БСП и затлаченият в червено български политически аквариум

0

Въпреки зъбите и ноктите, с които столетницата се мъчи да издрапа до политическия връх, това все не става

Ах, спомняте ли си, госпожо – идват избори? 
И защо идват, бе, господине? 
Ами за да ги спечели най-после БСП и да сложи край на сушата, която държи горките червени далеч от властта вече толкоз годин…..
Но защо им е властта? Те винаги съсипват всичко – не управляваха успешно дори тоталитарния соцлагер, който ни построиха с братската помощ на великия Съветски съюз, какво остава в нормалните европейски условия на демократично общество и свободно пазарно стопанство. 


Ами просто е, мила ми госпожо – без да се докопа пак до властта, макар за малко, макар в делба с ортаци, 

тази партия ще се разболее от политически скорбут 

и ще се гътне насред морето от блага, което се плиска наоколо. 
Тук вече двамата участници в диалога започват да танцуват тъжен танц и припяват в хор от името на социалистите: Ах, беда! Ах, беда! Но ще счупим ний леда…..

Не помня вече дали чух в автобуса този образователен оперетен диалог или го сънувах лично, докато се мятах в треска, след като прочетох напоителното предизборно интервю на другарката Корнелия Нинова по БНР. 
Ало, колеги, извинете, обаче нямаше ли изискване в такива случаи да се прилага някъде към текста и информация, че интервюто е платено от БСП и въпросите са зададени не от водещия, а от някой ПР на червената лидерка. Иначе драгият слушател ще остане с погрешно впечатление, че самото Национално радио се е превърнало в рекламен отдел на „Позитано“ 20. 

Аз поне точно това си помислих, като прочетох Нинова да си дрънка какви ли не глупости, а водещият отсреща да ѝ подава елементарни топки на празна врата. То бива, бива, ама поне малко професионален морал трябва да има останал някъде, де. Или не? Защото точно това интервю изобщо не се връзва с огромните претенции на БНР, че е истинска професионална обител, крепост на българската журналистика, една от малкото, останали сред морето от некадърност и продажност. 
Но да се върнем на любопитното съдържание на интервюто и най-паче – преамбюлът, в който другарката Нинова с 6 изречения обобщава всичко.  


Теза едно – целта на БСП е да бъде първа политическа сила. 
По логика, това значи да има повече депутати от ГЕРБ. Нинова явно изобщо си няма идея как може да се случи подобно нещо, затова и не обяснява как. Не, че някой я пита, де. Но е факт, че, въпреки зъбите и ноктите, с които БСП се мъчи да издрапа до политическия връх, това все не става. А очакванията за общата по-ниска избирателна активност може да им помогнат за по-добър резултат спрямо по-малките формации, но не и спрямо ГЕРБ. 
Така или иначе обаче, не се учудвам, за социалистите твърде характерно поведение е да 

тропат с краче и да викат „искам“

 Този техен прочут волунтаризъм понякога е смешен, понякога зловещ, но никога не води никого до нищо добро – нито самите тях, нито невинната политическа публика наоколо. 

Втората теза на Нинова – имаме ясна политическа програма и план за управление. 
Да, сигурен съм, че имат план за управление. Те са винаги готови с такъв предварителен план – влизаме във властта, заграбваме каквото можем бързо, преди да ни изритат, а след това, когато ни подгонят, бягаме колкото може по-силно. 
Трябва да призная, че планът всъщност е добър. Доказателството е, че за последните 30 години преход той работи вече толкова пъти, че дори ми е трудно да си спомня всичките – Орешарски, Станишев, Виденов, Луканов, това са само най-едрите риби, между тях имаше и цаца.

Що се отнася до ясната политическа програма, да, ясна е. Поне доколкото успях да прочета, това е горе-долу същата политическа програма, с която навремето управляваше БКП. В смисъл – като вземем властта, слагаме колкото може повече функции в ръцете на държавата и започваме да контролираме отгоре колкото може повече сектори на икономиката и обществения живот. Така хем печалбите ни ще са възможно най-тлъсти, хем ще върнем обществото към светлите времена, когато нямаше нужда то да мисли за нищо, а трябваше само да ни вярва безрезервно и да ни избира завинаги.
Не знам, поне на мен така ми прозвуча онзи сегмент от социалистическата програма, който се грижи за културата и с който се запознах по-подробно. Там нещата са ясно казани: има художници – държавата ги подпомага. Ама всички еднакво ли, на нашите хора повече, на другите по малко или нищо ли, това не се казва. Същото е положението и с писателите. С кинодейците. С театъра. И с каквото културно се сетите. Работата стои така – Нинова е премиер и раздава пари, а сонм охранени творци се радват и я славословят. 
Не знам дали знаете, но по принцип в културата нещата стоят точно както в бизнеса – колкото повече държава, толкова по-малко истинска култура и сериозни творци. И толкова 

повече блюдолизци, които творят сурогати

 Третата рекламна политическа теза на Нинова – БСП има готови листи, пълни с честни хора и професионалисти.  
Тук вече очите ми се насълзиха от умиление, защото нещата наистина прескачат всякакви граници. Да, говорим за „професионалисти“ като Румен Гечев и други бележити българи на прехода в соцлистите. Или да вземем другият подход – новите и честни лица. Той се случва по модела – Румен Овчаров остава настрани и във върховете на партията започва да пърха Теодора Руменова Овчарова. 

Е, факт, напълно ново лице, какво да кажем? 
Ами кажете нещо, де!
Тц, не можем, щото нямаме думи. 

Четвърто голословно твърдение на Нинова – стартираме позитивна кампания. 
Да, бе, напълно позитивна е – например с настояването сегашното гадно и некадърно българско правителство да вкара най-после руската ваксина „Спутник“, за да се реши проблема, създаден от мръсните западни империалисти и техните лакоми фармацевтични компании. И права е другарката Нинова, подобна кампания на българските социалисти е напълно позитивна спрямо руснаците, които използват дори ваксините за своите хибридни цели. Нищо, че в самата Русия процесът на ваксинация е съвсем закъсал и смъртта се вихри като мечтата на болшевиките. 
Ма не така, бе, моме! Аз вече 12 години руска водка не пия, хем я харесвам, ако през това време ми се беше примолила някоя закъсала девочка, и на нея щях да откажа, независимо от милозливото си сърце – а таз другарка Нинова ме кара руска ваксина да си пъхам в тялото. Това е като да си купя „Москвич“, вместо „Мерцедес“. Или да слушам руски рок, а не „Ролинг стоунс“. 
Мерси, но – благодаря!

Петата божа заповед според Нинова – стъпваме на 4-годишния си опит като категорична опозиция и гледаме напред. 
Сакън, внимателно, че от гледане напред не виждате дупката под краката си. А и явно само с гледане не става работата, доколкото през годините БСП все повече заприличва на един политически Вилхелм Тел, който винаги уцелва сина си, вместо ябълката върху главата на сина си. 

Освен това, да се говори само за 4-годишен опит на червените в опозиция, макар това да се прикрива с прилагателното „категорична“ – тоест, преди Нинова БСП като опозиция е била лигава или нещо друго некатегорично – е толкова плитка хватка, че срамота за онзи, който я е пробутал на другарката. 
БСП е в опозиция практически от 2009. Дори когато междувременно левите назначиха за премиер сламения си човек Орешарски, те пак бяха

 в опозиция – на здравия разум и на целия български народ,

 който, съответно, на бърза ръка ги помете. 
Така че госпожа-другарката да не си прави илюзии – или просто да не лъже – че, дори да се добере някак до властта, това ще е период на цъфтеж, спокойствие и благоденствие. Няма да е.

И шестата мъдрост на Нинова гласи – поставяме си цели и ги преследваме. Ами добре, де, абсолютно същото прави и простата зелена еуглена например. 
Зелената еуглена има много общо с БСП. Тя е хибрид между растение /водорасло, за да сме точни/ и животно. А българските социалисти, знаем, са хибрид между комунисти и ултралевичари, между руски патриоти и руски патриоти, между богати хора, загрижени за бедните и бедни хора, които помагат на богатите да се грижат за себе си. 
Еуглената се храни и директно, и с фотосинтеза, когато както е по-удобно. Също като червените, които гледат да цицат от държавата и когато са на власт, и когато са в опозиция. 
Еуглената се размножава чрез просто делене – прищипва се през средата и от една излизат две. А ако погледнем през годините от 1989 насам, ще видим как БСП периодично прави същото и така затлачва българското политическо море със самата себе си. 
И накрая, еуглената, чрез тъй наречения „цъфтеж на водата“, прави така, че аквариумът зеленясва. Също като БСП, при която обаче 

водата обикновено почервенява – от кръв, от срам, от други гадости

За да се реши проблемът със зеленясването, специалистите препоръчват използването на UV-стерилизатор. Аз си мисля, че при наличието на толкова много прилики с еуглената, въпросният стерилизатор може да се приложи и спрямо БСП. И да го прилагаме дотогава, докато най-после изчистим от нейните вредни влияния затлачения българския обществен аквариум. 

Де тоя късмет, мила ми госпожо!

Автор: Пламен Асенов

Източник: Faktor.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече