Бойко Ноев: Хората, говорещи глупости срещу двамата сенатори, ще усетят последствията от думите си

0

Бившият външен министър Даниел Митов се продаде и влезе в антуража на ГЕРБ. Обществото беше разделено на две: тези, които критикуваха „скаутите на Борисов“, твърдящи, че позицията на сенаторите в САЩ е лична и че няма никакво значение, което е смешно, както и такива, които им повярваха. Това коментира бившият министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев в ефира на „Честно казано с Люба Кулезич“.

Повод за думите му стана безпрецедентната позиция на двамата американски сенатори Боб Менендез и Джим Риш. В нея бе констатирана продължаващата и широко разпространена корупция у нас, проблемите с медийната свобода, политизирането на съдебната власт и редица други заплахи за върховенството на закона. Според тях по този начин се застрашават двустранните отношения между САЩ и България.

„Много не са чели текста на двамата сенатори, но те констатират, че продължаващата корупция, намаляващите медийни свободи, политизирането на съдебната власт и други заплахи за върховенството на закона представляват сериозни заплахи за върховенството на закона. Припомням, че България има най-ниската позиция в борбата с корупцията, българското правителство и съдебната власт трябва да работят сериозно за подкрепа на върховенството на закона за всички, но не само за някои. Медиите трябва да имат свободата да съобщават истината без да бъдат притеснявани“, коментира Ноеви и цитира двете класации, които поставят страната ни на дъното в ЕС – най-корумпирана (според „Трансперънси интернешънъл“) и с най-лоша медийна свобода (според „Репортери без граници“).

„Това за мен е фактическо присъединяване към исканията на българските площади от лятото до ден днешен. Такова нещо аз в моята практика не помня. Това значи шамар. Тези заявления не се готвят от ден до пладне, под влияние на лобистка фирма. Американският сенат има много сериозни правила за поведение. Няма как това да е случайно. Това значи ”Ние знаем”. И все повече ще разбираме какво знаят…”, категоричен бе той.

И се присмя на твърденията, че позицията на сенаторите е била финансирана от Миню Стайков и Пламен Бобоков. „Тези неща няма да останат така. Хората, които говорят тези глупости – под една или друга форма, ще разберат последствията от думите си. Това не се забравя“, смята Ноев.

Ноев коментира, че негови източници от целия свят му докладват, че премиерът Бойко Борисов не е долюбван в САЩ, както и на други места, заради неговата политика. „Къщата в Барселона и предполагаемото бащинство около къщата се знаят и тези, които го знаят най-вероятно ще се възползват. Преди време беше за чекмеджетата, той трябваше незабавно да опровергае тези неща, защото замазването и протакването ни покри със срам. Знаят се и фактите, защото той е прегърнал Херо Мустафа, но в същото време прекара Турски поток“.

По спора с Република Северна Македония и решението страната ни да блокира пътя на съседната нам държава към ЕС Ноев посочи – всичко е резултат от битовото разбиране на Борисов за геополитика.

„Делегирането на права на Екатерина Захариева да решава въпроси, без да има познания, доведоха България до тази международна изолация“, смята още Ноев.

По думите му съседните държави се дразнят от лекотата, с която страната ни демонстрира този „псевдопатриотизъм“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече