Властта „успешно управлява ковид кризата”: №1 сме по смъртност в Европа, втори – в света

0

Докато властта предизборно се хвали колко вещо и успешно управлява ковид кризата и как всичко е под контрол, а Европа се учи от нас, се появиха шокиращи данни на университета „Джон Хопкинс”, според които Българя е №1 по смъртност от заразата в Европа и втора – в света.

Смъртта отнася и млади, и стари заради некадърността, алчността и властолюбието на една самозабравила се шайка, а от екрана всеки ден действащи министри от ГЕРБ ни заливат с всякакви измислици и хвалби, докато си правят предизборната кампания, минавайки през трупове – в буквален смисъл.

За двадесетте държави, които в момента са най-засегнати от COVID-19 в световен мащаб, в диаграмата е показан броят на смъртните случаи или на 100 потвърдени случая (наблюдавано съотношение на случаите с летален изход). Страните на върха на тази диаграма имат най-много смъртни случаи сред заразените, но не задължително най-много смъртни случаи като цяло, уточняват от института.

Статистиката показва, че 9% от случаите на коронавирус в Мексико са с фатален край, а в България починали са 4% от заразените.

В Европа България е на първо място по процент починали от заразените с коронавирус. Следват я Унгария, Италия, Германия, Румъния, Полша, Испания, Франция.

По критерий починали на 100 000 население на първо място по брой дадени жертви от началото на пандемията е Чехия, следвана от Унгария, Италия и България.

Експертите на института определят заболяемостта и смъртността у нас като рекордно високи през изминалото денонощие. С регистрираните 4,467 нови случая се доближават пиковите стойности от 17 ноември, когато заболелите са били 4828.

Стръмното покачване на смъртността през последната седмица със 169 починали от инфекцията през последните 24 часа гони абсолютния антирекорд от 221 смъртни случая, отчетен на 30 ноември 2020 г. В същото време едва 1,05% от населението е имунизирано срещу вируса, отчитат от институт „Джонс Хопкинс“.

Данните не са изненада, след като на брифинг на здравните власти от 18 ноември председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски съобщи за тревожната тенденция:

Много е стръмно покачването на кривата на смъртността на болните с коронавирус у нас – за седмица говорим за 46% ръст, а на двуседмична база скокът е 124%, каза генералът и допълни, че България е на трето място в света по нарастване на смъртните случаи след Чехия и Унгария, отбеляза тогава той и уточни – за седмица говорим за 40% повече българи с COVID-19, а спрямо ситуацията от преди две седмици увеличението е 94%.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече