си, като стъпва върху „принципите на свободно и пълноценно използване на частната собственост и професионалния потенциал на нацията , при опазване и  зачитане на  българските традиции и утвърдените обществени ценности и морал.”

А според ПП „Българската левица” БСП е с десен уклон, а социалната политика й е чужда, поради което и се наложило учредяването на „левицата” през 2009-а. Ляво ориентираните българи останали без реално представителство.  Вероятно според сегашното ръководство на „Българската левица” е много социално и ляво да се прегърнат с дясното на Софиянски, земеделците и бизнеса.

Очевидно комунисти, плюс социалисти, среден бизнес, земеделци и демократи нямат никакви политически и идейни различия помежду си, щом става дума за избори и всеки се вижда в ролята си на борец срещу властта и главния прокурор и като депутат в следващия парламент…

Политически анализатори твърдят, че тази коалиция ще кандидат-конкурент на друга формация, която се асоциира с летните протести от миналата година – тази на Мая Манолова и присъдружното и „Отровно трио”.

Въпрки това истинската цел на странното обединение „Граждани от протеста”  остава енигма. Засега.

Снимка: Стоп кадър, Нова тв, архив

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече