Павел Вълнев: Съдбата на независимата журналистика е под безпрецедентна заплаха

0

„Очевидно съдбата на независимата журналистика е под безпрецедентна заплаха“. Това пише във фейсбук страницата си зам.-председателят на Републиканци за България Павел Вълнев.

Ето какво още пише той

Вие знаете пристрастието ми по темата за свободата на медиите. Често то прилича на фиксация – дължи се на дълбокото ми убеждение, че това е основополагаща свобода, определяща демокрацията.

През октомври 2020г. Европейският парламент гласува резолюция за България, в която изрази съжаление от „значителното влошаване“ на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права.

Мнозина, особено тези, които са на власт, предпочитат да не си спомнят, че резолюцията има и медийна част:

Евродепутатите осъдиха кампаниите за оклеветяване и насилието над журналисти. Те гласуваха против влошаването на свободата на медиите и липсата на разнообразие в собствеността им, както и против отпускането на европейски средства за приятелски настроени към правителството средства за масова информация.

Резолюцията подчерта: „Ние сме свидетели на нарастващо влияние на властите в обществените медии и прилагането на клиентелизъм, когато става въпрос за частни медии“.

Сега си представете всичко това в предизборен контекст. Борбата е неравна, нали?

На 10 март 2021, сряда вечерта, Европарламентът ще заседава по повод свободата на журналистите в Полша, Унгария и Словения. Очевидно съдбата на независимата журналистика е под безпрецедентна заплаха.

Когато давате своя вот на 4 април, добавете още един критерий – гласувайте за тези, които гарантират медийната свобода и вашия информиран избор!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече