Скритите козове ще решат изборите

0

В момента нито управляващите, нито алтернативата имат предимство. Трябва да се случи нещо драматично, за да победи някой

Когато една игра започва скучно, а залогът е голям, рано или късно се случва нещо драматично, което превръща спокойната река в дива, а в епилога някой пада във водопада на събитията. На фона на заявките от различни партийни лидери, че предстоящите на 4-и април парламентарни избори са изключително важни, реката не се само не се движи, образно казано, а дори се превръща в блато. Напук на тектоничното напрежение в обществото, считаните за алтернатива партии не вдигат потенциала си, а точно обратното – управляващата коалиция е на път да се саморепликира.

Да оставим настрани абстрактните чувства – харесвам, не харесвам, мразя, обичам. Власт­та е целта и залогът е много голям. Управление на един годишен оборот (консолидирания държавен бюджет е около 52 млрд. лева годишно, като директно правителството управлява около 31 млрд., простете за грубата сметка), плюс още около 12 милиарда евро, които ще пристигнат по програми (за последно) в България в следващия програмен период. Представете си за каква власт става дума. Какво може да се отклони от всичко е сложно уравнение – смесица от въображение, умения и всякаква инфраструктура.

Някой казваше, че пари са това, с което плащаме сметки за парно, ток, кръчми, образование и спокоен живот. Всичко нагоре е власт.

Към момента имаме едно умело от политическа гледна точка управление на пандемичната криза (за медицинската страна на въпроса ще добавя един термин – съпътстващи щети). До края на месеца ще катерим върха на третия пик, процес, който ще бъде придружен с много страх и инстинкт за самосъхранение. Има и заложени бушони, които да го отнесат.

Много пъти е казвано, но не излишно да се повтори, че страхът от заразяване работи по две направление – ниска избирателна активност, което ще доведе до предимство на твърдите ядра, като само три партии имат такива – ГЕРБ, БСП и ДПС. Второто направление е БСП. Електоратът им е предимно над 60 години, което автоматично ще доведе до свиване на ентуси­азма за гласуване. БСП губи най-много от страха.

Конфигурацията пак е неизвестна, поне на нас, защото не знаем сред популистките партии колко внедрени и превербувани политици има. Били сме много пъти свидетели на партии депутатоносачи, които във важен момент се разпадат и къртиците мигрират към дупката майка.

Ситуацията към момента изглежда патова, макар да дава превес на ГЕРБ за четвърти мандат. Един съюз с ВМРО, „Демократична България“ и хората на Цветан Цветанов е реална. Дори желана от западните партньори на ГЕРБ. САЩ преди всичко.

Алтернативна конфигурация към момента е невъзможна, поради броя на депутатите, които към момента се очертават за опозицията – ИТН, „Изправи се! Мутри вън!“ и… „Демократична България“?

И двете страни имат нужда от повече, много повече. ГЕРБ имат нужда от по-малко тежести на пояса си, а най-малкото Борисов има нужда да се пазари след развода си с Цветанов. Има нужда от повече депутати.
Алтернативата има нужда от много, много повече. ДПС вече казаха – най-важните избори. Те също имат своите апетити, а те и тях си ги казаха – земеделие, технологии, енергетика. Най-калоричният бизнес.

Както и да са разпределени към момента силите на терен, за да бъде задвижено блатото, е нужно земетресение. Нещо значимо трябва да се случи, за да може всеки да изпълни задачите си. Нещо или трябва да отврати хората, за да не ходят на избори и да се вдигне електоралната тежест на управляващите, или да възмути другите и заспалите да излязат на избори на всяка цена.

Само който си изиграе скритите козове, ще спечели. Ако има пат… скоро ще има нови избори, но ще е докато някой хвърли бялата кърпа.

Автор: Емил Спахийски

Източник: в. „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече