Истината: Не, ваксините няма да ни опазят от трета вълна на коронавируса

0

Дали като важен обществен въпрос, дали заради търсене на повече рейтинг, но тази сутрин (24.02.2021 г.) Нова телевизия прокара в сутрешния си блок темата ще успее ли ваксинацията срещу COVID-19 да ни спаси от трета вълна. Поканен да коментира като гост-експерт беше преподавателят в департамент „Информатика“ на Нов български университет (НБУ) Лъчезар Томов.

Откровено казано, с него имам едно на ум – помня например как обясняваше около Коледа, че в първата седмица на януари тази година ще има пик заради „разпускане“ на хората по коледните и новогодишните празници, а такова нещо нямаше. Но всички данни дотук показват, че устойчиво заразата се разпространява.

В обобщение – растежът на новите случаи на коронавирус на седмична база е с около 15-20% от няколко седмици. А само преди 4 дни в България почнахме да ваксинираме масово срещу COVID-19. Но – за да сработи имунитетът, който получаваме от ваксината, трябва да мине време. В момента налични са само ваксини, които се слагат в 2 дози и възможно най-добрият имунитет, който осигурява съответния препарат, се получава чак след втората доза и то известно време след нея – около 14 дни.

В България масовата ваксинация се прави към момента предимно с оксфордската ваксина (на AstraZeneca), за която най-новите научни данни сочат, че може да разчитаме на някаква сериозна защита чак от 22 ден нататък след първата доза, а втората доза е хубаво да се сложи 12 седмици след първата за постигане на максимален ефект на защита от разболяване!

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е много време и само човек, който през живота си не е чувал думата „математика“ може да си мисли, че с ваксинацията сега, в какъвто и да е темп извън 1 000 000 на ден, може да окажем ефект на изключително значимо спиране на третата вълна преди парламентарните избори на 4 април!

Според Лъчезар Томов, трябва да ваксинираме по 100 000 души на ден, за да може да стане това, което се случи в Израел. А там се случи следното – 2 месеца на ваксиниране и чак сега вече има по-значителен спад, но и той още не е толкова устойчив – явно предстои. А в Израел ваксинират само с „Комирнати“ на Pfizer/BioNTech, където периодът на двете дози е 28 дни, т.е. нещата стават малко по-бързо – въпрос на проценти. Отделен фактор ще са и нови варианти на коронавируса – доколко ще влияят на разпространението на заразата. Още по-важно обаче е какъв ще е товарът върху болниците.

Вече го казах в предишен коментар – пандемията приключва в мига, в който болниците могат да понесат товара при отношения на нормален живот! Точно този здравен ефект на ваксините, с предотвратяване на хоспитализация – поне 1 месец та дори до 3 месеца за сработване на имунитет, изисква повече време, отколкото имаме с растящата сега тенденция.

И последно – факторът „писна ми“. Ваксинираните не бива да забравят колко време трябва за изграждане на имунитет. Не става днес да се боцнат и утре юхуу, старото нормално. Така само ще има още принос към пик на заразите, преди да дойде моментът на траен спад и моментът, който всички чакаме – когато коронавирусът ще бъде притиснат в ъгъла и ще е проблем не за целия свят, а в ограничени случаи. Следва да се заредим с още търпение – много ни е трудно на хората, определено!

А на Бойко Борисов хвалбите как имаме „щит от 350 000 души“, като говорим за почти 7 000 000 показват единствено колко малък всъщност е въпросният щит. Няма да правя сравнения като какво е малък!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече