Математикът на НОЩ апокалиптично: Още 2 седмици с толкова заразени и всичко гърми!

0

При две седмици с критични стойности на базовото репродуктивно число на Ковид-19, което е 1.3, всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1.24. Това заяви пред Нова тв математикът на Националния оперативен щаб  (НОЩ) проф. Николай Витанов.

По думите му, когато наближим 5 хиляди положителни проби на дневна база, „става страшно.”

Според него критичните обасти са София, Пловдив, Варна и Бургас. „Във всички тях ситуацията не е добра и положението се влошава”, категоричен бе той и допълни, че следващата седмица се очаква 13 области да бъдат изправени пред сериозни проблеми със заразата: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен.

Математикът предупреди, че ситуацията и в други градове ще се влошава бързо – Габрово, Разград и Русе. А в Кюстендил той описа положението като „много лошо”, защото там върлува новият британски щам.

Специалистът поясни, че ако дифузното разпространение на вируса продължи с тези темпове, е възможно да се предприемат и „глобални мерки”.

Успокоение в тази ситуация внасял фактът, че 50 хиляди ваксинирани „натискат вълната надолу с 1%, а след имунизацията на на 2 милиона души ще се наблюдава сериозно подобрение на ситуацията”.

Проф. Витанов акцентира, че разпространението на вируса зависи не само от ваксинациите, но и от поведението на гражданите и личните предпазни мерки.

Ина Димитрова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече