Икономист: Ударът от локдауна ще е жесток за дребните предприемачи

0

„На микрониво сигурно ще има предприемачи, които ще бъдат много тежко ударени – секторите, засегнати от заповедта и особено тези, които отвориха преди 2 седмици. За тях ударът е жесток. Не е пропорционално – за едни е жестоко, за други разликата не е толкова драматична.” Това заяви пред БНТ Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

И поясни: „На ниво макроикономика ефектът на локдауна може би няма да е толкова драматичен – първо това не е ситуацията с първото затваряне отпреди година. То унищожи веригите на доставки, предприятия затвориха. Това сега не се случва и в някаква степен беше ясно, че в студените месеци няма да решим проблема.”

Според него акцентът в икономически план вече не е върху загубата на работни места, както при първия локдаун преди година, а  върху въпроса колко дълго ще продължи възстановяването от кризата.

Ганев коментира и икономическите предложения в предизборните програми на партиите, като анализира, че акцентът ще е върху здравната криза, поради което и всички партии имат в листите си медицински лица: „Наистина от партиите се чуват много противоречиви предложения, има нагласи за промяна откъм фискална и данъчна политика, но на преден план ще излезе здравната криза – в листите си всички партии имат медицински лица.”

И беше категоричен, че другият акцент ще е върху публичното харчене на средства чрез плана за възстановяване и устойчивост. „В тази насока ще бъде първоначалната енергия“, добави той.

По повод ваксините икономистът изрази оптимизъм: „Генерално усещането, че ваксинацията може би ще реши здравната криза, остава. Съответно и оптимизмът, макар и леко отложен във времето“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече