Социолог: Ще сме недостижим лидер по размери на хуманитарната катастрофа

0

Социологът Цветозар Томов излезе с мрачна прогноза за развитието на ковид кризата у нас. Той сподели вижданията си в своя профил във Фейсбук. Ето какво написа:

„Във вчерашния ден България записа няколко исторически постижения. Изпреварихме САЩ. По официално отчетена смъртност от COVID-19 при съпоставим брой на населението. В България от месеци е прието да се говори, че САЩ е най-пострадалата страна от пандемията. Може би е време да забележим, че най-пострадалата страна вече е братска Чехия, а още 3 страни – Словакия, Унгария и България – упорито я догонват.

Мисля обаче, че е само въпрос на време (2-3 седмици) да откъснем и тези конкуренти и да станем недостижим световен лидер по размери на хуманитарната катастрофа, която преживяваме.

За целта сме си планирали и избори, на които дружно лишихме от право на глас рекордно число хора. Както се развиват нещата, тези избори няма да легитимират никого и нищо, но ще имат съществен принос в това да постигнем още един рекорд – да станем първата страна в света, понесла повече жертви от сегашната пандемия в сравнение с пандемията от испански грип през 1918-1920 година. За всеки случай спряхме и ваксинирането (не че не бяхме пълни аутсайдери и по брой ваксинирани), тъй като имаме запаси само от ваксината, която забранихме.

На този фон не се съмнявам, че и премиерът, и любимия му Щаб, ще продължат да се хвалят, че България се справя най-добре с най-либералните мерки. Трябва да ги разберем хората – те друго, освен да се хвалят, не умеят да правят.

Интересно ми е само какво още ще измислят. Вече не могат даже да твърдят, че така е навсякъде, защото тенденцията – и в света, и в Европа – е точно обратната на тази в България.

За да е пълен абсурда, вчера здравният министър с нарочна заповед разреши цирковите представления. Може би човекът има предвид как ще протекат изборите на 4 април, но, така или иначе, това е все едно капитанът на „Титаник“ да разреши къпането в океана малко след полунощ на 15 април 1912 година…Или боцманът, защото капитанът все така си е в джипката…

Апропо, по абсолютен брой смъртни случаи (не на съпоставим брой от населението) вчера България се изкачи на 7 място в света. Най-малката страна сред първите 6 има население над 60 милиона души. Нашето май е малко по-малко, за съжаление. И си имаме власт, която прави всичко възможно то да стане още по-малко.”

Цветозар Томов, Facebook

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече