Властта се оплете в лъжите си за ковид кризата

0

През последните дни здравните власти толкова се хвалят колко добре се справят с третата вълна на Ковид-19, че успешно успяха да объркат гражданите, та дори и себе си.

Според пишман здравния министър Костадин Ангелов с прякор д-р Коце Ботокса, в Европа тепърва щели да правят това, което България отдавна била предприела, и там отдавна се говорело за успешния бг модел за справяне с кризата. А системата била подготвена за натиска и ситуацията била под контрол, заяви той вчера във Варна.

Същевременно математикът на Националния оперативен щаб  (НОЩ) проф. Николай Витанов  предупреди, че при две седмици с критични стойности на базовото репродуктивно число на Ковид-19, което е 1.3, всичко ще гръмне, а в петък то бе на критичната граница от 1.24. А когато наближим 5 хиляди положителни проби на дневна база, щяло да стане „страшно.”

Също така, според д-р Коце в страната няма критични точки по отношение на недостиг на легла в болниците за лечение на коронавирусна инфекция. Тази сутрин обаче шефът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев задочно го опроверга, като заяви, че положението с леглата в София е тревожно, заети са 65% от интензивните такива.

Друг член на НОЩ – проф. Тодор Кантарджиев, измежду други известни факти, реши, че е по-вещ за ваксините, отколкото самите им производители, и каза, че една доза била напълно достатъчна.

Вчера обаче имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов беше категоричен, че втората доза е много важна, както и периодът на поставянето й. А само едно инжектиране предпазвало само до 50%…

Също така спорд д-р Коце „ваксинацията върви с добро темпо и, ако така продължава, до края на лятото ще сме постигнали целта си – 70 на сто от българите да бъдат имунизирани

Зелените коридори ту работят по за ден-два, ту пускат кепенци. При личните лекари уж има дози, но всъщност са само малка част от заявените, а часовете за боцкане са запълнени до края на този месец. Препаратите пристигат, но количеството им е нищожно – така, например, у нас днес бяха доставени 21 060 броя, а само Кюстендил, където положението е много тежко, иска 10 000. За сравнение – в съседна Румъния по същото време пристигнаха 200 000!

От всичко е ясно едно – ситуацията отново е изпусната от контрол. България е на 6-о място по смъртност на хора с Ковид-19 сред 30-те държави-членки на ЕС и Европейското икономическо пространство. И е истински гьонсуратлък от страна на властимащите да се кълнат, че страната ни постига най-добри резултати по отношение на смъртността.

И ако всички твърдения на отговорните за борбата с ковид кризата се правят от невежество и незнание, то със сигурност трябва незабавно да освободят топлите си, добре платени местенца. А ако лъжите са умишлени, е истинско престъпление срещу българския народ.

Ина Димитрова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече