Напук на Баце: Случаите на Covid-19 нарастват в ресторантите, доказаха в САЩ

0

За да угодят на родните ресторантьори, родните здравни власти и лично Борисов разхлабиха мерките  у нас от 1 март, като отвориха заведенията. Същевременно проучване в САЩ доказа, че броят на заразените с опасния вирус  расте именно в отворените ресторанти, пише „The New York Times”.

Отварянето на ресторантите и отмяната на задължителните маски са свързани с повишение на случаите на COVID-19, предупредиха изследователи от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. „The New York Times” публикува заключения от наблюденията им в различни щати по повод решението на Тексас и Мисисипи да отменят изискването да се носят маски.

В районите, където бяха отворени ресторантите, се наблюдава увеличение на броя на новите случаи около шест седмици по-късно, а смъртността се увеличава около 2 месеца по-късно. Изследването не установява причинно-следствена връзка между двете, но резултатите от него се покриват с други, които показват, че носенето на маски намалява разпространението на заразата и че затворените пространства са рисково място за заразяване заради аерозолите, които могат да се задържат във въздуха и с които се пренася вирусът, посочва изданието.

„Когато се носят маски, наблюдаваме намаление на случаите и смъртността. Когато ресторантите са отворени, има увеличение в броя на случаите и на починалите“, казва Рошел Валенски, директор на Центъра за контрол на заболяванията. „Затова препоръчваме мерки в тази посока, особено когато сме в плато с висока заболевамеост“, допълва тя.

В петък Националната ресторантьорска асоциация на САЩ, която представлява 1 млн. ресторанти и заведения, критикува изследването на центъра и го обяви за „необоснована атака срещу най-засегнатия сектор в пандемията“. Асоциацията изтъква, че авторите на проучването не са наблюдавали други фактори извън отворените ресторанти, които биха могли също да допринесат за ръст на заболеваемостта – например заразяване на работното място и пр.

„Ако се установи, че когато има ръст в продажбите на сладолед, се увеличават и нападенията от акула, това няма да означава, че сладоледът причинява нападенията от акула“, посочва асоциацията в изявление. Оттам критикуват авторите на изследването и за това, че не са измерили доколко мерките се спазват, освен това не са откроили разликата между храненето на открито и на закрито. „Безотговорно е да се стоварва цялата вина за разпространението на COVID-19 върху една единствена индустрия“, заявяват ресторантьорите.

В САЩ случаите и жертвите започнаха на много места да намаляват, поради което местните власти започнаха да отпускат ограниченията. Наскоро в Ню Йорк бе разрешено ограничено посещение на ресторантите. В четвъртък губернаторът на Кънектикът обяви, че по-късно този месец ще бъдат отменени ограниченията в капацитета за ресторанти, фитнеси и офиси. И на двете места маските все още са задължителни.

Колкото и бизнесът да оспорва заключенията на центъра, учените не са изненадани от тях. „Изследването не ни изненадва – казва Джоузеф Алън, професор от института по обществено здраве на Харвард. – Изненадващо е, че някои щати решават да игнорират данните и да отварят твърде бързо, премахвайки изискванията за носене на маски и отваряйки ресторантите“.

Според други учени, новите данни потвърждават отдавна известното, че вирусът се разпространява главно по въздушен път, че физическата дистанция може да не е достатъчна за предотвратяване на заразяването в някои ситуации и че маските поне частично блокират пренасяните по въздуха вирусни частици. Здравните съветници на президента Джо Байдън смятат, че не е сега моментът да се разхлабват ограничения. В четвъртък среднодневният брой нови случаи остава 62 924. В сравнение с две седмици по-рано се отчита намаление от 14%, но все пак новите случаи остават близо до пиковите стойности от миналото лято. Въпреки че смъртността намалява, отчасти благодарение на ваксинационната кампания в старческите домове, все още е нормално да се регистрират по 2000 починали на денонощие.

В сряда Джо Байдън обяви решението на губернаторите на Тексас и Мисисипи да свалят задължителните маски и да отворят без ограничения за „голяма грешка“, която отразява „неандерталско мислене“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече