Кьовеши да им говори бавно и да тълкува думи като морал и почтеност

0

Кое точно не разбра Гешев, аз не успях да разбера. Общо взето, неговите и моите съждения се намират в различни вселени. Но пък като юрист и българка ми е обидно да гледам как унижават цяла България заради едни корумпета, които настояват да са в бял костюм и никой да не казва колко са алчни, продажни и корумпирани и в какви зависимости са от политици и олигарси.

Признавам, че не познавам лично кандидатурите на България за Европейската прокуратура. Но пък много добре знам по какъв начин ВСС определя кандитатите и кои и какви имат шансове да се доберат до някакъв пост. Още повече, че са отхвърлени не една или две кандидатури, а цели седем. Лаура Кьовеши пък днес лично е обяснила на членовете на ВСС, че все пак има изисквания като почтеност, опит и морал за тези постове.

Бих й дала съвет да им говори бавно и да тълкува думи като морал и почтеност, защото много от слушателите й трябва да ги търсят в тълковния речник. ВСС, избрал един пишман Йорист, отричащ разделението на властите, за главен прокурор, явно не е в състояние да отличи моралното от неморалното, професионализма от профанизма и т.н.

Правосъдието в България е болно – от корупция, калинковщина и непочтеност. Защото ВСС се избира по политически признаци, а не сред професионалисти, избирани от други професионалисти. А когато си политически обвързан заради избора си, няма как да се очакват чудеса от почтеност и морал. Крайно време е за пълна промяна на съдебната система. Като се започне с изхвърлянето на политически зависимите в нея.

Така, че, Кьовеши, задачата ти е трудна. В България има много блестящи прокурори, професионалисти, които са почтени и морални. Но те нямат шанс дори да ги предложат за твоята европейска прокуратура. Защото в България управлява мафията…

Елена Гунчева, Фейсбук

Снимка: Фейсбук/Laura Codruța Kövesi

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече