Бойко Ноев за шпионския скандал: Долнопробно предателство с режисиран театър

0

„Виждаме долнопробно предателство, за съжаление, извършено от страна на български военнослужещи. От друга страна – виждаме един театър на абсурда, който се гради на основата на това предателство, игран и режисиран от тези, срещу които излезе народът на улиците. И предателството, и театърът хвърлят огромен срам върху България“. Това обяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО, в коментар на разкритата от прокуратурата група за шпионаж в полза на Русия, действала в продължителен период. 

Според него механизмите, свързани с национална сигурност, са изкривени и правят системата доста пробита и неефективна, което си проличава от тази шпионска афера: „Сложно е да се говори за компетентността на службите. Имам наблюдение върху ДАНС, тя се превръща в една тотално ненужна и пробита служба. Това, което се случва в България, не е в резултат от работата на службите, а имам основание да считам, че разкритията са станали по външен сигнал“. 

Ноев определи като двоен стандарт в поведението на премиера и на главния прокурор това, че не са изразили позиция по случая с отравянето на бизнесмена Емилия Гебрев, известен като „българския Новичок“.

По думите на Бойко Ноев призивът на премиера президентът да наруши радиомълчанието си по случая е нещо като призива на крадеца да бъде хванат крадецът. „Имам основание да смятам, че президентът не е бил държан в течение на това. По закон той има право на цялата информация. Защо се нарушава законът и на Румен Радев не се дава тази информация?“, коментира той.

В заключение Ноев заяви, че само една политическа партия в България е излязла с официална позиция по този шпионски скандал. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече