Властта като афродизиак: Игрите на управляващите

0

Вече са ясни партиите и коалициите, които ще се борят за народния глас на парламентарните избори след малко повече от месец. Извън традиционните участници, впечатление правят няколко формации. Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов носи името на един от албумите му и е сочена за сигурен участник в следващия парламент. Предисторията я знаем – Трифонов се опита да създаде партия под името „Няма такава държава“, но ВКС прозря нарушения на Закона за политическите партии.

Подвизаващият се в изгнание Васил Божков, през профила си във Фейсбук, предложи коалиция между неговия политически проект и този на Трифонов. Призивът беше: „Слави, ако наистина искаш да спасим България – да се обединим“, а отказът на Трифонов дойде също в социалните мрежи и гласеше, че „Има такъв народ“ се придържа към обещанието си, че „Няма такава коалиция“. Косвеният диалог приключи с коментар на Божков, който обвини Слави Трифонов в егоцентризъм. Но Божков не се отказа, а си намери друг мандатоносител – партията „Българско национално обединение“, станала известна в медийното пространство с издигането на Евгения Банева за кандидат за евродепутат, която вместо в Брюксел, се оказа в решетъчното здание на „Г. М. Димитров“, където най-вероятно е сънувала предимно „Среднощен експрес“.

С много патетичен призив, в борба за гласове се впуснаха и от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, обединила гражданското движение на Мая Манолова, „Отровното трио“, партиите на Татяна Дончева („Движение 21“) и др. Станалите популярни от протестите лица като Хаджигенов – адвокат на официалната любовница на Божков, бащата на фалшивите новини Бабикян, както и Минеков – син на скулптора Величко Минеков (човек от най-близкото обкръжение на Тодор Живков), заедно с Мая Манолова, чието име се свързва с дупнишките бизнесмени братя Галеви, „Костинбродската афера“, ДАНС, а за капак Татяна Дончева, популярна както с безспорните си ораторски умения, така и с поправката „Ванко 1“.

Сред новите участници в парламентарните избори е и „Републиканци за България“ на бившия вицепремиер и „втори човек“ в ГЕРБ – Цветан Цветанов. Партията на Цветанов влиза в предстоящата борба с обещание за „възвръщането на върховенството на закона“. Призив, който изглежда най-малкото нелеп, на фона на обстоятелството, че г-н Цветанов беше забъркан в доста правни скандали – от набеждаването и незаконно подслушване на лекари, през СРС-та, до изненадващо асансьорно благосъстояние, което не кореспондира на официалните му доходи.

Подсъдимата бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева също обяви, че възнамерява да се кандидатира за депутат, като това ще стане чрез партия „Общество за нова България“.

На фона на всички тези коалиции, повдигащи въпрос това ли е предлаганата ни алтернатива, черешката на тортата беше поставена преди няколко дни от обединението „Граждани от протеста“, която събра на едно място ССД – основаната от Стефан Софиянски дясна партия и „Съюз на комунистите“, които искат България вън от НАТО. Стефан Софиянски се оправда че: „колегите са водели преговори с едни партии, пропуснали са последните разговори, след това са им дали да подпишат други документи.“ Късно! Съдът отказа да разведе комунисти и демократи и човекът, който подаде заявлението на България за членство в НАТО, днес има повече нужда от съчувствие от всякога.

Властта е голям афродизиак. Свидетели сме как малки и големи политически субекти са готови на всичко, за да се облакътят на софрата. Цялата палитра от хора, някои от които би следвало да са зад решетките, други изпратени със загриженост за лекарска помощ и трети, които нямат никакво отношение към политиката, са се наредили на опашката за власт. Лошото е, че ще има хиляди безумци, които ще пропилеят гласовете си за празни думи и кухи личности.

Едно е да крещиш истерично на площада, призоваващ за линч, друго е да преформатираш недоволството на хората в смислена алтернатива. Наблюдаваме поредните алабализми, сътворени от новите кандидати за власт, обещаващи ни светло бъдеще, изградено върху сенките от тъмното им минало.

Автор: Виктория Георгиева

Източник: в. „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече