Фактите: Изборите се превръщат в пълна пародия и имитиране на дейност

0

Хората, които организират вота, малко знаят и още по-малко се вълнуват какво вършат

Положението с подготовката на вота става наистина ненормално. И преди сме били свидетели на какви ли не безобразия преди избори. Сега обаче действията на властите оставят впечатлението, че нито знаят, нито се вълнуват какви ги вършат.

Вижте машинното гласуване. Не стига, че ГЕРБ свали отговорността за въвеждането му от правителството и я стовари на Централната избирателна комисия (ЦИК). Ами на всичкото отгоре управляващите пробваха да се измъкнат от ангажимента си да осигурят място за съхранение на устройствата. И така хвърлиха в паника изборната администрация.

Цялата история звучи толкова нелепо, че на човек направо му става неудобно да я разказва. На 16 февруари правителствените чиновници уведомиха ЦИК, че няма да се погрижат за складирането на машините. Причината – устройствата не били държавна собственост и затова са отговорност на доставчика “Сиела Норма”. Хладният отказ дойде като гръм от ясно небе за изборните комисари, на които вицепремиерът Томислав Дончев беше обещал, че неговите хора ще свършат работата. Стреснати и разярени, някои настояха ЦИК да разобличи подлостта на кабинета директно пред българските граждани. Така и трябваше да направят! Уви, не посмяха да се опълчат на властта.

Снимка: „СЕГА“

Паниката, в която изпадна комисията, беше съвсем разбираема. Оставаха по-малко от 2 месеца до провеждането на изборите; хиляди машини, предназначени за цялата страна, вече пристигаха; и изведнъж някой в правителството реши, че не му се занимава да им търси подслон. Изглеждаше така, сякаш устройствата ще бъдат стоварени на някоя улица и ще залежават там – като коли в автокъща в “Горубляне”. И кой ще бъде виновен? ЦИК, разбира се!

Опитът на комисарите да изяснят ситуацията се сблъска с политическите подводни течения на “Дондуков” 1. Ден след като кабинетът ги сюрпризира за машините, изборният ресор неочаквано беше отнет от Томислав Дончев и предаден на Марияна Николова – също вицепремиер и (никой да не се смее!) министър на туризма. Рокадата сякаш потвърди (за пореден път) ширещите се подозрения, че ГЕРБ съзнателно се опитва да се отдалечи максимално от всякаква отговорност за вота.

Това развитие обърка още повече изборните комисари, които бяха свикнали, че връзката им с правителството е Томислав Дончев. И сега изведнъж – насред кризисната ситуация, се оказа, че трябва да работят със съвсем друг човек, за когото нямаха представа каква позиция ще заеме по казуса. С други думи, докато не се произнесеше Николова, комисарите трябваше да подлагат под съмнение всяка дума на правителствените чиновници. Развръзката дойде след още няколко дни на недомлъвки и тайни срещи – туристическата министърка обяви, че устройствата ще бъдат пратени в митнически склад под охраната на жандармерията.

Тази малка криза показа отново колко крехка и нестабилна е цялата организация на изборите. Отвсякъде изникват небрежност, некомпетентност и (може би) зла умисъл. А остава месец до вота – малко време за подготовка, но достатъчно за още неразбории и скандали.

Автор:

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече