Русия ограничи достъпа до „Туитър“, следва пълното му спиране

0

Русия съобщи, че планира да забави интернет скоростта при опитите на потребителите да получат достъп до „Туитър“ в страната, тъй като социалната медия не е премахнала „незаконно съдържание“, информира АФП.

През последните месеци Москва засили натиска върху американските социални мрежи „Туитър“ и „Фейсбук“, след като не изтриха призиви руснаците да участват в антиправителствени демонстрации.

От Роскомнадзор обявиха в съобщение, че решението им за ограничаване на достъпа до услугите на „Туитър“ е с цел „защита на руските граждани“ и принуждаване на компанията да спазва руското законодателство.

От федералната агенция поясниха, че ограничаването на достъпа ще започне от днес и включва „забавяне на скоростта на услугата“ при всички мобилни потребители и при 50% от десктоп потребителите. Службата отбелязва още, че от 2017 г. е изпратила на „Туитър“ над 28 000 молби за изтриване на линкове с детска порнография, информация за употреба на наркотици и призиви непълнолетни да се самоубиват.

Роскомнадзор предупреди, че ако „Туитър“ пренебрегне руското законодателство, ще последват още по-големи ограничения, включително и пълна забрана в страната.

Руските власти през последните години затегнаха контрола върху интернет в името на борбата с екстремизма, тероризма и защита на непълнолетните.

През 2019 г. бе прокаран закон за разработване на „суверенен интернет“, който има за цел да изолира Русия от световната уеб мрежа.

Русия вече забрани няколко страници, които отказват да си сътрудничат с властите, такива като видеоплатформата Dailymotion и професионалната мрежа LinkedIn.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече