Pfizer разработва хапче срещу коронавирус

0

Американската фармацевтична компания Pfizer Inc. обяви, че е започнала ранен етап на клинично изпитване на експериментално перорално антивирусно лекарство срещу Covid-19, което може да бъде предписано на пациенти, които се намират в ранен етап на разболяване, съобщава CNBC, цитирана от investor.bg.

Pfizer, която разработи съвместно с германската биотехнологична компания BioNTech първата разрешена в САЩ ваксина срещу Covid-19, заяви, че в лабораторни изследвания антивирусният препарат е показал мощна активност срещу SARS-CoV-2, вирусът, който причинява коронавирус. 

Кандидатът за антивирусна терапия на Pfizer, наречен PF-07321332, е протеазен инхибитор, който предотвратява репликацията на вируса в човешките клетки, съобщава Ройтерс.

Протеазните инхибитори се използват при лечението на други вирусни патогени като ХИВ и хепатит С, както самостоятелно, така и в комбинация с други антивирусни средства, посочват от компанията.

„Справянето с пандемията от Covid-19 изисква както профилактика чрез ваксина, така и целенасочено лечение за тези, които се заразяват с вируса. Ние проектирахме PF-07321332 като потенциална перорална терапия, която може да бъде предписана при първите признаци на инфекция, без да е необходимо пациентите да бъдат хоспитализирани или в интензивни отделения“, заяви главният научен директор Микаел Долстън.

Компанията също така изучава  интравенозно приложен антивирусен кандидат при хоспитализирани пациенти с Covid-19.

„Двата кандидата (орален и интравенозен) заедно имат потенциала да създадат парадигма за лечение от край до край, което допълва ваксинацията в случаите, когато заболяването все още се проявява“, посочи Долстън.

Препаратът на Pfizer изостава от две други орални антивирусни терапии, които са в средни етапи на изпитвания – първата е разработена от конкурента Merck & Co съвместно с Ridgeback Bio, а втора – от Roche Holding и Atea Pharmaceuticals.

Понастоящем ремдезивир на Gilead Sciences е единственото лекарство, одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за лечение на Covid-19.

FDA е издала и спешно разрешение за интравенозната терапии на компанията Eli Lilly – бамланивимаб самостоятелно и в комбинация с етезевимаб, както и комбинирана терапия на Regeneron.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече