Съществува ли проклятие на фараонските мумии?

0

Хората отдавна се интересуват дали наистина съществуват проклятията на египетските фараони. Ето защо професор Захи Хауас, ръководил експедиции в Египет през 2005 – 2007 г., разказва за няколко странни случая по време на изучаването на мумията на Тутанкамон.

Мумията на фараона е открита през 1922 г.  от експедиция на Хауърд Картър и това се превръща в истинска сензация. Но само няколко месеца след откриването на саркофага с останките, шестима археолози, участвали в разкопките, загиват неочаквано. Умира и лорд Карнарвон, който финансира експедицията. Мнозина смятат, че това е проклятие на фараона, защото на саркофага има предупредителен надпис, гласящ, че смъртта ще вземе всеки, който наруши спокойствието на Тутанкамон.

Д-р Хавас изследва мумията през 2005 година. Той каза, че по време на компютърната томография устройството изведнъж спряло да работи. Това изглеждало много странно за специалиста, защото по-рано нямало абсолютно никакви проблеми с оборудването. Той заявява, че не вярва в проклятието, а причината за смъртта на алхеолозите от експедицията на Картър може да бъде само една – микроби, които са били в саркофага в продължение на няколко хилядолетия.

Изследването на мястото на откриването на саркофага на Тутанкамон продължава и специалистите се надяват, че в близко бъдеще ще могат да намерят и останките на Нефертити.

Превод и редакция: Ина Димитрова

Източник: Planetanovosti.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече